thuisaccu-opslag-energie
Opslag van eigen opgewekte energie met de thuisaccu of batterij is op dit moment voor consumenten de enige manier om zelfopgewekte energie van de zonnepanelen op te slaan. De ontwikkelingen op dit gebied gaan op dit moment langzaam.

De thuisaccu of batterij kan elektriciteit die normaal wordt teruggeleverd aan het elektriciteitsnet opslaan. De opgeslagen elektriciteit kan vervolgens op elk willekeurig moment worden ingezet als er niet voldoende elektriciteit wordt opgewekt.

Lithium-Ion

De thuisaccu maakt gebruik van Lithium-Ion (Li-ion). Deze technologie heeft het grote voordeel van een hoge energiedichtheid. Een nadeel is dat de accu niet te ver mag ontladen. Hiervoor is een speciaal regelsysteem nodig, waardoor de accu een langere levensduur krijgt. Een ander nadeel is dat de batterij slecht tegen hoge temperaturen kan en een hoge kostprijs heeft. Lithium is één van de belangrijkste grondstoffen voor de thuisbatterij. De lithiumprijs is sinds 2015 verdubbeld en de verwachting is dat er in 2050 een ernstig tekort aan Lithium is.

Met de thuisaccu’s die nu op de markt verkrijgbaar zijn kan maximaal 14 kWh opgeslagen worden. Dit betekent dat u nooit geheel onafhankelijk bent van het elektriciteitsnet en uw energieleverancier. Het klimaat in Nederland is niet voldoende om geheel onafhankelijk te worden. Dit kan tot maximaal 80 procent. De thuisaccu is nog lang niet uitontwikkeld en daarom ook nog niet compatibel met de meeste omvormers. De meest populaire thuisaccu is de Tesla Powerwall, maar er zijn veel meer installateurs die een thuisaccu in hun assortiment hebben.

Als u een thuisaccu of thuisbatterij wil kopen kunt u contact opnemen met een installatiebedrijf in uw regio.

Zoek producten
  • Was deze pagina nuttig?
  • ja   nee
Deel deze pagina..