samen-energie-opwekken
In Nederland groeit het aantal energiecoöperaties hard. Op dit moment zijn er bijna 400 lokale duurzame initiatieven opgericht. Steeds meer mensen gaan samenwerken om binnen hun gemeente, wijk of zelfs straat een duurzaam project op te starten. Op deze manier kan er eenvoudiger, goedkoper en sneller verduurzaamt worden.

Wat is een energiecoöperatie?

Een energiecoöperatie is een groep particulieren die samen energie opwekken, inkopen of besparen. Zij wekken gezamenlijk energie op met een zonnedak, zonnepark of windmolen. Een energiecoöperatie kan ook een eigenaar zijn van een windmolen (of andere productie-installatie), groene stroom verkopen aan haar leden of energiebespaarprojecten organiseren. Iedereen kan een energiecoöperatie beginnen, maar dit is niet eenvoudig. Het is aan te raden om eerst op zoek te gaan naar een bestaande energiecoöperatie, waar u zich bij aan kunt sluiten.

Handige websites voor energiecoöperaties

Er zijn een aantal handige websites en instanties die u kunnen helpen met het opstarten van een energiecoöperatie. Een voorbeeld hiervan is Hieropgewekt.nl of Nudge.nl. U kunt vaak ook terecht bij uw energieleverancier.

Energiecoöperaties in Nederland

Vaak wordt bij het oprichten van een energieproject gebruik gemaakt van de Postcoderoosregeling. Deze regeling is een financiële steun voor het realiseren van een duurzaam project zoals een zonnepark, windmolen of zonnedak. Een energiecoöperatie of VVE kan hier gebruik van maken.

Drenthe (19)

Flevoland (6)

Friesland (53)

Gelderlnd (54)

Groningen (29)

Limburg (14)

N-Brabant (53)

N-Holland (58)

Overijssel (22)

Utrecht (26)

Zeeland (9)

Z-Holland (46)

  • Was deze pagina nuttig?
  • ja   nee
Deel deze pagina: