teruglevering melden
Teruglevering melden (of anders gezegd je zonnepanelen aanmelden) bij de netbeheerder is niet alleen verplicht, maar ook noodzakelijk. Het aanmelden van je zonnepanelen (of andere elektriciteitsopwekker) doe je eenvoudig via energieleveren.nl. Lees hieronder meer over waarom en hoe je dit het beste kunt doen.

Waarom moet ik teruglevering melden?

Een stabiel elektriciteitsnetwerk is in het belang van iedereen. Om dit te kunnen garanderen, is het noodzakelijk dat teruglevering gemeld wordt bij de netbeheerder. Met de melding van teruglevering houdt de netbeheerder bij waar uitbreidingen of onderhoud aan het elektriciteitsnetwerk noodzakelijk is. Dit voorkomt vervelende stroomonderbrekingen of storingen op je omvormer.

Meldingsplicht bij de netbeheerder

Het aanmelden van zonnepanelen (melden van teruglevering) bij je netbeheerder is verplicht (Zie ook: Netcode art. 2.1.5.1). Lees ook de privacyverklaring van de netbeheerder goed door, om te weten hoe zij omgaan met de gegevens van jouw zonnepanelen (of andere elektriciteitsopwekker). Je kunt de zonnepanelen aanmelden via Energieleveren.nl.

Ik ga niet terugleveren

Teruglevering ontstaat altijd. Alleen als je een offgrid systeem hebt (de elektriciteitsopwekker is dan niet gekoppeld aan de aansluiting in de meterkast) hoeft je geen melding te maken bij de netbeheerder. Een elektriciteitsopwekker die gekoppeld is aan de aansluiting in de meterkast moet altijd gemeld worden bij de netbeheerder. Ook als er een batterij voor energieopslag aanwezig is.

Nieuwe eisen terugleveren elektriciteit

Sinds 27 april 2019 stelt de overheid nieuwe technische eisen aan de installatie van zonnepanelen (en andere elektriciteitsopwekkers). De nieuwe technische eisen zijn het gevolg van hernieuwde Europese en landelijke richtlijnen. De nieuwe eisen gelden voor alle elektriciteitsopwekkers vanaf 0,8 KW (in de praktijk zijn dat 3 zonnepanelen).

Wat gaat er veranderen?

Elektriciteitsopwekkers die na 27 april 2019 zijn aangeschaft moeten voldoen aan de nieuwe technische eisen. Ook als je de een omvormer vervangt is dit het geval. Het is wettelijk verplicht dat je dit kunt aantonen (door middel van een certificaat) als de netbeheerder hierom vraagt.

Nieuwe manier van aanmelden

Vanaf 27 april 2019 vraagt de netbeheerder om meer gegevens van de jouw zonnepanelen (of andere elektriciteitsopwekker). Alle gegevens zijn op te vragen bij de installateur of te vinden op de factuur (of offerte) van de elektriciteitsopwekker.

De netbeheerder is verantwoordelijk voor het transport en een stabiele energievoorziening van elektriciteit en gas.

Iedereen wil graag onbezorgd televisie kijken, een kopje koffie zetten, maar zeker ook maximaal kunnen profiteren van de zonnepanelen. Om dit mogelijk te maken is de netbeheerder dagelijks bezig met het onderhouden en controleren van het elektriciteitsnetwerk. Waar nodig past de netbeheerder de kabels aan, zodat iedereen onbezorgd elektriciteit kan blijven gebruiken en terugleveren.

  • Nuttige pagina?
  • 178   32
Deel deze pagina..