thuisbatterij of thuisaccu
Particuliere energieopslag kan op dit moment alleen via een thuisbatterij (thuisaccu). De Tesla Powerwall is hiervan het bekendste voorbeeld. De verwachting is, dat de ontwikkeling voor opslag van energie zal versnellen, zodra de salderingsregeling fiscaal wordt afgebouwd vanaf 2023.

De thuisbatterij kan elektriciteit, die normaal wordt teruggeleverd aan het elektriciteitsnet, opslaan. De opgeslagen elektriciteit kan vervolgens op elk willekeurig moment worden ingezet als er niet voldoende elektriciteit wordt opgewekt.

Lithium-Ion

De thuisbatterij maakt gebruik van Lithium-Ion (Li-ion). Deze technologie heeft het grote voordeel van een hoge energiedichtheid. Een nadeel is dat de batterij niet te ver mag ontladen. Hiervoor is een speciaal regelsysteem nodig, waardoor de batterij een langere levensduur krijgt. Een ander nadeel is dat de thuisaccu slecht tegen hoge temperaturen kan en een hoge kostprijs heeft.

Lithium is één van de belangrijkste grondstoffen voor de thuisbatterij. De lithiumprijs is sinds 2015 verdubbeld en de verwachting is dat er in 2050 een ernstig tekort aan Lithium is.

Seizoensoverbrugging

Met de thuisbatterijen die nu op de markt verkrijgbaar zijn kan maximaal 14 kWh opgeslagen worden. Dit betekent dat een woning bij normaal gebruik, nooit geheel onafhankelijk is van het elektriciteitsnet en de energieleverancier. Het klimaat in Nederland is daarnaast niet voldoende om geheel onafhankelijk te worden. Dit kan tot maximaal 80 procent. Op dit moment is seizoensoverbrugging niet mogelijk.

Tesla Powerwall

De thuisaccu is nog lang niet uitontwikkeld en daarom ook nog niet compatibel met de meeste omvormers. De meest populaire thuisbatterij is de Tesla Powerwall, maar er zijn veel meer installateurs die een thuisaccu in hun assortiment hebben.

Afbouw salderingsregeling

De verwachting is dat de ontwikkeling van de thuisbatterij richting 2030 sterk zal toenemen, omdat er meer vraag naar komt. Deze vraag ontstaat, omdat de salderingsregeling vanaf 2023 tot 2030 langzaam wordt afgebouwd. Energieopslag met een thuisaccu is dan een gewenste oplossing, om de teruglevering die normaal plaatsvindt zelf op te slaan.

De markt voor thuisbatterijen en thuisaccu’s is op dit moment nog erg klein. Er zijn maar weinig installateurs die ervaring hebben met het installeren van een thuisbatterij. De specialisten kunt u hieronder selecteren.

Project Jouw Energie Moment 2.0

Enexis netbeheer voerde in 2018 een proef uit met het project Jouwenergiemoment (JEM). Binnen het project werd de energievraag, energieaanbod en verbruiksgedrag van de deelnemers getest. In het project werd gebruik gemaakt van een grote buurtbatterij en kleinere thuisbatterijen.

Project GridFlex

Binnen het project Gridflex wordt in het Overijsselse Heeten zelf opgewekte elektriciteit met elkaar gedeeld. Voor de energieopslag wordt gebruik gemaakt van een zeezoutbatterij van Dr. Ten. De 48 deelnemers krijgen van het Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) een experimenteerregeling op de Elektriciteitswet.

Dit houdt in dat Netbeheerder Enexis hen als één stroomafnemer behandelt. Hiermee zijn de bewoners zelf energieleverancier en kunnen hun zelfopgewekte stroom distribueren, opslaan en verhandelen.

Onderzoek naar grootschalige energieopslag

Van Hall Larenstein deed in 2016 onderzoek naar de rol van grootschalige energieopslag in Nederland binnen de energietransitie.

Thuisbatterij in beeld

Bron: fullychargedshow (deze video is Engels gesproken)

  • Nuttige pagina?
  • 100   14