Subsidie voor elektrische auto's

Vanuit 3 regelingen is er subsidie voor elektrische auto’s beschikbaar. Voor particulieren vanuit de Subsidieregeling Elektrische Personenauto’s Particulieren en voor bedrijven en ondernemers vanuit de Milieu-investeringsaftrek en vanuit de Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s.

Subsidie elektrische personenauto’s particulieren

De SEPP is een subsidieregeling voor particulieren die een elektrische auto kopen. De SEPP is een regeling van het Ministerie van Economische Zaken.

Stimuleren elektrisch rijden

Het kabinet wil rijden met volledig elektrische, kleine en compacte middenklasse personenauto’s aantrekkelijker maken. Elektrische auto’s stoten tijdens het rijden geen broeikasgassen uit. Ze zijn daarnaast energiezuinig, goed voor het klimaat en dragen bij aan een schonere lucht. Het prijsverschil tussen een elektrische auto en een auto op fossiele brandstof (benzine en diesel) is nu te groot. Met deze subsidie probeert het kabinet dit verschil kleiner te maken.

Subsidie voor elektrische auto’s

Particulieren in Nederland die een nieuwe of gebruikte elektrische auto kopen of leasen komen daarom sinds 4 juni 2020 in aanmerking voor een subsidie voor elektrische auto’s. Deze subsidie, in combinatie met de vrijstelling van wegenbelasting tot 2025 maakt de aanschaf van een elektrische auto ook in de middenklasse segmenten aantrekkelijker.

Beschikbaar budget

De subsidieregeling loopt van 1 juli 2020 tot 1 juli 2025. Voor 2022 is een budget van totaal 91,4 miljoen euro beschikbaar. Dit is verdeeld over nieuwe elektrische auto’s (71 miljoen euro) en gebruikte elektrische auto’s (20,4 miljoen euro).

Subsidiebedragen

Voor de aanschaf van een nieuwe elektrische auto krijg je vanaf 2022 nog maar 3350 euro, dit was 4000 euro. Voor de aanschaf van een tweedehandse elektrische auto was en blijft dit 2000 euro. Het kabinet heeft het subsidiebedrag voor nieuwe elektrische auto’s verlaagd, om zo meer inschrijvers kans te geven op een subsidie.

Regels en voorwaarden

De subsidie voor elektrische auto’s is alleen voor particulieren die privé een auto kopen of leasen. Je komt eenmalig in aanmerking voor de subsidie op de aanschaf van de elektrische auto als je aan de volgende voorwaarden voldoet:

 • De auto moet volledig elektrisch zijn met een actieradius van minimaal 120 km
 • De nieuwprijs ligt tussen de € 12.000,- en € 45.000,-
 • Een auto die zelf omgebouwd is tot elektrische auto komt niet voor subsidie in aanmerking
 • Alleen auto’s op de autolijst komen in aanmerking

Subsidie voor elektrische auto’s aanvragen

Subsidie aanvragen is mogelijk vanaf 3 januari 2022, nadat je de koop- of leaseovereenkomst sluit. Alleen overeenkomsten gesloten op óf na 1 januari 2022 komen voor de SEPP in aanmerking. Vraag meteen subsidie aan voor een nieuwe of tweedehandse elektrische auto.

Subsidie emissieloze bedrijfsauto’s

De SEBA is een subsidieregeling voor bedrijven en ondernemers die elektrische bedrijfsauto’s kopen. De SEBA is een regeling van het Ministerie van Economische Zaken.

Stimuleren elektrificatie wagenpark

Voor bedrijven en ondernemers is de transitie van fossiele brandstof naar elektrische bedrijfsauto’s vaak een enorme investering. Zeker als het een groot wagenpark betreft. Het kabinet wil met deze subsidie ook ondernemers en bedrijven stimuleren om de overstap te maken naar elektrische bedrijfsauto’s.

Beschikbaar budget

De subsidieregeling loopt van 15 maart tot 31 december 2025. Voor 2022 is een budget van 22 miljoen euro beschikbaar.

Subsidiebedragen

Voor de aanschaf van een nieuwe elektrische bedrijfsauto krijg je maximaal eenmalig 5000 euro.

Regels en voorwaarden

Deze subsidie voor emissieloze bedrijfsauto’s is alleen voor ondernemers en bedrijven die een nieuwe elektrische- of waterstof bedrijfsauto kopen of leasen. Je komt eenmalig in aanmerking voor de subsidie op de aanschaf van de bedrijfsauto als je aan de volgende voorwaarden voldoet:

 • Nieuwe volledig emissieloze bedrijfsauto’s die vallen onder de voertuigclassificatie N1 of N2.
 • Maximaal gewicht van 4250 kg.
 • De nieuwprijs ligt boven € 20.000,- exclusief btw, maar inclusief bpm en opties.
 • Een auto die zelf omgebouwd is tot elektrische auto komt niet voor subsidie in aanmerking
 • Alleen auto’s op de autolijst komen in aanmerking

Subsidie voor elektrische bedrijfsauto’s aanvragen

Subsidie aanvragen kan vanaf 3 januari 2022, nadat je de koop- of leaseovereenkomst hebt gesloten. Overeenkomsten gesloten op óf op na 1 januari 2022 komen voor de SEBA in aanmerking. Vraag meteen subsidie aan voor een nieuwe emissieloze bedrijfsauto.

Milieu Investeringsaftrek

De MIA is een fiscale regeling voor bedrijven en ondernemers die elektrische bedrijfsauto’s kopen. De MIA is een fiscale regeling van het Ministerie van Economische Zaken.

Fiscale regeling bedrijfsauto’s

Deze fiscale regeling is voor ondernemers en bedrijven die investeren in duurzame mobiliteit, zoals bijvoorbeeld een elektrische bedrijfsauto. Alleen elektrische bedrijfsauto’s die op de milieulijst staan komen hiervoor in aanmerking. Elektrische personenauto’s komen vanaf 1 januari 2022 niet meer in aanmerking voor de MIA/VAMIL, behalve als deze geïntegreerde zonnepanelen heeft.

Subsidiebedrag

De MIA biedt voor elektrische auto’s dit jaar een extra aftrekmogelijkheid (13,5 procent van het geïnvesteerde bedrag) van de fiscale winst; bovenop de andere fiscale aftrekmogelijkheden zoals de willekeurige afschrijving. Binnen de Vamil mag 75 procent van een investering op een willekeurig moment afgeschreven worden.

Regels en voorwaarden

 • De auto is elektrisch en staat op de milieulijst 2022
 • Binnen 3 maanden melden

MIA voor elektrische bedrijfsauto aanvragen

Je vraagt de MIA binnen 3 maanden na aankoop aan. Als je meerdere elektrische auto’s van hetzelfde merk en type koopt, dan meld je deze in één keer aan.

 • Nuttige pagina?
 • 0   0