De Subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking is een subsidie voor energiecoöperaties en Vereniging van Eigenaren die gezamenlijk energie opwekken. De SCE vervangt de Regeling Verlaagd Tarief, die beter bekend stond als de Postcoderoosregeling en start per 1 april 2021.
Wijziging Postcoderoosregeling naar SCE
Het kabinet ondersteunt met de subsidie voor energiecoöperaties nieuwe energieprojecten van energiecoöperaties en VvE’s. De belangrijkste wijziging ten opzichte van de Postcoderoosregeling, is de vaste looptijd van 15 jaar, het subsidiebedrag en het vervallen van de omslachtige fiscale korting. Hiermee krijgen energiecoöperaties, Vve’s en deelnemende burgers meer zekerheid, waardoor de investeringsbereidheid groeit.
Voor wie?
Voor Vve’s, energiecoöperaties en bewoners of bedrijven die wonen in de omliggende postcode (postcoderoos) van de plek waar de elektriciteitsopwekker staat. Alleen bewoners en bedrijven met een kleinverbruikersaansluiting (t/m 3×80 A) mogen deelnemen.
Postcoderoos
Een postcoderoos is het postcodegebied waarin de elektriciteitsopwekker staat, plus de direct daaraan grenzende postcodegebieden met dezelfde 4 cijfers. De leden van een coöperatie of VvE die gezamenlijk eigenaar zijn van de zonnepanelen of windmolen wonen ook in dit postcoderoosgebied.
Welke energiebronnen
Alleen energieprojecten met zonnepanelen, wind op land of waterkracht komen in aanmerking voor de Subsidieregeling Coöperatieve Energieopwek.
Exploitatiesubsidie
De Subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking is een exploitatiesubsidie. Dit betekent dat de subsidie uitgekeerd wordt in de vorm van een bedrag per geproduceerde kWh. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) voert de subsidieregeling uit.
Basisbedrag subsidie
Jaarlijks stelt RVO een basisbedrag vast per geproduceerde kWh, die nodig is om het energieproject rendabel te maken. Het basisbedrag van het jaar waarin de subsidie is aangevraagd geldt voor de hele looptijd van 15 jaar.
Werkelijke subsidiebedrag
De werkelijke subsidie per kWh is het verschil tussen het vastgestelde basisbedrag en het correctiebedrag. Het correctiebedrag is de marktprijs van energie. Als de energieprijs stijgt, dan ontvang je minder subsidie van RVO.
Voordeel leden en deelnemers
Leden van de energiecoöperatie of Vve ontvangen hun voordeel direct van de energiecoöperatie of Vve, zoals dat daarbinnen is afgesproken. Binnen deze subsidieregeling is geen sprake meer van een fiscale korting op de energierekening bij de energieleverancier.
Aansluiting (categorieën)
De elektriciteitsopwekker mag zowel op een kleinverbruikersaansluiting (t/m 3x80A) als op een grootverbruikersaansluiting (vanaf 3x100A) zijn aangesloten. Deze zijn opgedeeld in de volgende categorieën:
-
Zon-PV
-
aangesloten op een kleinverbruikersaansluiting: 15 tot en met 100 kWp
-
aangesloten op een grootverbruikersaansluiting: 15 tot en met 500 kWp
-
-
Wind op land
-
aangesloten op een kleinverbruikersaansluiting: 15 tot en met 100 kW
-
aangesloten op een grootverbruikersaansluiting: 15 tot en met 1000 kW
-
-
Waterkracht
-
aangesloten op een kleinverbruikersaansluiting: 15 tot en met 100 kW
-
aangesloten op een grootverbruikersaansluiting: 15 tot en met 150 kW
-