De ISDE is een subsidie voor warmtepompen, zonneboilers, biomassaketels en pelletkachels. Vanaf 1 januari 2016 kunnen huishoudens en bedrijven deze subsidie aanvragen. De Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) is een regeling van het ministerie van Economische Zaken.

Waarom deze ISDE subsidie?

Nederlandse woningen en bedrijven moeten minder afhankelijk worden van aardgas. Nu de gaskraan in Groningen verder wordt dichtgedraaid, zal de vraag naar duurzame alternatieven voor het verwarmen van woningen stijgen. De overheid wil de energietransitie van aardgas naar duurzame elektriciteit met deze subsidieregeling stimuleren.

Beschikbaar budget

De ISDE subsidieregeling opende per 1 januari 2016 en loopt tot 1 januari 2021. Het beschikbare budget wordt per subsidiejaar vooraf bekend gemaakt. Voor 2018 is een totaal bedrag van 100 miljoen euro beschikbaar. Het budget voor 2019 is nog niet bekend gemaakt.

Aanvragen subsidie

De ISDE subsidie kan vanaf 2 januari 2018 (9:00 uur) tot en met 31 december 2018 (17:00 uur) aangevraagd worden. Als het totale budget van dat subsidiejaar is uitgeput wordt de aanvraag meegenomen naar het volgende subsidiejaar. De hoogte van het subsidiebedrag is afhankelijk van het soort apparaat. De exacte bedragen staan op de apparatenlijst. Meer informatie over deze subsidieregeling is te vinden op de website van RVO.

  • Was deze pagina nuttig?
  • ja   nee
Deel deze pagina: