opwekken-en-terugleveren
Het opwekken en terugleveren van elektriciteit zijn twee verschillende termen die vaak met elkaar worden verward. Wat is nu precies het verschil tussen opwekken en terugleveren van energie.

Wat is energie opwekken?

Zonnepanelen wekken energie op. Dit wordt via de omvormer omgezet van gelijkstroom naar wisselstroom. U maakt meteen gebruik van de elektriciteit die u zelf opwekt.

Wat is teruglevering?

De elektriciteit die u niet meteen gebruikt, levert u terug aan het elektriciteitsnet. De (slimme) elektriciteitsmeter in uw meterkast registreert deze teruglevering. De opgewekte elektriciteit die u zelf meteen van de zonnepanelen gebruikt ziet u niet op de meter terug.

Verschil opwekken en teruglevering

Het verschil tussen de opgewekte elektriciteit en de teruggeleverde elektriciteit is het eigen verbruik van uw zonnepanelen. Deze elektriciteit is uw directe besparing.

Voorbeeld eigen verbruik zonnepanelen

De zonnepanelen wekken 100 kWh op. De elektriciteitsmeter registreert 20 kWh op de telwerken voor teruglevering. Uw eigen verbruik van de zonnepanelen is dan 80 kWh.

Uw totale energieverbruik

Omdat u ook direct elektriciteit verbruikt van de zonnepanelen, registreert de elektriciteitsmeter niet meer uw totale verbruik. U kunt dit nog wel berekenen: opwek – teruglevering + netverbruik

Voorbeeld berekening totale verbruik

De zonnepanelen wekken 100 kWh op. De elektriciteitsmeter registreert 200 kWh aan netverbruik en 30 kWh aan teruglevering. Uw totale verbruik is dan: 270 kWh (100 kWh minus 30 kWh + 200 kWh)

 

Wat ziet u op de jaarafrekening?

Uw energieleverancier verrekent alleen wat de (slimme) elektriciteitsmeter registreert: Uw energieverbruik uit het net en uw teruglevering aan het net. U hoeft dus nooit de stand van uw omvormer aan de energieleverancier door te geven. De energieleverancier verrekent vervolgens uw teruglevering op uw jaarafrekening conform de Elektriciteitswet Art. 31 C.

  • Was deze pagina nuttig?
  • ja   nee
Deel deze pagina: