1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
 • Auteur
  Berichten
 • #46620
  J. Nijbroek
  Deelnemer

  November 2012 ben ik begonnen met het aanvragen van offertes voor zonnepanelen. Ik had mij eerst via internet verdiept in de verschillen in panelen en mogelijke schakelingen. Wellicht bekent of niet, panelen kunnen in serie geschakeld worden of parallel. In het eerste geval heb je 1 omvormer die normaal gesproken binnen hangt. Het paneel met de minste opbrengst bepaald de opbrengst van de andere panelen. B.v. 1 paneel heeft minder licht door een wolk en brengt 50W op, dan kunnen de andere panelen wel vol in de zon liggen maar zullen per stuk effectief niet meer dan 50W opbrengen.
  Het viel mij op dat alle leveranciers serie geschakelde panelen aanboden, terwijl ik ook om parallel gevraagd had. Bij navraag weigerden velen zelfs parallel aan te bieden.
  Ik heb gedurende een aantal maanden bijgehouden of en zo ja, ik schaduw werking op het dak deel heb waar de panelen zouden moeten komen. Dit was terdege het geval en daarom wilde ik parallel schakeling.
  Uiteindelijk heb ik J&M Solar via internet gevonden. Hier kreeg ik goede ondersteuning en uitleg t.a.v. mogelijkheden ook met parallelschakeling. Ik heb onze 8 panelen hier dan ook gekocht. De panelen zijn per stuk parallel geschakeld doormiddel van Enecsys omvormers. Er zijn ook andere merken, maar hiervan is de bekabeling zo ontzettend duur dat dit in mijn optiek niet uit kan. De omvormers zitten direct onder de panelen, dus geen problemen met warmte of gebrom binnen.
  Om te gaan plaatsen, waarop te letten?
  1. koop een eenvoudig bevestigingssysteem. De investering moet immers zo snel mogelijk terugverdiend worden en dat doe je niet op schoonheid.
  2. Let op doorzakking van het dak. Er is vrijwel geen dak vlak, dus bestel hoogte instelbare bevestigingshaken. Iets duurder maar neemt veel mogelijke installatie problemen weg.
  3. Meet dakpannen op om de steek tussen de panlatten te weet te komen. Hierop wordt immers gemonteerd.
  4. Controleer de kwaliteit van de panlatten. Zitten deze goed vast, zijn ze niet rot, afmetingen h * d, zodat je weet welke haken er nodig zijn.
  5. Teken goed uit waar en met welke afstanden je de panelen wilt monteren. Dan kun je vooraf de montagerail lengtes bepalen. Lees de Montage instructie van de fabrikant na.
  6. Laat de leverancier het aantal benodigde bevestigingsbeugels berekenen en neem de positie hiervan mee in het schema van punt 5.
  7. Zorg ervoor dat je weet hoe je naar de meterkast komt met de bedrading. Dit bepaald de verbindingskabellengte die je nodig hebt. { Bij mij loopt een PVC buis van de zolder naar de meterkast waarin de schakeldraad voor de CV loopt. Hier heb ik extra draden bij in kunnen trekken. }
  8. De panelen wegen ongeveer 10Kg. Dat lijkt niet veel, maar gezien de afmetingen zijn ze slecht te hanteren. Dus je moet met 2 man zijn.
  9. Bedenk hoe je de panelen op het dak wilt krijgen.
  10. Zorg voor iemand die kundig is om de aansluiting in de meterkast te kunnen verrichten.
  Ik ben niet tegen problemen aangelopen, omdat ik de tijd genomen heb om te bepalen wat ik wilde en hoe ik dat wilde gaan doen. Dit ondanks dat het voor mij de eerste keer was. Zoals bij zoveel, als de voorbereiding goed is, valt het werk uiteindelijk wel mee.

1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
 • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.