btw-zonnepanelen-terugvragen
Als u zonnepanelen plaatst bent u voor de Belastingdienst een ondernemer. Dit betekent dat u een meldingsplicht heeft bij de Belastingdienst en dat u de belasting (btw) op de aanschaf en installatie van uw zonnepanelen terug kunt vragen.

Belasting (btw) terugvragen op aanschaf zonnepanelen

U bent alleen verplicht u aan te melden als ondernemer als het te betalen btw-bedrag per kalenderjaar hoger is dan € 1345,- of als u de btw op de aanschaf en installatie van uw zonnepanelen terug wilt vragen.

Belasting terugvragen

Als u btw wilt terugvragen van de Belastingdienst moet u zich aanmelden als ondernemer. U vermeldt als startdatum van de onderneming, de datum op de factuur van de zonnepanelen.

Geen btw terugvragen

Als u geen btw wilt terugvragen aan de Belastingdienst of u plaatst niet meer dan 250 zonnepanelen (68.000 Watt Piek), dan hoeft u zich niet te melden.

Berekenen verschuldigde btw-bedrag

De Belastingdienst hanteert forfaitaire bedragen om te berekenen wat het door u verschuldigde btw-bedrag is. Dit wordt berekend op basis van het geplaatste vermogen (Watt Piek). U trekt het forfaitaire bedrag af van de btw die bij u in rekening is gebracht voor de aanschaf en installatie van zonnepanelen.

Btw-aangifte invullen

U vult éénmalig een btw-aangifte-formulier in. U moet uw rekeningnummer altijd vermelden op de aangifte.

Nadat u de btw-aangifte heeft ingediend en u voldoet aan de voorwaarden, hoeft u geen vrijstelling meer aan te vragen van de administratieve verplichtingen na het tijdvak, waarin u de teruggave heeft aangevraagd. Vanaf heden stopt de Belastingdienst met het versturen van btw-aangiften voor deze groep. U wordt door de Belastingdienst op de hoogte gesteld hiervan.

De Belastingdienst beoordeelt of u recht heeft op teruggave. Speciaal voor eigenaren van zonnepanelen hebben zij daarom een stappenplan opgesteld, om de belasting (btw) terug te vragen.

  • Was deze pagina nuttig?
  • ja   nee
Deel deze pagina: