Een omvormer van de zonnepanelen is misschien wel het belangrijkste onderdeel van uw zonnepaneleninstallatie. Toch krijgt de omvormer veel minder aandacht dat de zonnepanelen zelf.

Werking van de omvormer

De omvormer (of inverter) maakt van de gelijkstroom, die door de zonnepanelen wordt opgewekt, bruikbare wisselstroom voor uw huishoudelijke apparaten. Een omvormer heeft een minder lange technische levensduur dan de zonnepanelen. Deze ligt gemiddeld tussen de  5 en 10 jaar. Houd daarom altijd rekening met minimaal één keer vervangen binnen de levensduur van uw set zonnepanelen, als u de terugverdientijd van uw zonnepanelen berekent.

Display omvormer

Alle nieuwe omvormers zijn voorzien van een display. Op dit display kunt u de totale opgewekte elektriciteit van uw zonnepanelen aflezen. Afhankelijk van het soort omvormer kunt u vaak nog meer data aflezen en deze ook via een bijbehorende App op uw smartphone uitlezen. Vraag uw installateur om meer informatie.

Locatie omvormer

De omvormer vindt u meestal vlakbij uw zonnepanelen. De afstand van uw zonnepanelen tot uw omvormer moet namelijk zo kort mogelijk zijn (energieverlies). U kunt de omvormer meestal vinden op de zolder of de technische ruimte.

Opwekken en terugleveren

De gegevens die de omvormer laat zien zijn altijd hoger dan de gegevens die u afleest op de (slimme digitale) meter in uw meterkast. De meter in de meterkast laat namelijk het overige deel van de opgewekte elektriciteit van uw zonnepanelen zien. Deze elektriciteit heeft u niet meteen kunnen gebruiken in de woning en levert u terug aan het elektriciteitsnet.

Vermogen zonnepanelen

Het vermogen van de zonnepanelen (Wattpiek) is bepaald onder ideale omstandigheden (25° Celsius, specifieke zoninstraling etc.). In Nederland zijn de omstandigheden niet altijd ideaal. Fabrikanten van omvormers bepalen de toelaatbare belasting van de omvormer daarom op basis van instralingsgegevens van het KNMI. Hierdoor is het gebruikelijk dat het vermogen van de zonnepanelen hoger is dan het vermogen van de omvormer.

Vermogen omvormer

U haalt de maximale opbrengst uit de zonnepanelen met een omvormer die qua vermogen 15% kleiner tot 10% groter is dan het Wp vermogen van de zonnepanelen. De zogenaamde nominale vermogensverhouding moet tussen de 85 en 110% liggen (vermogen omvormer/ Wp vermogen zonnepanelen). Binnen deze grenzen bent u verzekerd van de maximale opbrengst en levensduur van de omvormer.

Voorbeeld

Een vermogensverhouding van bijvoorbeeld 100% levert geen extra opbrengst op ten opzicht van een omvormer met een vermogensverhouding van 85%. Een grotere omvormer zal de investering alleen hoger maken, de opbrengst blijft gelijk.

Het rendement van de omvormer is belangrijk voor de uiteindelijk opbrengst van uw zonnepanelen.

Een omvormer;

  • zonder transformator heeft een hoger rendement dan die met een transformator.
  • die groter is heeft vaak een hoger rendement dan kleinere formaten.
  • moet zwaar belast worden. Stem deze af op het piekvermogen (Wp) van uw zonnepanelen.
  • moet zo dicht mogelijk bij de zonnepanelen worden geïnstalleerd.

Met transformator of ventilator is een wereld van verschil

Iedere omvormer heeft zijn eigen geluid. Toch is er een groot verschil. Een omvormer met een ventilator of een transformator produceert (veel) meer geluid dan een omvormer zonder ventilator of transformator. Om storende geluiden te voorkomen kunt u de omvormer het beste op zolder, in de garage, berging of buiten (in de schaduw) ophangen. Het geluidsniveau kunt u ook naar beneden brengen door natuurlijke ventilatie van de omvormer of een omvormer zonder transformator te kopen.

Decibel van de omvormer

Let altijd op het aantal decibel (dB) dat wordt aangegeven op de datasheet van de omvormer. Deze ligt meestal zo rond de 30 dB (stiller dan een gemiddelde koelkast).

Voordat u zonnepanelen gaat installeren is het verstandig om contact op te nemen met uw netbeheerder. De aansluiting in uw meterkast is namelijk van groot belang voor het vermogen van de omvormer en de zonnepanelen. Hoe hoger het vermogen van de omvormer (of zonnepanelen) hoe hoger de aansluitwaarde van uw aansluiting moet zijn.

MPP-tracker

Een Maximum Power Point Tracker is een elektronisch apparaatjes dat in de omvormer zit. Een MPPT zorgt ervoor dat de stroomproductie bij omvormer zo hoog mogelijk is bij een geldende temperatuur en lichtintensiteit. Het apparaat berekent voortdurend de optimale verhouding tussen de spanning (Volt) en het vermogen (Watt), zodat het zonnepaneel steeds het hoogste vermogen levert. Op deze manier wordt ook bij schaduw het maximale uit een zonnepaneel gehaald. De meeste omvormers hebben 1 of 2 MPP trackers. Hoe meer MPP trackers er aanwezig zijn hoe beter.

Nadeel ten opzichte van een optimizer

Een nadeel in tegenstelling tot aparte optimizers is, dat de een MPP tracker in de omvormer niet kan voorkomen dat een string zo sterk is als het zwakste zonnepaneel. Als één paneel in de schaduw ligt kan de MPP tracker in de omvormer niet voorkomen dat het rendement van de hele string een stuk lager is.

Optimizer

Een optimizer is een klein kastje met daarin losse MPP trackers. Een optimizer kan rechtstreeks worden aangebracht op een zonnepaneel. De optimizer zorgt er voor dat elk zonnepaneel afzonderlijk het hoogste vermogen geeft. Op deze manier heeft een installatie geen last van panelen die in de schaduw liggen of geen gunstige ligging hebben. Met aparte optimizer is het niet nodig om een omvormer te hebben met een MPP tracker.

Zonnepanelen installeren: Stappenplan

Zonnepanelen op uw dak in 7 stappen!

  • Was deze pagina nuttig?
  • ja   nee
Deel deze pagina: