Opwekken en terugleveren

Tussen het opwekken en terugleveren van elektriciteit zit verschil. Deze twee verschillende termen worden vaak door elkaar gehaald. Het verschil is simpel en leggen we op deze pagina voor je uit.

Het verschil tussen opwekken en terugleveren

Dat zonnepanelen energie opwekken is inmiddels wel bekend. De omvormer van je set zonnepanelen laat zien hoeveel elektriciteit je opwekt. Je maakt altijd meteen gebruik van de stroom die de zonnepanelen opwekken. De stroom die je niet meteen gebruikt, levert je terug aan het elektriciteitsnet. De meter in de meterkast registreert deze als teruglevering. De opgewekte elektriciteit die je meteen van de zonnepanelen gebruikt, zie je hierop niet terug.

Het verschil tussen de opwekking en terugleveren is dus de elektriciteit die je zelf meteen van de zonnepanelen gebruikt in huis.

Eigen verbruik zonnepanelen

Stel dat de zonnepanelen 100 kWh opwekken en ze leveren 20 kWh terug. Het directe verbruik in huis van de zonnepanelen is dan 80 kWh. Dit is echter niet het totale energieverbruik. Daarvoor moet je nu een berekening maken.

Berekening totale energieverbruik

Stel dat je ook nog 200 kWh van de energieleverancier afneemt. Om het totale energieverbruik te berekenen gebruik je dan de som: Netverbruik + (opwek – teruglevering).

Het totale energieverbruik is dan: 200 + (100 – 20) = 280 kWh.

Wat ziet je op de jaarafrekening?

De energieleverancier verrekent alleen wat de meter in meterkast registreert: De energie die je van de energieleverancier ontvangt en de teruglevering van de zonnepanelen.

Meterstanden doorgeven

Geef dus nooit de stand van de omvormer door aan de energieleverancier. De energieleverancier heeft alleen de meterstanden van de elektra- en gasmeter nodig en als je een slimme meter hebt, gaat dit zelfs automatisch. De energieleverancier verrekent jaarlijks de teruglevering op de jaarnota (Zie ook: Elektriciteitswet Art. 31 C)

Video over opwekken en terugleveren

  • Nuttige pagina?
  • 1386   5
Deel deze pagina!