elektrische-auto-opladen
Een elektrische auto opladen kan op verschillende manieren. De meest veilige en snelste manier is om de auto op te laden via een laadpaal. Het is belangrijk om van te voren te weten hoeveel fasen uw aansluiting is en hoeveel fasen uw elektrische auto kan opladen. Een elektrische auto kan namelijk óf op 1-fase óf op 3-fase geladen worden.

Uw elektrische auto opladen

Het opladen van de elektrische auto via een bestaand stopcontact wordt sterk afgeraden in verband met de veiligheid, inefficiëntie en lange laadtijd. Een stopcontact heeft vaak geen extra beveiliging tegen overbelasting. Daarnaast wordt de laadtijd sterk beïnvloed door het verbruik in de groep, waar het stopcontact deel vanuit maakt. Ook smart charging (slim laden) is niet mogelijk via het stopcontact. Als u oplaadt via een bestaand stopcontact ligt de laadtijd ligt tussen de 14 en 22 uur. Kiest u toch voor het opladen van uw elektrische auto via een stopcontact, dan wordt geadviseerd gebruik te maken van een gecertificeerd CEE-gecertificeerd stopcontact.

Werkzaamheden

Er wordt een aparte groep gerealiseerd in uw meterkast, waarop de laadpaal wordt aangesloten. In verband met de selectiviteit moet de groep 2 stappen lager afgezekerd zijn dan uw hoofdzekering. U kunt daardoor niet de maximale capaciteit van uw hoofdzekering kan benutten.

Voorbeeld: U heeft een 3×25 A aansluiting. U kunt dan maximaal 16 A (3,7 KW) laden op 1-fase en maximaal 3×16 A (11 KW) laden op 3-fase.

Overzicht laadvermogen en laadtijden per aansluiting

* De laadtijden zijn theoretisch bepaald op basis van een 64 KW accu en afhankelijk van diverse omstandigheden

Plaats van de laadpaal

De laadpaal dient op uw eigen terrein geplaatst te worden. Mogelijk moet u toestemming vragen aan de gemeente om het terrein als parkeerplek te kunnen gebruiken.

Werkzaamheden

Er wordt een geheel nieuwe aansluiting gerealiseerd die volledig benut kan worden voor het laden van de elektrische auto. U hoeft geen rekening te houden met de selectiviteit en kunt de maximale capaciteit van de hoofdzekering benutten.

Voorbeeld: U heeft een 1×40 A aansluiting. U kunt dan maximaal 30 A (7 KW) laden op 1-fase.

Overzicht laadvermogen en laadtijden per aansluiting

* De laadtijden zijn theoretisch bepaald op basis van een 64 KW accu en afhankelijk van diverse omstandigheden.

Plaats van de laadpaal

De laadpaal dient op uw eigen terrein geplaatst te worden. Mogelijk moet u toestemming vragen aan de gemeente om het terrein als parkeerplek te kunnen gebruiken.

Openbare laadpaal

Een openbare laadpaal vraagt u bij uw gemeente aan. Indien er voldoende animo is, zal de gemeente een laadpaal realiseren voor openbaar gebruik. U heeft een laadpas en eigen laadkabel nodig om gebruik te kunnen maken van een openbare laadpaal. Een laadpas is altijd in combinatie met een abonnement voor het laden van uw elektrische auto. U heeft geen eigen ruimte nodig. De laadtijd ligt tussen 4 en 18 uur (afhankelijk van de grootte van uw accu en uw laadkabel).

Snelladen

Steeds vaker is er een snellaadstation aanwezig langs de snelweg. U kunt uw elektrische auto hier in 20 tot 50 minuten volledig opladen (afhankelijk van de grootte van uw accu). Dit komt o.a. omdat de auto via snelladen meteen met gelijkstroom wordt geladen.

Afstemmen laadvermogen en verbruik in huis

Dynamic Load Balancing betekent dat uw laadvermogen wordt afgestemd op uw elektriciteitsverbruik in huis. De laadpaal is verbonden met de slimme elektriciteitsmeter en bepaald continue het beschikbare laadvermogen. U laadt op deze manier altijd maximaal en bent verzekerd van het voorkomen van overbelasting. Load Balancing voorkomt dat u extra kosten moet maken voor een verzwaring van de aansluiting of een aparte aansluiting.

Voor Load Balancing is minimaal een slimme meter nodig met DMSR versie 4.0. Nieuwe laadpalen vereisen zelfs een slimme meter DMSR versie 5.0. De informatie over de benodigde slimme meter kan worden opgevraagd bij de installateur.

Laadtijd elektrische auto

De tijd waarin uw elektrische auto is opgeladen kan langer duren als het elektriciteitsverbruik in de woning toeneemt. Bent u afhankelijk van een korte laadtijd, dan is een aparte aansluiting wellicht een betere optie.

Abonnement Load Balancing

Dynamic Load Balancing is een dienst die u afneemt van de leverancier of installateur van de laadpaal. Meestal sluit u een abonnement af voor de monitoring van uw laadpaal.

Kosten en aanbieders van laadpalen

Kosten laadpaal

Een laadpaal kost gemiddeld € 1500,-, afhankelijk van het type laadpaal en de aanbieder.

Aanpassen meterkast

De kans is groot dat er aanpassingen in uw meterkast noodzakelijk zijn. Deze kosten kunt u opvragen bij een installateur.

Aanpassen bestaande aansluiting

Als u een te kleine aansluiting heeft dan kunt u deze laten verzwaren door uw netbeheerder. Het standaardtarief is circa € 250,-. Vanaf 3×35 A vallen de jaarlijkse kosten circa € 500,- (per stap) hoger uit. Bij een verzwaring wordt gratis een slimme meter geplaatst.

Aparte aansluiting laten plaatsen

Een aparte aansluiting laten realiseren kost standaard tussen € 750,- en € 1000,-. U betaalt voor deze aparte aansluiting ook jaarlijkse netwerkkosten. Bij een aparte aansluiting wordt gratis een slimme meter geplaatst. Meestal is een aansluiting van 1x40A voldoende voor het opladen van uw elektrische auto.

* Alle tarieven in dit artikel en bovenstaande tabel zijn van Enexis Netbeheer vanaf 01-01-2020 en inclusief btw.

Nieuwe slimme meter

Als u gebruik wilt maken van Smart Charging of Load Balancing, dan heeft u een slimme meter (versie 4.0 of hoger) nodig. U kunt deze aanvragen via uw netbeheerder. De standaardkosten voor de plaatsing van een slimme meter zijn circa € 75,-. Als u al een slimme meter heeft en u heeft een nieuwere type nodig kunnen de kosten hoger uitvallen.

Er zijn veel webshops en winkels waar u laadpalen kunt kopen.

Enkele aanbieders van laadpalen

Een laadpaal kopen en aansluiten kunt u het beste laten doen door een specialist. Veel installatiebedrijven kunnen dit voor u regelen.

Zoek producten

Als u een aparte aansluiting voor uw laadpaal heeft valt uw aansluiting onder de Wet tijdelijk verlaagd tarief laadpalen met een zelfstandige aansluiting. Als u op jaarbasis niet meer dan 10.000 kWh verbruikt op deze aansluiting komt u hiervoor in aanmerking. De tijdelijke verlaging geldt in de periode 2017 en 2020. Uw energieleverancier verwerkt dit verlaagde tarief op de jaarafrekening. De netbeheerder kenmerkt uw aansluiting als een “aparte aansluiting voor een elektrische laadpaal”.

Storing op een openbare laadpaal

Het kan voorkomen dat een openbare laadpaal in storing treed. U kunt bellen met het storingsnummer dat op de publieke laadpaal vermeld staat.

Geen storingsnummer?

Wel een openbare laadpaal, maar geen storingsnummer. U kunt zich melden bij de gemeente. Als de laadpaal niet op openbaar terrein staat, dan dient u zich te melden bij de eigenaar van het terrein.

Eigen laadpaal in storing

Heeft u een eigen laadpaal en is deze in storing? Neem contact op met de leverancier van uw laadpaal.

Infrastructuur laadpalen

Tot nu toe zijn er bijna 50.000 openbare laadpunten gerealiseerd op verschillende plaatsen in Nederland. Naast deze openbare laadpalen zijn er nog circa 100.000 privé laadpalen geplaatst.

Overzicht aantal laadpalen in Nederland

Bron: RVO.nl

Laadpaal installeren: Stappenplan

Een laadpaal installeren in 6 stappen!

  • Was deze pagina nuttig?
  • ja   nee
Deel deze pagina..