De ISDE is een subsidie voor warmtepompen, zonneboilers, biomassaketels en pelletkachels. Voor de aanschaf hiervan, kunnen huishoudens en bedrijven sinds 4 januari 2016 subsidie aanvragen. De Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) is een regeling van het ministerie van Economische Zaken.

Waarom deze ISDE subsidie?

Nederlandse huizen en bedrijven moeten minder afhankelijk worden van gas. Nu de gaskraan in Groningen verder is dichtgedraaid, zal de vraag naar duurzame alternatieven voor verwarmen stijgen. De overheid wil met deze subsidieregeling stimuleren dat er minder door gas en meer door duurzame warmte wordt verwarmd.

Beschikbaar budget

De ISDE subsidieregeling werd geopend vanaf 1 januari 2016 en loopt tot en met 31 december 2020. Het beschikbare budget wordt per subsidiejaar vooraf bekend gemaakt. Voor 2018 is een totaal bedrag van 100 miljoen euro beschikbaar.

Aanvragen subsidie

De subsidie kan vanaf 2 januari 2018 (9:00 uur) tot en met 31 december 2018 (17:00 uur) aangevraagd worden. Als het totale budget van dat subsidiejaar is uitgeput wordt de aanvraag meegenomen naar het volgende subsidiejaar. De hoogte van het subsidiebedrag is afhankelijk van het soort apparaat. De exacte bedragen staan op de apparatenlijst.

Meer informatie over deze subsidieregeling is te vinden op de website van RVO.

Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE)
  • Was deze pagina nuttig?
  • ja   nee
Deel deze pagina: