teruglevermeters
Teruglevermeters zijn elektriciteitsmeters die geschikt zijn voor de registratie van de teruglevering van zonnepanelen. Alle nieuwe (slimme) digitale elektriciteitsmeters die Enexis Netbeheer plaatst kunnen standaard de teruglevering meten. Heeft u nog een oude(re) analoge of digitale meter?
Dan kan het zijn dat u een nieuwe elektriciteitsmeter nodig heeft. Uw netbeheerder kan u informeren over de geschiktheid van uw elektriciteitsmeter. Op deze pagina vindt u de teruglevermeters die Enexis Netbeheer plaatst.

Om een vergoeding te kunnen krijgen voor de opgewekte elektriciteit die u teruglevert, is het noodzakelijk dat uw meter dit kan registreren. Alleen uw netbeheerder weet of uw elektriciteitsmeter dit kan. Deze teruglevermeters hebben een apart telwerk voor de registratie van teruglevering.

Op basis van de registratie van de teruglevermeter wordt u teruglevering volgens de salderingsregeling verrekend. Dit voert de energieleverancier op de jaarafrekening uit..

Enexis Netbeheer biedt elk huishouden in haar netgebied voor 2021 gratis een slimme digitale meter aan. Als u elektriciteit gaat opwekken en uw elektriciteitsmeter is niet geschikt voor de registratie van teruglevering, dan kunt u uw ongeschikte meter gratis laten vervangen voor een (slimme) teruglevermeter.

Als Enexis niet uw netbeheerder is, dan kunt u contact opnemen met uw eigen netbeheerder.

De slimme meter is veruit de meest geavanceerde elektriciteitsmeter de netbeheerder kan plaatsen. Naast dat deze uw levering én teruglevering registreert brengt deze meter ook veel gebruiksgemak en inzicht met zich mee.

Zelf de slimme meter uitlezen

Met een slimme meter is het mogelijk om de meterstanden op afstand uit te lezen. De slimme meter is voorzien van een P1-poort (datapoort) waarop u uitleesapparaten kunt aansluiten. Op deze manier kunt u uw verbruik en teruglevering ook vanaf de bank monitoren. U krijgt daarmee meer inzicht in uw energieverbruik en zonnepanelen. Er zijn zowel betaalde als gratis diensten en producten beschikbaar.

Uitlezing door uw netbeheerder

Ook de netbeheerder kan uw meterstanden uitlezen. Lekker makkelijk, want u hoeft dan nooit meer meterstanden aan de energieleverancier door te geven. Daarnaast bent u bij eventuele storingen altijd verzekerd van een juiste meterstand. Tevens kunt u te allen tijde gebruik maken van toekomstige producten en diensten die uw energieleverancier aanbiedt, zoals goedkopere tarieven of andere slimme apparatuur.

Uitleesfunctie uitschakelen

Als u niet wilt dat de netbeheerder de standen uitleest dan kunt u deze functie uit laten schakelen. Hiervoor neemt u contact op met uw netbeheerder. U kunt hierna zelf nog wel gebruik maken van de uitleesmogelijkheden via de P1-poort.

Uw privacy

De slimme meter maakt h​et mogelijk dat de netbeheerder meterstanden op afstand uitleest. Hoe gaan zij om met uw data? En hoe respecteren zij uw privacy? Netbeheerder moeten aan strenge eisen voldoen als het gaat om de privacy van de meetgegevens. De netbeheer kan nooit zien welke apparatuur in uw woning aanstaat of een relatie leggen tussen het verbruik en uw aanwezigheid.

Uitlezing door derden

Gaat u energieverbruiksmanagers gebruiken van een energieleverancier of ander bedrijf? Wees dan kritisch op hoe en welke toestemming u geeft om uw slimme teruglevermeter uitgelezen wordt. U geeft deze aanbieder namelijk toestemming om uw verbruik constant te monitoren.

Als u geen slimme teruglevermeter wilt, dan kunt u ook kiezen voor een conventionele digitale teruglevermeter. Deze wordt net als de slimme teruglevermeter gratis geplaatst door Enexis Netbeheer als uw huidige elektriciteitsmeter niet geschikt is voor teruglevering. Mocht u later toch een slimme teruglevermeter willen, dan is deze helaas niet meer gratis. U betaalt dan het op dat moment geldende tarief.

Analoge meter en zonnepanelen

Een analoge draaischijfmeter (ferraris) kan in theorie de teruglevering verwerken. Deze ouderwetse meter heeft geen aparte telwerken voor teruglevering, maar verwerkt dit door terug te draaien. In de praktijk kan het voor komen dat de meter de teruglevering niet (juist) verwerkt. Enexis Netbeheer adviseert dan ook in alle gevallen, om de analoge meter te laten vervangen voor een nieuwe (slimme) digitale teruglevermeter. Op deze manier bent u ervan verzekerd dat u altijd de juiste vergoeding krijgt voor de stroom die u teruglevert.

Geen ondersteuning door Enexis Netbeheer

Enexis Netbeheer kan de werking van de analoge draaischijfmeter niet garanderen en biedt derhalve geen ondersteuning als de meter in combinatie met zonnepanelen (of andere opwekinstallatie) wordt gebruikt. Mocht u ervoor kiezen om de meter te behouden, dan is dit op eigen risico. U ontvangt geen correctie of compensatie voor de teruglevering die u hierdoor mist.

Afgekeurde meters

Als de netbeheerder of Agentschap Telecom uw meter afkeurt, bent u verplicht mee te werken aan het vervangen van de meter. U kunt dan kiezen voor een conventionele digitale of een slimme digitale teruglevermeter.

Wijziging salderingsregeling

Vanaf 2023 wordt de analoge draaischijfmeter verplicht vervangen, omdat de salderingsregeling vanaf dat jaar wordt afgebouwd. Elk huishouden met zonnepanelen dient dan een elektriciteitsmeter te hebben die minimaal 1 apart telwerk heeft voor de registratie van teruglevering.

Slimme digitale teruglevermeters

Onderstaande elektriciteitsmeters van Enexis Netbeheer zijn geschikt voor de registratie van teruglevering

Conventionele digitale teruglevermeters

Onderstaande elektriciteitsmeters van Enexis Netbeheer zijn geschikt voor de registratie van teruglevering

Staat uw elektriciteitsmeter er niet tussen?

Staat uw meter er niet tussen of weet u niet zeker of de meter geschikt is voor teruglevering? Neem dan contact met uw netbeheer op.

  • Was deze pagina nuttig?
  • ja   nee
Deel deze pagina..