Zonnepanelen zijn een uitstekende manier om energie op te wekken, maar vergen ook de nodige onderhoud. Voor een optimaal rendement moeten de zonnepanelen schoon blijven en voor de veiligheid is het verstandig om de zonnepanelen goed te onderhouden.

Zonnepanelen schoonmaken

Het schoonmaken van zonnepanelen is belangrijk voor het behouden van het optimale rendement. U kunt dit zelf doen of laten doen door gespecialiseerd bedrijf. Gaat u zelf aan de slag? Denk dan aan onderstaande punten.

Vuil en stof

In de zomer letten mensen extra op het rendement van hun zonnepanelen. Maar wat als er vogelpoep of een laag stof uw zonnepanelen bedekken. Met vuile zonnepanelen kan het rendement 15 tot 20% afnemen. Hoe kunt u ze het beste schoonmaken en hoe vooral niet?

Sneeuw

Sneeuw en zonnepanelen gaan niet goed samen. Als er sneeuw op uw zonnepanelen ligt dan wekken deze zo goed als geen energie op. Jammer, want het koude weer is juist een perfecte omstandigheid voor de zonnepaneel om energie op te wekken. Het is raadzaam om de sneeuw te verwijderen. Hoe kun je dit het beste doen?

Tips bij vuil

 • Uitschakelen. Schakelen de zonnepanelen uit, voordat u deze gaat schoonmaken
 • Voorkomen barsten. Controleer de temperatuur van de zonnepanelen
 • Veiligheid. Gebruik een valbeveiliging, als de zonnepanelen moeilijk te bereiken zijn.
 • Tuinslang. Gebruik uw tuinslang om (fijn)stof na een droge periode van uw zonnepanelen af te spoelen. De druk uit uw tuinslang is niet schadelijk voor uw zonnepanelen.
 • Installateur. Laat 1x per jaar uw zonnepanelen door een gespecialiseerd bedrijf schoonmaken. Ze gebruiken voor het schoonmaken ontkalkt water (osmosewater) en een speciale zachte borstel, die het glas niet beschadigt.
 • Borstel of doek. Gebruik altijd een zachte doek of een zachte nylon borstel wanneer u zelf hardnekkig vuil verwijdert.
 • Schoonmaakmiddelen. Gebruik water of biologisch afbreekbare schoonmaakmiddelen.
 • Periode. Maak de zonnepanelen voor aanvang van de zomerperiode schoon. Het liefst ‘s ochtends of ‘s avonds.
 • Plaatsing zonnepanelen. Verticaal geplaatste zonnepanelen moeten vaker schoongemaakt worden dan horizontaal geplaatste panelen.

Tips bij sneeuw                                                       

 • Hellingshoek. Pas de hellingshoek aan naar een hoek van 40 graden. Als het niet te hard vriest dan zal het sneeuw er langzaam afglijden. Helaas is het niet voor iedereen mogelijk om de panelen op 40 graden te zetten. Daarbij kan het een gevaar vormen als u onder de zonnepanelen door loopt.
 • Telescopische wisser. Bij de meeste bouwmarkten kunt u een telescopische wisser aanschaffen. U haalt hiermee gemakkelijk het sneeuw van de panelen zonder het dak op te hoeven. Dit bespaart veel tijd. Alleen niet handig als u een onbereikbaar dak heeft.
 • Installateur. Laat een installateur uw zonnepanelen sneeuwvrij maken. Er zijn gespecialiseerde bedrijven die uw zonnepanelen ontdoen van sneeuw voor een klein bedrag. Een ideale oplossing als u zelf geen tijd of middelen heeft om uw zonnepanelen schoon te maken.

Flops bij vuil

 • Hoge druk. Het gebruik van een hogedrukreiniger raden wij af. De druk van het water beschadigt niet alleen het glas, maar kan ook gemakkelijk schade aanrichten aan de bedrading en uw systeem.
 • Doe het zelf. Breng uzelf nooit in gevaar! Helaas gebeuren er jaarlijks nog veel ongevallen met ladders en onstabiele steigers. Wanneer de zonnepanelen voor u onmogelijk te bereiken zijn, laat het schoonmaken dan over aan een gespecialiseerd bedrijf.
 • Schoonmaakmiddelen. Gebruik nooit allesreinigers en ruitenreinigers. De chemicaliën kunnen krassen veroorzaken op het glas van uw zonnepaneel. Er zijn speciale producten op de markt voor het schoonmaken van uw zonnepanelen.

Flops bij sneeuw

 • Doe het zelf. Wij raden het niet aan om zelf het dak op te gaan en uw zonnepanelen sneeuwvrij te maken. Voor mensen met een plat dak is dit ideaal, echter hebben veel mensen een schuin dak. Elk jaar gebeuren er veel ongevallen als gevolg van het zelf sneeuwvrij maken van zonnepanelen.
 • Schoon spuiten. Het is niet aan te raden om de panelen met een tuinslang schoon te spuiten en zo het sneeuw te verwijderen. Hierdoor kan het sneeuw vervangen worden door een dun laagje ijs. Wachten tot het gaat dooien is dan een betere oplossing.
 • Autowas of steenzout. Sommige mensen gebruiken autowas of steenzout om sneeuw tegen te gaan. Dit is sterk af te raden. Steenzout kan uw dak beschadigen en autowas kan de coating van uw zonnepanelen zelfs geheel verwijderen.
 • Ruitenkrabber. Niet doen! U maakt hiermee krassen op paneel zelf en verwijdert zelfs de coating. Hierdoor worden de panelen minder rendabel.

Zelfreinigende zonnepanelen

De laatste jaren winnen zelfreinigende zonnepanelen aan populariteit. Deze zonnepanelen zijn uitgerust met sproeiers. Deze panelen werken in 2 fases. In de eerste fase wordt het zonnepaneel schoongemaakt door een mix van water en reinigende zeep. In de tweede fase worden de zeepresten weggespoeld met water. Doordat de druk van het water zo laag is, brengen deze sproeiers geen schade aan de zonnepanelen toe.

Onderhoud zonnepanelen

Ook het onderhoud van zonnepanelen is noodzakelijk, om het rendement zo optimaal mogelijk te houden, maar ook voor de veiligheid van de installatie. Het onderhoud kunt u beste door uw vaste installateur of een ander installatiebedrijf laten uitvoeren.

Met de toename van de vraag naar zonnepanelen is ook het aanbod van installateurs toegenomen. Dit betekent dat u nog beter moet opletten of de installateur ook vakbekwaam en deskundig is. Er zijn een aantal keurmerken waaraan u een vakkundig installatiebedrijf kunt herkennen, zoals Sterkin, Uneto-Vni of KvINL.

Op onze website vindt u ook (erkende) installatiebedrijven van zonnepanelen in uw regio. Klanten hebben hier al een beoordeling voor u achtergelaten.

Laat de installatie van zonnepanelen controleren door een onafhankelijke specialist. Op deze manier weet u honderd procent zeker dat de installatie goed en veilig is aangelegd.

Veel installatiebedrijven geven garantie op de installatie en op de zonnepanelen. Toch kan het geen kwaad om eens per 3 jaar een onderhoudscontrole uit te laten voeren. Op die manier kunt u kleine defecten herstellen en grotere schade voorkomen. Ook weet u zeker dat op die manier de zonnepanelen het maximale rendement blijven houden.

Rookmelder

Plaats een rookmelder in de ruimte waar de omvormer zit. Mocht er brand ontstaan dan wordt u tijdig gewaarschuwd.

Vlamboogdetectie

Neem in het systeem een vlamboogdetectie op. De detectie is eventueel te combineren met aardlekmonitoring en isolatiebewaking.

Vlamboogdetectie – Bij hoge gelijkstroom kan een vlamboog ontstaan in geval van een los contact. Dit kan al gebeuren als de stekker niet goed vast zit of er een kabel is beschadigd. Met vlamboogdetectie detecteert het systeem of er een los contact of beschadiging is. Het systeem schakelt de voltage in dat geval terug naar 1 Volt per paneel, zodat er geen gevaarlijke situatie kan ontstaan en de beschadiging na detectie kan worden verholpen.

Ventilatie en bescherming

Zorg ervoor dat de ruimte waarin de omvormer is geplaatst goed geventileerd is. Ook wordt geadviseerd om de omvormer in een apart compartiment te plaatsen en geen brandbare materiaal in dezelfde ruimte neer te zetten.

Voorkomen storingen of detecteer deze tijdig en laat de apparatuur voorzien van een storings- en onderhoudsmelder. Ook kunt u poweroptimizers of micro-omvormers toepassen. Deze reduceren het risico op problemen.

Poweroptimizer – Een poweroptimizer is een intelligent kastje dat bij de zonnepaneel wordt geplaatst. Het kastje zorgt voor een optimale energie-opbrengst van elk afzonderlijk paneel. Dit in tegenstelling tot zonnepanelen zonder optimizers, waarvan de opbrengst wordt bepaald door het zwakste zonnepaneel. De optimizers worden vaak toegepast als er sprake is van schaduwvorming op het dak. Daarnaast wordt het zonnepaneel met de poweroptimizer apart gemonitord, waardoor storingen sneller kunnen worden gedetecteerd. Een installatie met poweroptimizers is gemiddeld 10% – 15% duurder dan een normale installatie.

Micro-inverter – Een micro-inverter is een omvormer die direct op het zonnepaneel is aangesloten. Deze zorgt voor optimale energie-opbrengst van elk afzonderlijk paneel. Ook kan met de micro-inverter sneller een storing gedetecteerd worden, omdat deze apart wordt gemonitord. Daarnaast wordt de gelijkstroom direct bij het paneel omgezet naar wisselstroom. Dit heeft als voordeel dat er niet een hoge gelijkstroom op 1 omvormer terechtkomt. Bij brandgevoelige daken is dit een veiligheidsvoordeel. De micro-inverters worden ook vaak toegepast bij ligging met schaduwvorming. Een installatie met micro-inverters is gemiddeld 25% duurder dan een normale installatie.

 • Was deze pagina nuttig?
 • ja   nee
Deel deze pagina: