Zonne-energie is kosteloos, schoon en duurzaam. Ondanks dat in Nederland de zon niet altijd schijnt, is duurzame energie opwekken met zonne-energie een prima idee. Duurzame energie opwekken met zonne-energie doe je via zonnepanelen of via een zonneboiler. Zonne-energie is een emissievrije en onuitputtelijke energiebron waarmee het gelijk één van de belangrijkste hernieuwbare energiebronnen binnen de energietransitie in Nederland is.
Hoe gebruik je zonne-energie?
De meeste mensen gebruiken de energie uit de zon voor het duurzaam opwekken van elektriciteit met zonnepanelen. Zonnepanelen zijn immers eenvoudig te installeren en de terugverdientijd is met gemiddeld 7 jaar relatief kort. Daarnaast zijn de meeste daken in Nederland geschikt voor het plaatsen van zonnepanelen. Meer over zonnepanelen.
Warm water met zonneboilers
Met energie uit de zon kun je niet alleen elektriciteit produceren, maar ook warmte. Zonnethermie komt meestal alleen op kleine schaal voor met zonnecollectoren of zonneboilers. Zonneboilers zijn eenvoudig van zonnepanelen te onderscheiden, doordat ze groter en dikker zijn door het buizenstelsel dat er doorheen loopt. Met een zonneboiler verwarm je kraanwater en regel je de warmwatervoorziening van de CV-ketel. Dit levert een flinke besparing op in het gasverbruik. Meer over zonneboilers.
Zonnethermie
Sinds enkele jaren wordt er ook steeds vaker geëxperimenteerd met grote zonneparken voor de opwek van zonnewarmte. In Nederland werd in oktober 2019 het grootste zonnepark voor zonnewarmte aangekondigd. Deze zou de Groningse wijk Paddepoel moeten voorzien van warmte, maar dit warmteproject en het zonnepark gingen door financiële problemen niet door. De verwachting is dat zonnethermie wel een grotere rol gaat spelen in Nederland binnen de energietransitie.
De huidige stand van zonne-energie
Volle zonuren en opbrengst
Het gemiddeld aantal jaarlijkse volle zonuren in Nederland is ongeveer 1060. Bij de berekening van de opbrengst gaan installateurs echter uit van 850 vollasturen (volle uren zon). Dit komt neer op een opbrengst van 85% van het technische piekvermogen (Wp) van de zonnepanelen. In werkelijkheid ligt dit percentage dus hoger, aangezien we steevast 1000 of meer volle zonuren aantikken.
Zonuren in 2020
In 2020 waren er in totaal 1958 zonuren, waarvan 1126 volle zonuren. Ten opzichte van 2019 waren dit er dus iets meer. De laatste jaren zien we dat het aantal zonuren steeds wat groeit met een uitzonder in 2017. Dit geldt ook voor de volle zonuren, wat goed nieuws is voor zonnepaneelbezitters.
Productie en opgesteld vermogen in Nederland
De elektriciteitsproductie uit zonne-energie in Nederland stijgt al jaren. In 2020 was de totale productie maar liefst 10216 GWh. Dit is meer dan een verdubbeling van de productie in 2018. Het totaal geïnstalleerd zonvermogen groeide in Nederland in 2020 naar ongeveer 8 Gigawatt (GW). In vergelijking met 2018 groeide ook het opgestelde vermogen van zonne-energie dus met meer dan de helft.
Productie en opgesteld vermogen wereldwijd
De wereldwijde elektriciteitsproductie uit zonne-energie lag in 2019 op 679 TWh. Het Nederlandse aandeel in de wereldwijde productie uit zonne-energie was in 2019 dus op 0,79 procent, terwijl dat in 2017 nog 0,51 procent was. Het geïnstalleerd zonvermogen wereldwijd was in 2020 maar liefst 708 GW. Dit groeit jaarlijks sinds 2016 telkens met zo’n 100 GW. Het Nederlandse aandeel op het wereldwijd geïnstalleerde zonvermogen is in 2020 zo’n 1,1%.
Zonneparken in Nederland
Het grootste zonnepark in Nederland staat in Vlagtwedde in de provincie Groningen. Het zonnepark kent een oppervlakte van 120 hectare en een opgesteld vermogen van 109,9 MWp. Goed genoeg voor het elektriciteitsverbruik van zo’n 32 duizend Nederlandse huishoudens. In Nederland wordt het aantal zonneparken nauwkeurig bijgehouden op Zonopkaart.nl. Het totale vermogen van zonneparken dat tot medio 2021 in Nederland is geïnstalleerd ligt op 2082 MWp. Hieronder zie je de verdeling per provincie.