2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
 • Auteur
  Berichten
 • #83456

  Het begint natuurlijk met wat voor merk zonnepanelen en wat voor merk omvormer ga ik kopen. Ik heb gekozen voor 14 x full black 300 wp panelen en een omvormer van Solaredge en de bijbehorende optimizers. Het voordeel van optimizers is,als je zit met schaduw en verschillende dakvlakken je een groter rendement haalt.
  Ook is het veiliger werken, als je de omvormer uitzet, geeft hij een signaal naar elke optimizer dat hij moet stoppen met produceren. Uiteindelijk blijft er 14 x 1 volt spanning over en dan kun je er veilig aan werken.

  Ik heb 8 panelen op het dak van de garage gelegd en 6 op het dak van het tuinhuis, ik heb dan ook 2 strings gemaakt, het dak van het tuinhuis komt eerder in de zon als het dak van de garage. De panelen van de garage komen van links naar rechts in de zon, dus het laatste paneel wordt door de optimizer pas in geschakeld als hij voldoende stroom produceert.

  En dan bij welke leverancier ga ik dit kopen , want het aanleggen ga ik zelf doen. Als je goed zoekt zie je dat behoorlijk wat in de aanschaf kan besparen, de ene leverancier is bijna 100 euro duurder per paneel dan de andere. Ik heb gekozen voor Winkelman in Hengelo, goede service en denken mee met bepaalde zaken.

  Dan de bekabeling aanleggen is ook een hele klus, eerst een 3×4 kwadraat kabel gelegd vanaf de meterkast naar de garage waar de omvormer is geplaatst, het is hier zomers lekker koel en dat is voor de levensduur van de omvormer goed. Ik heb een 20 ampere installatie automaat bij geplaatst want 16 is net te krap.
  Voor de DC bekabeling heb ik voor 6mm2 gekozen, deze heb ik in een buis door de grond gelegd, want het tuinhuis staat 10 meter van de garage af.

  Het leggen van de rails en de panelen heb ik samen met mijn vader gedaan, want alleen is dit haast niet te doen. Nadat alles op het dak was aangesloten kon de omvormer worden opgestart, eerst worden de optimizers gepaird met de omvormer en als alles is gelukt kan de stroom productie beginnen. Voor dat je de opzimers plaatst kun je de bijgeleverde QR stickers op een dakplan plakken. Wel de goede volgorde aan houden met installeren.
  Winkelman heeft deze keurig in de site verwerkt zodat je precies kan zien hoeveel elk paneel produceert maar ook als er wat mis zou zijn met bv een paneel of string dit ook weer terug is te vinden. Zo heb je dan grafisch het dak plan keurig in je site staan.

  De installatie draait nu vanaf 10 maart en ik heb al zo’n 650 Kwh opgewekt, ik denk dat ik zo’n 800 Kwh te veel produceer maar binnenkort komt er een elektrische open haard die weer wordt betaald door de terug geleverde BTW, en dat is bijna 1000 euro.

  Ik heb een boel geld bespaard door het zelf te doen, mijn vader en ik zijn beide elektricien. Elektriciteit is gevaarlijk als je niet weet waar je mee bezig bent. Als je een string zou onderbreken die in vol bedrijf is, trek je een grote vlamboog met alle gevolgen van dien, er staat in bedrijf bijna 350 volt DC en ik heb al een paar keer gezien dat de omvormer op 4200 watt piek staat te draaien.

  Dus wees gewaarschuwd als je het zelf gaat aanleggen.

  #83882
  Jan
  Deelnemer

  Volgens de uitschakelcurve schakelt een 16 ampère B installatieautomaat niet uit bij 4200 watt.
  Pas bij 5300 watt schakelt hij binnen een uur uit.
  Ik heb mijn (TH nivo) installateur gevraagd of het voor mij zinvol was om optimizers te plaatsen.
  Nee, ik krijg de aanschafprijs nauwelijks terugverdiend.
  Dat speelt vooral, wanneer je (veel) meer opwekt, dan verbruikt.

2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
 • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.