teruglevermeters
Alleen teruglevermeters registreren de teruglevering van de zonnepanelen. Het daarom belangrijk om vooraf te weten of jouw meter dit kan. Welke meters geschikt zijn en hoe je deze eventueel kan aanvragen leggen wij hier uit.

Geschiktheid meter

De netbeheerder weet of jouw meter een teruglevermeter is. Vraag dus altijd de geschiktheid van de meter in de meterkast op bij jouw netbeheerder. Teruglevermeters hebben apart telwerken voor de registratie van teruglevering.

Vergoeding voor teruglevering

Om een vergoeding te krijgen voor de teruglevering (opgewekte elektriciteit die je teruglevert aan de energieleverancier), is het belangrijk dat de meter in de meterkast dit kan registreren. Op basis van de registratie van de teruglevermeter bepaalt de energieleverancier de vergoeding. Dit doet de energieleverancier volgens de salderingsregeling (art. 31c) op de jaarafrekening.

Slimme meters

Slimme teruglevermeters zijn veruit de meest geavanceerde elektriciteitsmeters die de netbeheerder kan plaatsen. Naast dat deze de levering én teruglevering registreert, brengt deze meter ook veel gebruiksgemak en inzicht met zich mee.

Zelf de slimme meter uitlezen

Met een slimme meter is het mogelijk om de meterstanden “op afstand” uit te lezen. De slimme meter heeft een datapoort (P1), waarop je uitleesapparatuur kan aansluiten. Op deze manier krijg je eenvoudig inzicht in het energieverbruik en de teruglevering.  Naast betaalde, zijn er ook gratis diensten en producten beschikbaar.

Uitlezing door de netbeheerder

Ook de netbeheerder kan standaard de meterstanden uitlezen. Lekker makkelijk, want dan hoef je zelf nooit meer de meterstanden aan de energieleverancier door te geven. Daarnaast bent je bij eventuele storingen altijd verzekerd van een juiste meterstand. Tevens kunt je altijd gebruik maken van toekomstige producten en diensten die de energieleverancier aanbiedt, zoals bijvoorbeeld goedkopere tarieven of andere slimme apparatuur.

Uitleesfunctie uitschakelen

Je kunt de uitleesfunctie ook uitschakelen. Als je niet wil dat de netbeheerder de standen uitleest of deze toch liever zelf doorgeeft. Neem dan contact op met je netbeheerder. Nadat de uitlezing is uitgeschakeld blijft de datapoort op de slimme meter nog steeds voor jou beschikbaar.

De slimme meter en privacy

De slimme meter maakt h​et mogelijk dat de netbeheerder meterstanden op afstand uitleest. Hoe gaan zij om met jouw gegevens? En hoe respecteren zij jouw privacy? Netbeheerders moeten aan strenge eisen voldoen als het gaat om de privacy van de meetgegevens. Zo kan de netbeheer nooit zien welke apparatuur in de woning aanstaat of een relatie leggen tussen het verbruik en jouw aanwezigheid.

Uitlezing door derden

Ga je energieverbruiksmanagers gebruiken van een energieleverancier of ander bedrijf? Wees dan kritisch op de toestemming die je geeft om de slimme meter uit te lezen.

Conventionele digitale meter

Als je helemaal geen slimme teruglevermeter wil, dan kunt je ook kiezen voor een conventionele digitale teruglevermeter. Deze wordt net als de slimme teruglevermeter meestal gratis door de netbeheerder geplaatst als de huidige meter in de meterkast niet geschikt is voor teruglevering. Als je later toch een slimme teruglevermeter wil, dan is deze mogelijk niet meer gratis. Je betaalt dan het op dat moment geldende tarief.

Analoge teruglevermeters

Een analoge draaischijfmeter (ook wel ferrarismeter genoemd) kan in theorie de teruglevering verwerken. Deze ouderwetse meter heeft geen aparte telwerken voor teruglevering, maar verwerkt dit door terug te draaien. In de praktijk komt het voor dat de meter de teruglevering niet (goed) verwerkt.

Geen garantie van de netbeheerder

Netbeheerders garanderen daarom de werking van een analoge draaischijfmeter in combinatie met zonnepanelen nooit. Het is daarom raadzaam om in alle gevallen, de analoge meter te vervangen voor een nieuwe teruglevermeter. Op deze manier weet je zeker dat je het volledige rendement van de zonnepanelen haalt. Het behouden van de analoge draaischijfmeter als je zonnepanelen hebt, is volledig op eigen risico.

Afgekeurde meters en einde salderingsregeling

Als een meter door de netbeheerder of Agentschap Telecom is afgekeurd, dan ben je verplicht mee te werken aan de vervanging van de meter. Na 2023 vervangt de netbeheerder alle analoge meter sowieso. Vanaf 2023 verandert de salderingsregeling en is een digitale meter verplicht.

Als je nog geen teruglevermeter hebt dan vraag je deze aan bij jouw netbeheerder. Meestal vervangt de netbeheerder deze gratis als je energie opwekt met zonnepanelen (of een andere elektriciteitsopwekker).

Geschikte teruglevermeters

Onderstaande meters zijn geschikt voor de registratie van teruglevering

Mijn elektriciteitsmeter staat er niet tussen

Staat de meter uit jouw meterkast er niet tussen? Of weet je niet zeker of de meter geschikt is voor teruglevering? Neem dan contact met jouw netbeheerder op.

  • Nuttige pagina?
  • 72   25
Deel deze pagina..