opwekken-en-terugleveren
Het opwekken en terugleveren van elektriciteit zijn twee verschillende termen, die vaak met elkaar worden verward.

Wat is energie opwekken?

Uw zonnepanelen wekken energie op. Dit wordt via de omvormer omgezet van gelijkstroom naar wisselstroom, zodat u dit meteen kunt gebruiken in uw huishouden. Op het display van de omvormer ziet u wat u totaal aan energie heeft opgewekt. Heeft u op dat moment de opgewekte stroom niet nodig? Dan levert u de energie terug aan het net.

Wat is teruglevering?

De energie die u niet meteen gebruikt in uw huishouden, levert u dus terug aan het elektriciteitsnet van uw netbeheerder. De (slimme) meter in uw meterkast registreert de teruglevering. De energie die u zelf meteen gebruikt ziet u dus niet op de (slimme) meter terug.

Wat ziet u op de jaarafrekening?

Uw energieleverancier verrekent alleen wat de (slimme) meter registreert: uw energieverbruik uit het net en uw teruglevering aan het net. U hoeft dus nooit de stand van uw omvormer aan de energieleverancier door te geven. Vervolgens verrekent de energieleverancier uw teruglevering met uw verbruik uit het net. Dit heet salderen.

Voorbeeld

Uw omvormer geeft aan dat u 3000 kWh heeft opgewekt. Op de (slimme) digitale meter in de meterkast ziet u op de teruglevertelwerken 2000 kWh staan. Dit houdt in dat u van de 3000 kWh die u heeft opgewekt met de zonnepanelen, er 2000 kWh heeft teruggeleverd aan uw energieleverancier. Het verschil; 1000 kWh, heeft u meteen zelf gebruikt en dus bespaard. Deze 1000 kWh ziet u dus ook niet terug op de (slimme) digitale meter in uw meterkast.

  • Was deze pagina nuttig?
  • ja   nee
Deel deze pagina: