zonne-energie
Zonne-energie is kosteloos, schoon en duurzaam. Ondanks dat in Nederland de zon niet altijd schijnt, is dit een prima bron om duurzame energie mee op te wekken.

Alles over zonne-energie

Met zonne-energie kun je via zonnepanelen energie opwekken of via een zonneboiler leidingwater of de woning verwarmen. Zonne-energie is een emissievrije en onuitputtelijke energiebron en is daarmee een belangrijke hernieuwbare bron binnen de energietransitie.

Zonne-energie in Nederland

Het gemiddeld aantal jaarlijkse zonuren in Nederland is ongeveer 1650. Bij de berekening van de opbrengst gaat men daarom ook uit van 850 vollasturen (volle uren zon). Dit komt neer op een opbrengst van 85% van het technische piekvermogen (Wp) van de zonnepanelen.

Zonuren in 2019

In 2019 waren er in totaal 1928 zonuren, waarvan 1099 volle zonuren. Ten opzichte van 2018 waren dit er dus iets minder. Maar nog steeds meer dan in het recordjaar 2015. Het gemiddelde aantal volle zonuren in de afgelopen 8 jaar is met 1047 zonuren structureel hoger dan waar gemiddeld mee wordt gerekend (850).

zonuren in Nederland

Elektriciteitsproductie Nederland

De elektriciteitsproductie uit zonne-energie in Nederland stijgt al jaren. In 2019 was de totale productie maar liefst 5189 GWh. Slechts 5 jaar geleden was dit nog maar 1109 GWh.

Productie zonne-energie in Nederland

Productie uit zonne-energie wereldwijd

De wereldwijde elektriciteitsproductie uit zonne-energie lag in 2017 op ruim 425 TWh. Het Nederlandse aandeel in de wereldwijde productie uit zonne-energie was toen 0,5 procent.

Productie zonne-energie wereldwijd

Opgesteld zonvermogen in Nederland

Het totaal geïnstalleerd zonvermogen groeide in Nederland in 2019 naar ongeveer 6,9 Gigawatt (GW). In vergelijking met 2018 groeide dit in een jaar tijd met 0,25 GW.

Zonne-energie in Nederland

Opgesteld zonvermogen wereldwijd

Het geïnstalleerd zonvermogen wereldwijd was in 2019 maar liefst 580 GW. Dit groeide ten opzichte van het jaar ervoor met 100 GW. Het Nederlandse aandeel op het wereldwijd geïnstalleerde zonvermogen is 1,1%.

Opgesteld zonvermogen wereldwijd

Zonne-energie uit zonnepanelen

Zonnepanelen zijn de meestvoorkomende vorm van gebruik van energie uit de zon. Dit komt vooral, omdat zonnepanelen eenvoudig te installeren zijn en de terugverdientijd relatief kort is. Daarnaast zijn de meeste daken geschikt voor het plaatsen van zonnepanelen.

Zonne-energie uit zonneboilers

Met de zon kunnen we niet alleen elektriciteit produceren, maar ook warmte. Zonnethermie komt nu vaak voor op kleine schaal in de vorm van zonnecollectoren of zonneboilers. Zonneboilers worden vaak verward met zonnepanelen. Toch zijn ze eenvoudig te onderscheiden, doordat ze groter en dikker zijn door het buizenstelsel dat er doorheen loopt. Met een zonneboiler verwarm je kraanwater en regel je de warmwatervoorziening van de HR-ketel. Een flinke besparing op het gasverbruik dus.

Zonnethermie

Sinds enkele jaren wordt er ook steeds vaker geëxperimenteerd met grote zonneparken voor de opwek van zonnewarmte. In Nederland werd in oktober 2019 het grootste zonnepark voor zonnewarmte aangekondigd. Deze zou de Groningse wijk Paddepoel moeten voorzien van warmte. De verwachting is dat zonnethermie een groter rol gaat spelen in energietransitie.

  • Nuttige pagina?
  • 1   0
Deel deze pagina!