zonnepanelen-zonneschijn
Bij het installeren van zonnepanelen komt veel kijken. U vindt hier veel handige informatie om te weten, voordat u overgaat tot het kopen van zonnepanelen.

Alles over zonnepanelen

Zonnepanelen

Met zonnepanelen wordt elektriciteit opgewekt. Een zonnepaneel bestaat uit meerdere zonnecellen, die worden opgeladen door de zon. De gelijkstroom wordt door een omvormer (inverter) omgezet naar wisselstroom. Op deze manier is de elektriciteit meteen te gebruiken in de woning of het bedrijf.

Zonnecellen

Een zonnecel vangt lichtstralen op. Deze lichtstralen zorgen voor een stroming van elektronen, waardoor er elektriciteit ontstaat. De metalen laag in de zonnecel slaat deze energie op.  Om een zonnepaneel te vormen zijn er dus een groot aantal zonnecellen nodig. De meest gebruikte zonnecellen zijn de monokristallijne of de polykristallijne.

Monokristallijne zonnecel

De meeste zonnepanelen hebben monokristallijne zonnecellen. Het productieproces van deze monokristallijne cellen is intensief en neemt veel tijd in beslag. Zo worden de zonnecellen na het stollingsproces nog bewerkt. Hierdoor zijn zonnepanelen met monokristallijne zonnecellen wel duurder, maar wekken ook elektriciteit op. Monokristallijne zonnepanelen zijn geschikt voor grote en kleine daken.

Polykristallijne zonnecel

Polykristallijne zonnecellen worden niet meer bewerkt na het stollingsproces, zoals bij monokristallijne zonnecellen wel het geval is. Hierdoor verloopt het productieproces van polykristallijne zonnecellen veel sneller. Het voordeel is dus dat de productiekosten lager zijn, waardoor de de cellen goedkoper zijn. Daarentegen wekken polykristallijne zonnepanelen wel minder elektriciteit op dan monokristallijne zonnepanelen. Polykristallijne zonnepanelen hebben een opvallende blauwe kleur.

De mono- en polykristallijne zonnepanelen kennen 2 varianten: Glas-Folie en Glas-Glas.

Glas-Folie

– Hoge degradatie (0,8% per jaar of hoger)
– 25 jaar vermogensgarantie
– 10 tot 12 jaar productgarantie
– Slecht bestand tegen vocht en extreme weersomstandigheden (microcracks)
– Goedkoop in aanschaf

Glas-Glas

– Lagere degradatie (0,4 per jaar)
– 30 jaar vermogensgarantie
– 30 jaar productgarantie
– Goed bestand tegen vocht en extra weersomstandigheden
– Duurder in aanschaf

Dunne-film zonnepanelen

Een dunne-film zonnecel (CIGS of CIS) is een zonnecel die bestaat uit kleine kristalletjes. De actieve laag van deze zonnecel is dunner gemaakt, waardoor de panelen flexibel zijn. In deze panelen wordt de stof Seleen verwerkt. Deze stof zorgt voor een goede gelijkmatige structuur en verdeling van elektronen, waardoor dunne-film meer elektriciteit opwekken per vermogen (Wattpiek). De zonnecellen wekken juist minder elektriciteit op per oppervlakte, omdat ze meer ruimte nodig hebben. Dunne-film zonnepanelen blijven bij hogere temperaturen goed werken.

Geschiktheid dak

Niet alle daken zijn geschikt voor zonnepanelen. Om te controleren of uw dak geschikt is voor het plaatsen van zonnepanelen kunt u gebruik maken van De Zonatlas. De website laat de potentie van uw dak zien ten opzichte van zonnepanelen.

Ideale ligging zonnepanelen

De ideale ligging voor een optimaal rendement van uw zonnepanelen is op het zuiden. De ideale hellingshoek ligt tussen de 30 en 40 graden. Ook belangrijk is het om schaduwvorming zoveel mogelijk te voorkomen. Tegenwoordig kan dit laatste wel opgelost worden met speciale optimizers, maar hierdoor gaat de prijs van de zonnepanelen-installatie wel omhoog.

Terugverdientijd

Door de sterke prijsdaling zijn zonnepanelen de afgelopen jaren flink goedkoper geworden. De gemiddelde terugverdientijd ligt tussen de 5 en 10 jaar. Dit komt ook door de gunstige salderingsregeling in Nederland. Andere belangrijke factoren voor de terugverdientijd zijn: de ligging van de zonnepanelen, het soort paneel, maar ook waar u woont in Nederland.

Kosten zonnepanelen

De prijs van zonnepanelen wordt vaak vergeleken op basis van het vermogen van de zonnepanelen. Het vermogen wordt uitgedrukt in Watt Piek (Wp). De prijs is daarnaast afhankelijk van het aantal zonnepanelen dat u koopt. Onderstaand overzicht is de prijs in 2018, inclusief installatie.

Rendement berekenen

Met onze zonnecalculator berekent u eenvoudig het rendement. Deze rekenhulp biedt u meer inzicht in de opbrengst uw panelen. Daarnaast laat de berekening ook zien hoe u een bijdrage levert aan duurzaamheid. Na uw berekening kunt u gelijk een overzicht raadplegen van installateurs en leveranciers in uw regio.

Subsidie

Voor de aanschaf van zonnepanelen bestaan vaak lokale subsidies. Via uw gemeente of provincie gaat u na of er een lopende subsidie is. Ook vindt u op energiesubsidiewijzer.nl meer informatie over beschikbare subsidies.

Btw terugvragen

Wanneer u zonnepanelen laat installeren, kunt u vanaf dat moment door de belastingdienst worden aangemerkt als (kleine) ondernemer voor de btw. Hierdoor kunt u de btw over de aanschaf van uw zonnepanelen terugvragen. In onze kennisbank leest u precies hoe u de btw terugvraagt.

Salderen

Als u energie gaat terugleveren dan wordt dit door uw energieleverancier op de jaarafrekening verrekend met uw afgenomen energie. Dit heet salderen. De huidige salderingsregeling is tot 2023 gegarandeerd.

Elektriciteitsmeter

Alle nieuwe (slimme) digitale elektriciteitsmeters die Enexis Netbeheer plaatst, kunnen standaard de teruglevering meten. Heeft u nog een oude digitale of analoge meter? Dan kan het zijn dat u een nieuwe meter nodig heeft. Om een terugleververgoeding te kunnen krijgen is het noodzakelijk dat u een geschikte meter heeft. Neem altijd vooraf contact op met de netbeheerder om de geschiktheid van de meter te controleren.

De aansluitwaarde van uw aansluiting

Zonnepanelen hebben een maximaal piekvermogen (Wattpiek). Op de aansluiting kunt u een maximaal aantal zonnepanelen plaatsen. Als u meer zonnepanelen plaatst dan uw aansluiting aankan, kan er een onveilige situatie of vervelende storing ontstaan. Neem altijd van te voren contact op met uw netbeheerder om de aansluitwaarde van uw aansluiting te controleren.

Onderhoud zonnepanelen

Onderhoud aan zonnepanelen is (soms) noodzakelijk om het rendement zo optimaal mogelijk te houden, maar ook voor de veiligheid van de installatie. Het onderhoud kunt een (erkend) installatiebedrijf laten uitvoeren. Een onderhoudscontrole van één keer per 3 jaar wordt geadviseerd.

Schoonmaken zonnepanelen

Door weersomstandigheden kan er vuil en stof op de zonnepanelen terechtkomen. Dit heeft invloed op de opbrengst van uw zonnepanelen. U kunt de zonnepanelen zelf schoonmaken als deze goed bereikbaar zijn. Gebruik in dat geval gewoon water en een zachte borstel of doek. Schakel de zonnepanelen altijd eerst uit voordat u deze schoonmaakt. Als uw zonnepanelen moeilijk of niet bereikbaar zijn, dan kunt u een installatiebedrijf inschakelen, dat gespecialiseerd is in het schoonmaken van zonnepanelen. Op de Nederlandse markt zijn ook zelfreinigende zonnepanelen verkrijgbaar.

Wattpiek

Het technische vermogen van een zonnepaneel wordt altijd uitgedrukt in Wattpiek. De afkorting hiervoor is Wp of kWp (KiloWattpiek). Dit is het maximaal haalbare piekvermogen wat de zonnepaneel kan opwekken. De opbrengst is vaak lager (85%) dan het Watt Piekvermogen.

PV-panelen

Zonnepanelen worden ook wel PV-panelen genoemd. PV staat voor Photo Voltaïsch (de zonnecellen).

Zonnepanelen of zonneboiler

Een zonnepaneel wordt vaak verward met een zonneboiler. Een zonneboiler kan echter geen elektriciteit opwekken, maar verwarmt kraanwater en de warmwatervoorziening van de HR-ketel.

PID-free

PID betekent Potential Induced Degradation. Deze term geeft aan of er een mogelijke interne afbraak is, waardoor er verlies in vermogensopbrengst optreed. Een PID-test controleert of hier sprake van is. Bij een PID-test wordt het zonnepaneel onze hoge negatieve spanning gezet. In een periode van een week worden extreme weersomstandigheden nagebootst. Na deze periode moet het paneel nog een vermogensopbrengst hebben van 95%. Het paneel krijgt dan de label PID-vrij.

Optimizer

Een optimizer is een klein kastje met daarin losse MPP-trackers. Een optimizer kan rechtstreeks worden aangebracht op een zonnepaneel. De optimizer zorgt ervoor dat elk zonnepaneel afzonderlijk het hoogste vermogen geeft. Op deze manier heeft een installatie geen last van panelen die in de schaduw liggen of geen gunstige ligging hebben. Met een aparte optimizer is het niet nodig om een omvormer te hebben met een MPP tracker of gebruik te maken van micro-inverters.

CEDe CE markering moet vermeld zijn op de zonnepanelen, anders mogen ze niet in Nederland worden verkocht. CE is een Europees merkteken die aangeeft dat het product voldoet aan de Europese wetgeving. Het is geen kwaliteitskeurmerk. Soms is een voorafgaande keuring door een erkende instelling vereist. Controles worden uitgevoerd door overheidsinstellingen, in Nederland is dit de Voedsel en Waren Autoriteit.

IECDe IEC (International Electrotechnical Commission in Zwitserland) ontwikkelt algemene internationale normen voor de veiligheid van elektrische componenten en apparatuur. De IEC is niet verantwoordelijk voor het toezicht op de naleving van deze normen. Dit vindt veelal plaats door een onafhankelijk testlaboratorium. Zonnepanelen worden geproduceerd conform industriestandaard IEC61215. De zonnepanelen moeten een serie tests doorlopen. Daarnaast moeten ze geschikt zijn voor langdurig buitengebruik onder diverse weersomstandigheden. In de tests wordt gelet op de betrouwbaarheid, de duurzaamheid, het rendement en in welke mate de prestaties teruglopen over de jaren. Zonder dit certificaat is verkoop niet mogelijk.

ISO 9001ISO 9001/9002/9003 en ISO 14001 zijn aanduidingen die aangeven dat het kwaliteitssysteem van een organisatie is gecertificeerd op basis van één van de ISO-normen 9001, 9002, 9003, resp. 14001 (specifiek voor milieu) uitgegeven door de International Organization for Standardization. Het ISO-certificaat zegt alleen dat het kwaliteitssysteem van de organisatie aan zekere eisen voldoet. Het zegt weinig over de kwaliteit van de geleverde producten of diensten. De varianten 9002 en 9003 zijn sinds eind 2003 niet meer geldig. Keuringen (zogenaamde audits) en controles worden uitgevoerd door diverse certificatie-instellingen. ISO is hier zelf niet bij betrokken. ISO 9001 en de milieucertificering ISO 14001 zijn de gewenste protocollen die gevolgd moeten worden tijdens de productie.

MCS LogoMCS is een door de industrie geleid internationaal erkend keurmerk voor kwaliteitsborging van opwekinstallaties. De Microgeneration Certification Scheme (MCS) certificeert producten die worden gebruikt om warmte en elektriciteit te produceren uit hernieuwbare bronnen. Ook certificeert MCS installatiebedrijven om de hoogste standaard voor de consument te waarborgen.

PV-CYCLE_Logo_normalPV Cycle is een Europese non-profitorganisatie met als doel het inzamelen en recyclen van zonnepanelen. Het keurmerk is in 2007 opgericht door enkele producenten van zonnepanelen. Zij betalen lidmaatschapsgelden aan PV Cycle, afhankelijk van het aantal geproduceerde zonnepanelen. PV Cycle neemt de inzameling, transport en recycling van zonnepanelen in een groot deel van Europa voor haar rekening. De organisatie is in 2010 gestart met het daadwerkelijk recyclen van panelen.

RoHS keurmerkRoHS komt van het Engelse ’Restriction of Hazardous Substances’, oftewel Beperking van Gevaarlijke Stoffen. Iedere lidstaat van de EG moet een eigen wet aannemen om deze richtlijn in te voeren. De richtlijn geldt ook voor zonnepanelen. De volgende stoffen vallen onder de richtlijn: cadmium, chroom (zes waardig), lood, kwik, PBB en PBDE. Deze laatste twee zijn vlamvertragers die in sommige plastics worden gebruikt.

TUV SUDDe Duitse goedkeuring TÜV wordt wereldwijd aanvaard als een van de meest betrouwbare. Duitsland is koploper in groene energie en specifiek zonne-energie. De meeste innovaties komen hier vandaan. TÜV zorgt voor een periodieke inspectie van de productie.

Een TÜV-ID fabrikant heeft een IEC 61215 kwalificatie. Deze test omvat alle zaken die verantwoordelijk zijn voor de veroudering van een zonnepaneel (zonlicht, Uv-straling, klimaatveranderingen, koude, warmte, vochtigheid, mechanische parameters, wind, sneeuw, hagel). Verder is er een veiligheidstest. Deze test omvat de elektrische veiligheid tegen elektrische shocks (voor zonnepanelen volgens klasse II-veiligheid). Als de zonnepanelen fabrikant voldoet aan de eisen, ontvangt hij een TÜV-ID certificaat.

VDE CertificeringHet VDE-keurmerk staat voor Verband Deutscher Electrotechniker. Begin jaren 70 kwam het VDE met voorschriften ten aanzien van de veiligheid bij het werken aan onder spanning staande installaties. En met eisen, die aan het te gebruiken gereedschap moesten worden gesteld. VDE is ook in Nederland een begrip. Het VDE-keurmerk is ingeschreven, beschermd en erkend als het veiligheidskeurmerk in meer dan 30 landen.

Hessler Boermans heeft inmiddels al een aantal jaren zonnepanelen. In eerste instantie voor het milieu, maar het levert ook een flinke besparing op.

Zonnepanelen installeren: Stappenplan

Zonnepanelen installeren in 7 stappen!

  • Was deze pagina nuttig?
  • ja   nee
Deel deze pagina..