terugleveren-elektrameter-teruglevermeter
Alle nieuwe (slimme) digitale elektriciteitsmeters die Enexis Netbeheer plaatst kunnen standaard de teruglevering meten. Heeft u nog een oude(re) analoge of digitale meter? Dan kan het zijn dat u een nieuwe elektriciteitsmeter nodig heeft.

Om een vergoeding te kunnen krijgen voor de elektriciteit die u teruglevert, is het noodzakelijk dat uw meter dit kan registreren. Alleen uw netbeheerder kan u informeren over de geschiktheid van uw huidige elektriciteitsmeter. De terugleververgoeding wordt, op basis van de Elektriciteitswet Art. 31 C, door uw energieleverancier verrekend met uw netverbruik. Deze verrekening vindt plaats op de jaarafrekening.

Enexis Netbeheer biedt iedereen voor 2021 gratis een slimme digitale meter aan. Als u elektriciteit gaat opwekken en uw meter is niet geschikt voor de registratie van teruglevering, dan kunt u uw ongeschikte meter gratis laten vervangen voor een slimme meter.

Zelf de slimme meter uitlezen

Alleen met een slimme meter is het mogelijk om de meterstanden op afstand uit te lezen. De slimme meter is voorzien van een P1-poort waarop u randapparatuur kunt aansluiten. Op deze manier kunt u uw verbruik en/of teruglevering monitoren en krijgt u meer inzicht in uw energieverbruik. Voorbeelden van apparatuur om de meter uit te lezen vindt u op energieverbruiksmanagers.nl. Er zijn zowel betaalde als gratis diensten en producten beschikbaar.

Uitlezing door uw netbeheerder

Ook de netbeheerder kan uw meterstanden uitlezen. U hoeft dan zelf geen meterstanden meer door te geven aan uw energieleverancier voor de jaarafrekening. Daarnaast bent u bij eventuele storingen altijd verzekerd van een juiste meterstand. Tevens kunt u te allen tijde gebruik maken van toekomstige producten en diensten die uw energieleverancier aanbiedt, zoals goedkopere tarieven.

Uitleesfunctie uitschakelen

Als u niet wilt dat de netbeheerder de standen uitleest dan kunt u deze functie uit laten zetten. Hiervoor neemt u contact op met uw netbeheerder. U kunt hierna zelf nog wel gebruik maken van de uitlezing via de P1-poort.

Uw privacy is belangrijk

De slimme meter maakt h​et mogelijk dat de netbeheerder meterstanden op afstand uitleest. Hoe gaan zij om met uw data? En hoe respecteren zij uw privacy? De netbeheerder of uw energieleverancier kunnen niet zien hoeveel energie u op welk moment verbruikt. Ook kunnen zij geen relatie leggen tussen apparaten in uw huis en uw verbruik.

Uitlezing door derden

Gaat u energieverbruiksmanagers gebruiken van een energieleverancier of ander bedrijf? Én geeft u deze aanbieder toestemming om meetgegevens te laten uitlezen door uw netbeheerder? Dan sturen zij die gegevens door en krijgt de aanbieder inzicht in uw verbruik.

U bent niet verplicht om een slimme meter te laten installeren. Als u geen slimme meter wilt, dan kunt u deze weigeren. Er wordt dan een conventionele digitale meter geplaatst. De slimme meter wordt eenmalig gratis aangeboden door de netbeheerder. Heeft u de slimme meter eerder geweigerd en u wilt alsnog een slimme meter aanvragen, dan worden er kosten in rekening gebracht. Deze kosten verschillen per netbeheerder.

Analoge meter en zonnepanelen

Een analoge draaischijfmeter (ferraris) kan in theorie de teruglevering verwerken. Deze meter heeft geen aparte telwerken voor teruglevering, maar verwerkt dit door terug te draaien. In de praktijk kan het voor komen dat de meter de teruglevering niet (juist) verwerkt. Enexis Netbeheer adviseert dan ook in alle gevallen, om de analoge meter te laten vervangen voor een nieuwe (slimme) digitale meter. Op deze manier bent u ervan verzekerd dat u altijd de juiste vergoeding krijgt voor de stroom die u teruglevert.

Geen ondersteuning door Enexis Netbeheer

Enexis Netbeheer kan de werking van de analoge draaischijfmeter niet garanderen en biedt derhalve geen ondersteuning als de meter in combinatie met zonnepanelen (of andere opwekinstallatie) wordt gebruikt. Mocht u ervoor kiezen om de meter te behouden, dan is dit op eigen risico. U ontvangt geen correctie of compensatie voor misgelopen inkomsten.

Afgekeurde meters

Als de netbeheerder of Agentschap Telecom uw meter afkeurt, bent u verplicht mee te werken aan het vervangen van de meter. U kunt dan kiezen voor een conventionele digitale of een slimme digitale meter.

Slimme digitale meters

Onderstaande elektriciteitsmeters van Enexis Netbeheer zijn geschikt voor de registratie van teruglevering

Iskra

(DSMR 2.2)

Kamstrup

(DSMR 2.2)

Landis & Gyr

(DSMR 4.0 / 4.2)

Sagemcom T210

(DSMR 5.0)

sagemcom-elektra-t210

Sagemcom XS210

(DSMR 5.0)

ZIV E0058

(ESMR 5.0)

Conventionele digitale meters

Onderstaande elektriciteitsmeters van Enexis Netbeheer zijn geschikt voor de registratie van teruglevering

Staat uw elektriciteitsmeter er niet tussen?

Staat uw meter er niet tussen of weet u niet zeker of de meter geschikt is voor teruglevering? Neem dan contact met Enexis Netbeheer op.

  • Was deze pagina nuttig?
  • ja   nee
Deel deze pagina: