thuisaccu-opslag-energie
Opslag van eigen opgewekte energie met de thuisaccu of batterij is op dit moment voor consumenten de enige manier om zelfopgewekte energie van de zonnepanelen op te slaan. De ontwikkelingen op dit gebied gaan op dit moment langzaam.

De thuisaccu of batterij kan elektriciteit die normaal wordt teruggeleverd aan het elektriciteitsnet opslaan. De opgeslagen elektriciteit kan vervolgens op elk willekeurig moment worden ingezet als er niet voldoende elektriciteit wordt opgewekt.

Lithium-Ion

De thuisaccu maakt gebruik van Lithium-Ion (Li-ion). Deze technologie heeft het grote voordeel van een hoge energiedichtheid. Een nadeel is dat de accu niet te ver mag ontladen. Hiervoor is een speciaal regelsysteem nodig, waardoor de accu een langere levensduur krijgt. Een ander nadeel is dat de batterij slecht tegen hoge temperaturen kan en een hoge kostprijs heeft. Lithium is één van de belangrijkste grondstoffen voor de elektrische auto. De lithiumprijs is sinds 2015 verdubbeld en de verwachting is dat er in 2050 een ernstig tekort aan Lithium is.

Kobalt

Een andere belangrijke grondstof voor de elektrische auto is Kobalt. De prijs van Kobalt steeds in 2018 met ruim 70%, vooral de grotere vraag naar dit metaal en de problemen in Congo. Congo geldt als de grootste exporteur voor Kobalt.

Met de thuisaccu’s die nu op de markt verkrijgbaar zijn kan maximaal 14 kWh opgeslagen worden. Dit betekent dat u nooit geheel onafhankelijk bent van het elektriciteitsnet en uw energieleverancier. Het klimaat in Nederland is niet voldoende om geheel onafhankelijk te worden. Dit kan tot maximaal 80 procent. De thuisaccu is nog lang niet uitontwikkeld en daarom ook nog niet compatibel met de meeste omvormers. De meest populaire thuisaccu is de Tesla Powerwall, maar er zijn veel meer installateurs die een thuisaccu in hun assortiment hebben.

Jouw Energie Moment

Enexis netbeheer heeft een proef uitgevoerd met een grote buurtbatterij en een thuisaccu bij consumenten thuis, met het project Jouwenergiemoment (JEM). Hierin werd getest in hoeverre mensen bereid zijn om hun energievraag aan te passen op het aanbod van duurzame energie en hoe een thuisbatterij dit beïnvloed.

GridFlex

In het Overijsselse Heeten gaat 48 huishoudens zelf opgewekte elektriciteit met elkaar delen. Binnen dit project wordt gebruik gemaakt van een zeezoutbatterij van Dr. Ten. De bewoners krijgen van het Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) een experimenteerregeling op de Elektriciteitswet. Dit houdt in dat Netbeheerder Enexis hen als één stroomafnemer behandelt. Hiermee zijn de bewoners zelf energieleverancier en kunnen hun zelfopgewekte stroom distribueren, opslaan en verhandelen. Meer informatie..

Als u een thuisaccu of thuisbatterij wil kopen kunt u contact opnemen met een installatiebedrijf in uw regio.

Zoek producten
  • Was deze pagina nuttig?
  • ja   nee
Deel deze pagina: