1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
 • Auteur
  Berichten
 • #88538
  PVsolar
  Deelnemer

  Dat is dus de consument. Wij vinden dat terug in ‘netwerkkosten’.

  Dankzij grote zonne’parken’ moeten de netbeheerders het elektriciteitsnet verzwaren. Het gaat daarbij dus niet over de kosten voor het aansluiten óp het net. Dat wordt door de bedrijven betaalt die de zonnestroom gaan leveren. Maar dan moet blijkbaar ook het elektriciteitsnet zelf verzwaard worden. Mijn vraag is (was) wie dat betaalt. Dat zijn immers de ‘klanten’ van enexis, alliander en Tennet. Wij vinden dat terug op de (stijgende) kosten voor ‘netwerkkosten’.

  Ook de netwerkkosten (en in dit geval ook de aansluitkosten) voor de windparken op zee worden betaald als netwerkkosten op onze energierekeningen.

  Ik heb hierover drie opmerkingen.

  1. De kosten die de netwerkbeheerders maken voor windparken op zee hebben nog nut. Want windmolens op zee blijven langer staan dan de zonneparken (op vaak) gehuurde landbouwgrond. Daarnaast is de productiefaktor (de tijd dat het piekvermogen wordt gehaald) ook hoger. Het waait op zee namelijk bijna altijd waardoor de gemiddelde opbrengst van het geïnstalleerde vermogen redelijk hoog is: 40 %. Omdat de zon niet altijd schijnt is de productiefaktor van zonneparken slechts 14 %.

  2. Zonneparken staan vooral op gehuurde grond. Daarnaast bedraagt de SDE-subsidie slechts 15 jaar. Na 15 jaar wil de verpachter zijn grond weer vrij hebben en wordt het zonne’park’ dus opgedoekt. De investering in de netverzwaring zijn we dan dus ook kwijt.

  3. In het geval van zonnepanelen bij particulieren hoeven de netbeheerders niets extra te investeren. En als dat al het geval zou zijn dan wordt dat sowieso al noodzakelijk vanwege de komst van elektriciteit vretende warmtepompen.

1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
 • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.