2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
 • Auteur
  Berichten
 • #77052
  Erik Schuren
  Deelnemer

  Sinds 15 Juni dit jaar hebben wij 18 zonnepanelen van 265 WP/ 4770 KWH bruto (netto berekend op 3649 Kwh)laten plaatsen waarvan 6 stuks aan de achterzijde op O-ZO en 12 panelen aan de voorkant op W-NW.
  Rendement is natuurlijk minder als wanneer deze vol op het zuiden zouden liggen maar hier door kan ik wel aan twee zijden panelen plaatsen wat anders niet mogelijk zou zijn. Huidig opbrengst tot 28-12 is ca. 2030 Kwh.(6 maanden)
  Jaarverbruik lag tot nu toe rond de 3500 Kwh en dit zou als het goed is door aanschaf van diverse ledlampen iets minder moeten zijn geworden.
  In januari komen hier nog 4 panelen aan de achterzijde bij waarmee het bruto /netto 5830/4460 KWH zal worden.
  Deze maand heb ik 3 airco’s met warmtepomp laten plaatsen waarmee ik kan verwarmen.In de woonkamer 5 KWH koelen/ 6 KWH verwarmen en boven op 2 slaapkamers 2 KWH koelen en 2.5 KWh verwarmen.Nu worden deze boven op dit moment vrijwel alleen gebruikt op de slaapkamer van onze zoon zodat hij daar zelfstandig kan verwarmen als hij daar zijn huiswerk aan het maken is of aan het gamen of whatever. Beneden echter staat nu overdag continu de airco aan overdag en alleen s’savonds laat als we naar bed gaan gaat hij uit en gaat de CV-installatie werken om het snachts op een temperatuur te houden van 18.5 graden waardoor ook de badkamer aangenaam warm blijft snachts en smorgens vroeg.De thermostaat van de CV springt echter pas aan als de temperatuur onder de ingestelde temperatuur van 18.5 graden komt het een bereikt wordt na een bepaalde tijd als de airco uitstaat.Dit is ook voor ons nog allemaal proberen wat het beste en effectiefste werkt.Voordeel van de airco is dat hij na pak em beet 2 minuten warme lucht begint te blazen en een CV heeft een tijd nodig om op gang te komen en je verwarmt natuurlijk ook alles waar je niet hoeft te zijn.En in de zomer is de verkoeling natuurlijk ook erg welkom.De airco’s zijn energieklasse a++ waardoor het verbruik heel gunstig zou moeten zijn.Na een jaar kun je echter pas echt zien wat het uiteindelijk resultaat zal zijn.Het streven is in ieder geval om met de jaarafrekening voor stroom circa op 0 uit te komen en voor gas het verbruik ca. te halveren. Milieutechnisch gezien is dit natuurlijk super omdat wij heel weinig CO2 uitstoot veroorzaken. Vragen en tips zijn natuurlijk altijd welkom.

  #83337
  Niek
  Deelnemer

  Hallo Erik,
  Ik ben erg benieuwd naar jouw ervaring na bijna anderhalf jaar. Is het comfortabel, heb je het gasverbruik kunnen halveren en ben je op 0 uitgekomen met de zonnepanelen?
  Met vriendelijke Groet, Niek Bruins

2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
 • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.