virtuele aansluiting of extra meetpunt

Een virtuele aansluiting is een extra meetpunt in de meterkast waarop de energieleverancier elektriciteitsverbruik of teruglevering afrekent.

Wat is een virtuele aansluiting?

Een virtuele aansluiting is een extra meetpunt achter de bestaande hoofdaansluiting. Op dit extra meetpunt regel je een energiecontract voor ander stroomverbruik of teruglevering dan op je standaard aansluiting. Dit meetpunt noemen we ook wel een extra allocatiepunt, een secundair allocatiepunt of een MLOEA. De virtuele aansluiting is geen extra aansluiting, of een uitbreiding en verhoging van de capaciteit van de bestaande aansluiting.

Virtuele aansluiting schema
Virtuele aansluiting schema

Waar gebruik je een extra meetpunt voor?

Laadpaal voor elektrisch rijden

Als je voor de elektriciteit die je verbruikt voor het opladen van je elektrische auto een andere energieleverancier wilt. Meer over het opladen van de elektrische auto.

Energiecoöperaties

Als er meerdere elektriciteitsopwekkers (van verschillende bronnen) op een bestaande aansluiting aanwezig zijn. Of als er sprake is van verschillende projecten binnen de Subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking. Meer over deze subsidie.

Teruglevering

Als je voor de teruglevering van je zonnepanelen (of andere elektriciteitsopwekker) een andere energieleverancier wil contracteren. Of als je teveel elektriciteit opwekt en je wil het overschot met derden “delen”.

Een zuivere terugleveraansluiting is misschien ook interessant

Handig om te weten over een virtuele aansluiting

Voorwaarde en eisen extra meetpunt

Een virtuele aansluiting aanvragen kan alleen onder de volgende voorwaarden en met het in acht nemen van de volgende regels:

  • De eigenaar van de bestaande hoofdaansluiting vraagt de virtuele aansluiting aan (en is altijd de eindverantwoordelijke).
  • Er is een actief energiecontract afgesloten op de bestaande hoofdaansluiting.
  • Er is een actief energiecontract afgesloten per virtuele aansluiting.
  • Het totaal aangesloten vermogen overschrijdt de capaciteit van de bestaande aansluiting niet.
  • De extra meter (het allocatiepunt) is, op dezelfde hoogte en naast de hoofdmeter in de meterkast, geplaatst.
  • Er is voldoende ruimte in de meterkast.
  • De kosten voor het aanpassen van de meterkast zijn voor eigen rekening.

Tarieven en kosten virtuele aansluiting

De kosten voor het aanleggen van een extra meetpunt verschillen per netbeheerder, maar liggen rond de 500 euro. Naast de vaste kosten brengt de netbeheerder ook jaarlijkse kosten voor elk extra meetpunt in rekening. Deze jaarlijkse kosten bedragen ongeveer 40 euro per meetpunt. De netbeheerder brengt deze kosten via de energieleverancier, bij de contractant van de bestaande aansluiting in rekening. Voor de exacte tarieven neem je contact op met je netbeheerder. Zoek hier je netbeheerder.

Virtuele aansluiting of extra meetpunt aanvragen

Een extra meetpunt vraag je aan op mijnaansluiting.nl

  • Nuttige pagina?
  • 3   1