4 berichten aan het bekijken - 1 tot 4 (van in totaal 4)
 • Auteur
  Berichten
 • #86078
  sunnylover
  Deelnemer

  https://www.privacynieuws.nl/binnenlands-nieuws/politiek-en-overheid/20063-de-zomerreces-truc-minister-voor-rechtsbescherming-doet-wetsvoorstel-dat-een-vrijbrief-is-voor-vergaand-doorlichten-burgers.html

  Quote; JDBL
  Nieuw wetsvoorstel geeft minister vrijbrief voor vergaand doorlichten burgers

  Minister Dekker (VVD) voor Rechtsbescherming heeft een wetsvoorstel gepubliceerd dat belangrijke principes van de huidige privacywet grotendeels buiten werking stelt. Alle beschikbare relevante gegevens bij zowel overheid als bedrijven en instellingen kunnen straks voor elk denkbare overheidstaak worden gekoppeld om mensen door te lichten. Het parlement krijgt daarbij geen inspraak.

  Op dit moment mag de overheid alleen gegevens gebruiken voor specifieke doelen en als dat absoluut noodzakelijk is. Met dit wetsvoorstel wordt dat omgedraaid. Het uitgangspunt voor het gebruik en delen van gegevens gaat van “nee, tenzij de noodzaak is aangetoond” naar “ja, tenzij er grote bezwaren zijn”. Alle gegevens mogen zo in principe voor elke controlerende taak van de overheid worden ingezet, ook als ze voor een heel ander doel zijn verzameld en ook als ze bij andere (private) organisaties liggen.

  De minister komt hier nu mee, omdat de nieuwe Europese privacywet AVG dit via een achterdeurtje mogelijk maakt. Volgens artikel 6, lid 3 AVG mogen gegevens ook voor andere doelen worden gebruikt als daar maar een wettelijke regeling voor is. Dit achterdeurtje is op voorstel van de Nederlandse regering in de wet gekomen.
  Doorlichten

  Die slimmer meter data valt daar ook onder!

  #86190
  Wim Stevenhagen
  Deelnemer

  Overheid & Meterkast.
  De overheid en de gegevens van & uit de meterkast hebben totaal niets met elkaar te maken.
  De gegevens hiervan liggen bij het Energie Bedrijf, zij hebben deze verantwoordelijkheid.
  Als al 70% winst uit de Meterkast naar binnen wordt geharkt, dient men zeer op de hoede zijn dat de Overheid nog meer invloed op de meterkast tracht te regelen.
  Verschil in verantwoordelijkheden moeten en dienen we beslist te behouden.
  Dus absoluut niet bij de overheid.

  #86277
  Meijler
  Deelnemer

  Is er al wat gewijzigd?

  Zie hiervoor mijn net geplaatste bericht:
  Mag een slimme meter eens per maand worden uitgelezen?

  #88672
  sunnylover
  Deelnemer

  Uit pers in Schotland:
  Dementiepatiënten moeten worden gevolgd door slimme meters om eventuele wijzigingen te controleren

  Dementiepatiënten moeten worden gevolgd door slimme meters, zodat artsen eventuele plotselinge veranderingen kunnen volgen die wijzen op ziekte, valpartijen of mentale achteruitgang

  Apparaten volgen de dagelijkse routines van patiënten, zoals wanneer ze aan de kook zijn
  Meters sturen vervolgens waarschuwingen naar familieleden of verzorgers die patiënten kunnen controleren
  Critici waarschuwen voor een groot aantal privacyproblemen met betrekking tot het delen van gegevens

  Van Sophie Borland en Victoria Bischoff

  Gepubliceerd: 22:43 GMT, 3 februari 2019 | Bijgewerkt: 23:43 GMT, 3 februari 2019

  De NHS (Schotland) moet energiesimmeters gebruiken om dementiepatiënten thuis te controleren.

  De apparaten volgen de dagelijkse routines van patiënten, zoals wanneer ze aan de kook brengen, koken of de wasmachine aanzetten.

  Ze signaleren elke plotselinge gedragsverandering die kan wijzen op een ziekte, een val of een afname van hun mentale toestand. De meters kunnen waarschuwingen sturen naar familieleden of verzorgers, die kunnen rondkijken om te controleren of de patiënt in orde is.
  De apparaten volgen de dagelijkse routines van patiënten, zoals wanneer ze aan de kook brengen, koken of de wasmachine aanzetten

  Experts zeggen dat de apparaten patiënten in staat zullen stellen langer zelfstandig te wonen zonder in de zorg te gaan, en vermijdbare opnames bij te voorkomen.
  Slimme meters houden in realtime toezicht op het energieverbruik van huishoudens en sturen de metingen rechtstreeks naar leveranciers, waardoor een einde komt aan geschatte facturen.

  Schotse Ministers hebben beloofd om de apparaten in elk huis tegen 2020 te installeren om het energieverbruik te verminderen, maar de uitrol in Schotland is enorm voorbij budget en achter op schema.

  Privacyactivisten waarschuwen dat de meters leveranciers een ‘honeypot’ aan gegevens zullen verschaffen die kunnen worden doorverkocht aan marketingkantoren of in handen van hackers kunnen komen.

  experts zegt dat de apparaten patiënten in staat zullen stellen langer zelfstandig te wonen zonder in zorg te hoeven gaan en vermijdbare opnames voor te voorkomen

  Onderzoekers van de Liverpool John Moores University en het NHS Trust-plan van de Mersey Care voeren het eerste onderzoek naar dementie uit bij 50 patiënten, te beginnen in oktober.

  Dit zal het vermogen van de meters om de gezondheid van patiënten en de algemene progressie van hun ziekte te controleren, testen. Als dit lukt, wordt het onderzoek uitgebreid om 1.000 patiënten te betrekken.
  De slimme meters die betrokken zijn bij de dementie studie kunnen het energieverbruik van patiënten elke tien seconden monitoren. Ze worden verbonden met een centraal computersysteem dat de dagelijkse routines van patiënten leert kennen, zoals wanneer ze gewoonlijk bepaalde elektrische apparaten gebruiken.

  Elke plotselinge verandering – zoals het niet elke ochtend op hetzelfde moment koken van de waterkoker of het inschakelen van lampjes in het midden van de nacht – activeert een waarschuwing.

  Dr. Carl Chalmers, van de Liverpool John Moores University, die de proef leidt, zei dat de apparaten ‘enorm potentieel’ hadden om de levens van dementerenden te verbeteren.

  Ongeveer 850.000 mensen in het VK hebben dementie en dit aantal zal naar verwachting verdubbelen in de komende 30 jaar als de bevolking vergrijst.

  Tot 70 procent van de bewoners van verzorgingshuizen heeft de aandoening en naar schatting 50.000 dementiepatiënten worden elk jaar opgenomen in A & E als gevolg van vermijdbare ziekten.

  Dr Chalmers zei: ‘Dit is waarschijnlijk het meest overtuigende stuk technologie dat ik heb gezien. Dit is enorm, het potentieel hiervan is enorm. Het is niet alleen voor dementie, maar voor iedereen met langdurige medische aandoeningen zoals depressie of schizofrenie. ‘

  Dr Sudip Sikdar, een psychiater consultant bij Mersey Care NHS Trust, voegde hieraan toe: ‘Bij demente patiënten is een van hun grootste problemen het niet uitvoeren van dagelijkse activiteiten.

  ‘Bijna een derde van de patiënten met dementie woont alleen en ze kunnen verzorgenden hebben of familieleden hebben die een paar keer per week een bezoek brengen en ze controleren.

  We merken vaak dat het een week of twee duurt voordat iemand merkt dat ze verslechteren. Als u vroegtijdig kunt ingrijpen, het zorgpakket in kunt nemen, hoeft de patiënt niet naar een verzorgingstehuis te gaan.

  ‘Het voorkomt ziekenhuisopnames en plaatsingen in verpleegtehuizen, die beide extreem duur zijn.’

  De proef zal aanvankelijk betrekking hebben op dementiepatiënten die alleen wonen in de regio Merseyside.

  Onderzoekers hebben subsidie ​​aangevraagd bij het ministerie van Volksgezondheid en leren in april of ze succesvol zijn geweest. Ze zijn van plan om de proef op beide manieren te starten omdat ze interesse hebben van particuliere bedrijven die bereid zijn om de kosten te betalen.

  Sally Copley, van de Alzheimer’s Society, zei: ‘Baanbrekende ideeën zoals slimme meters zijn welkom.

  ‘Hoewel technologie van onschatbare waarde kan zijn, moet het eerder de menselijke aanraking aanvullen dan vervangen, om de kwaliteit van leven van mensen met dementie te verbeteren.’

  Martyn James, een expert op het gebied van consumentenrechten, zei: ‘Het vinden van nieuwe en creatieve manieren om kwetsbare mensen in hun eigen huis te ondersteunen is een goede zaak, maar dit voorstel opent de deur naar een groot aantal privacykwesties.

  ‘We moeten erg op onze hoede zijn als het komt…

4 berichten aan het bekijken - 1 tot 4 (van in totaal 4)
 • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.