zonne-energie
Zonne-energie is kosteloos, schoon en duurzaam. Ondanks dat in Nederland de zon niet altijd schijnt, is dit een prima bron om duurzame energie mee op te wekken.

Via zonnepanelen kan elektriciteit worden opgewekt en met een zonneboiler kan water of de woning worden verwarmd. Zonne-energie is een hernieuwbare, emissievrije en onuitputtelijke energiebron en past daarmee prima binnen het huidige wereldwijde klimaatbeleid.

De zon in Nederland

Het gemiddeld aantal jaarlijkse zonuren in Nederland is ongeveer 1650. In Nederland gaat men bij de berekening van de opbrengst uit van 850 vollasturen (volle uren zon). Dit komt neer op een opbrengst van 85% van het technische piekvermogen (Wp) van de zonnepanelen.

Zonuren in 2018

In 2018 waren er in totaal 2046 zonuren, waarvan 1138 volle zonuren. Ten opzichte van 2017 waren dit er flink meer. Zelfs in het recordjaar 2015 waren er minder zonuren. Het gemiddelde aantal volle zonuren in de afgelopen 7 jaar is met 1047 zonuren structureel hoger dan waar gemiddeld mee wordt gerekend (850).

Bron: KNMI weerstation De Bilt

Elektriciteitsproductie Nederland

De elektriciteitsproductie uit zon kent in Nederland een sterke stijgende lijn. In 2016 werd er 1560 GWh aan elektriciteit geproduceerd. Slechts 5 jaar eerder was dit nog maar 104 GWh.

Elektriciteitsproductie wereldwijd

De wereldwijde elektriciteitsproductie (vanuit zonne-energie) lag in 2016 op ruim 317 TWh. In vergelijking met 2015 (240 TWh) was dat maar liefst 77 TWh lager. De Nederlandse contributie aan de elektriciteitsproductie uit zonne-energie is 0,5 procent.

Geïnstalleerd zonvermogen Nederland

Het totaal geïnstalleerd zonvermogen in Nederland in 2018 is ongeveer 4,2 Gigawatt (GW). In vergelijking met 2017 groeide dit in een jaar tijd met 0,3 GW. Nog geen 6 jaar geleden was het totale geïnstalleerde zonvermogen net zo groot als de groei (369 MW).

Geïnstalleerd zonvermogen wereldwijd

Het geïnstalleerd zonvermogen wereldwijd was in 2018 maar liefst 480 GW. Dit groeide ten opzichte van het jaar ervoor met 94 GW. Het Nederlandse aandeel op het wereldwijde geïnstalleerde vermogen is 0,86%.

Zonnepanelen zijn de meestvoorkomende vorm van gebruik van energie uit de zon. Dit komt vooral, omdat zonnepanelen eenvoudig te installeren zijn en de terugverdientijd relatief kort is. Daarnaast zijn de meeste daken geschikt voor het plaatsen van zonnepanelen.

Zonneboilers worden vaak verward met zonnepanelen. Toch zijn ze eenvoudig te onderscheiden, doordat ze groter en dikker zijn door het buizenstelsel dat er doorheen loopt. Met een zonneboiler wordt kraanwater en de warmwatervoorziening van de HR-ketel opgewarmd. Een flinke besparing op het gasverbruik dus.

Hessler Boermans heeft inmiddels al een aantal jaren zonnepanelen. In eerste instantie voor het milieu, maar het levert ook een flinke besparing op.

Alles over zonnepanelen

Bij het installeren van zonnepanelen komt veel kijken. U vindt hier veel handige informatie om te weten, voordat u overgaat tot het kopen van zonnepanelen.

Alles over zonneboilers

Een zonneboiler gebruikt zonne-energie om leidingwater te verwarmen. Dit zorgt voor een besparing van 50% op het energieverbruik voor warm water. Een zonnecollector kan geen elektriciteit opwekken en is vaak dikker en groter dan een zonnepaneel.

  • Was deze pagina nuttig?
  • ja   nee
Deel deze pagina..