teruglevermeters

Teruglevermeters registreren de teruglevering van je zonnepanelen. Om te kunnen terugleveren heb je dus een elektriciteitsmeter nodig die de teruglevering registreert. De netbeheerder weet welke meters geschikt zijn. We leggen hier uit welke meters er allemaal zijn.

Geschiktheid meter

De netbeheerder weet of jouw meter een teruglevermeter is. Vraag dus altijd de geschiktheid van de meter in de meterkast op bij je netbeheerder. Teruglevermeters hebben aparte telwerken voor de registratie van teruglevering.

Vergoeding voor teruglevering

Om een vergoeding te krijgen voor de teruglevering, is het belangrijk dat de meter in de meterkast dit kan registreren. Op basis van de registratie van de teruglevermeter bepaalt de energieleverancier de vergoeding. Dit doet de energieleverancier volgens de salderingsregeling (art. 31c) op de jaarafrekening.

Slimme meters

Slimme teruglevermeters zijn veruit de meest geavanceerde elektriciteitsmeters die de netbeheerder kan plaatsen. Naast dat deze de levering én teruglevering registreert, brengt deze meter ook veel gebruiksgemak en inzicht met zich mee.

Zelf de slimme meter uitlezen

Met een slimme meter is het mogelijk om de meterstanden “op afstand” uit te lezen. De slimme meter heeft een datapoort (P1), waarop je uitleesapparatuur kan aansluiten. Op deze manier krijg je eenvoudig inzicht in het energieverbruik en de teruglevering.  Er zijn ook gratis diensten en producent beschikbaar.

Uitlezing door de netbeheerder

Ook de netbeheerder kan standaard de meterstanden uitlezen. Lekker makkelijk, want dan hoef je zelf nooit meer de meterstanden aan de energieleverancier door te geven. Daarnaast ben je bij eventuele storingen altijd verzekerd van een juiste meterstand en maak je eenvoudig gebruik van nieuwe producten en diensten die een energieleverancier aanbiedt, zoals goedkopere tarieven of slimme apparaten.

Uitleesfunctie uitschakelen

Je kunt de uitleesfunctie ook uitschakelen. Als je niet wilt dat de netbeheerder de standen uitleest of je deze toch liever zelf doorgeeft. Neem dan contact op met je netbeheerder. Nadat de uitlezing is uitgeschakeld blijft de datapoort op de slimme meter nog steeds voor jou beschikbaar.

Uitlezing door derden

De slimme meter biedt ook de mogelijkheid dat je deze door een andere partij laat uitlezen. Dit kan bijvoorbeeld je energieleverancier zijn, of een ander platform. Wees wel kritisch op de toestemming die je geeft om de slimme meter uit te laten lezen door derden.

Conventionele digitale meter

Wil je geen slimme meter? Kies dan voor een conventionele digitale teruglevermeter. Ook deze meter is (meestal) gratis als je huidige meter niet geschikt is om teruglevering te registreren. Wil je later alsnog een slimme meter, dan zijn hier mogelijk kosten aan verbonden.

Analoge teruglevermeters

Een analoge draaischijfmeter (of ferrarismeter) verwerkt de teruglevering door terug te draaien. Analoge draaischijfmeter zijn niet gemaakt of getoetst voor de werking met zonnepanelen. Een netbeheerder biedt daarom ook nooit garanties op de werking van de meter, nadat je er zonnepanelen op hebt aangesloten. Je hebt geen financiële voordelen met een analoge draaischijfmeter, maar loopt wel een risico dat je teruglevering mist door een defect. Vervangen is dus slimmer.

Afgekeurde meters en einde salderingsregeling

Als je meter door de netbeheerder of Agentschap Telecom is afgekeurd, dan vervangt de netbeheerder de meter altijd. Hier heb je geen inspraak in. Na 2023 vervangt de netbeheerder sowieso alle analoge meter, omdat een wetswijziging in de salderingsregeling een digitale meter mét terugleverregistratie verplicht.

Teruglevermeter aanvragen

Als je nog geen teruglevermeter hebt dan vraag je deze aan bij jouw netbeheerder. Meestal vervangt de netbeheerder deze gratis als je energie opwekt met zonnepanelen (of een andere elektriciteitsopwekker).

Geschikte teruglevermeters

Onderstaande elektrameters zijn sowieso geschikt voor de registratie van teruglevering. Klik op de afbeelding voor een groter formaat foto of download de handleiding. Staat de elektrameter uit jouw meterkast er niet tussen? Of weet je niet zeker of de meter geschikt is voor teruglevering? Neem dan contact met jouw netbeheerder op.

Iskra

ISKRA (DSMR 2.2)

Kaifa

KAIFA (DSMR 4.x)

Kamstrump

Kamstrup (DSMR 2.2)

Landis & Gyr

Landis & Gyr (DSMR 4.X)

Sagem T210

Sagemcom T210 (DSMR 5.0)

Sagem XS210

Sagemcom XS210 (DSMR 5.0)

ZIV E0058

ZIV E0058 (ESMR 5.x)

Iskra MT174

Iskra-MT174-new
  • Nuttige pagina?
  • 73   2