15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 62)
 • Auteur
  Berichten
 • #58547
  Lourens
  Deelnemer

  Zoals hier op het forum (en elders) te lezen is, zijn er creatieve en leuke oplossingen bedacht om zelf de P1 poort van een slimme meter uit te lezen.
  Echter gaat het hierbij oplossingen waarbij de gegevens worden uitgelezen, en opgeslagen in een database.
  Ik heb echter de wens om deze gegevens te kunnen inlezen in een “Gebouw Automatisering Systeem”.
  Hiervoor zou de uitlezing van de P1 poort moeten worden omgezet naar een standaard communicatie-protocol.
  Mijn voorkeur zou zijn om dit te doen via BACNet.
  Echter zou M-bus of ModBus eventueel ook een optie zijn.
  Ik weet dat er in ieder geval één partij bezig is met een interface wat zowel een omvormer alsook de P1-poort van de slimme meter uit kan lezen, en deze gegevens dan via M-bus aan gaat bieden.
  Ik heb ook contact gehad met deze partij, en die heeft mij goed geholpen om in ieder geval de omvormer direct te kunnen uitlezen via ModBus.
  Het interface wat voor mij dé oplossing zou zijn mbt de slimme meter is echter nog niet beschikbaar.
  En ik heb er ook geen idee van hoe lang dit nog gaat duren.

  Is er hier misschien iemand op het forum die mij hiermee kan helpen of tips kan geven?

  #46479
  Harry Hollegien
  Deelnemer

  Ik ben nog steeds aan het wachten om mijn slimme meter aan te sluiten op mijn netwerk!

  Dit moet mogelijk zijn! Nu betaal ik anderen om elke dag MIJN gegevens van Enexis te krijgen. Het zijn wel MIJN gegevens en ik wil die zelf binnen kunnen halen op mijn computer.

  #46496
  Rey
  Deelnemer

  Ik heb wel veel plezier van mijn door Enexis geplaatste slimme meter. Kan op deze manier goed inzicht krijgen over mijn verbruik/productie.

  #46521
  JPJ Sanders
  Deelnemer

  Ik had van Nuon de emanager. hiermee krijg je redelijk inzicht via de slimme meter. Hij kon niet overweg met de zonnepanelen dus heb hem maar terugestuurd. Ik had pieken van 30000kwh verbruik. Emanager is een leuk speeltje maar niet om uw gebruik gedetailleerd bij te kunnen houden.

  #46522
  ZEP
  Sleutelbeheerder

  Beste Harry Hollegien,
  Ik kan me voorstellen dat het wachten vervelend wordt en is. Kan je mij in een privébericht je adresgegevens sturen? Dan kan de afdeling Slimme meters een passende oplossing voor je zoeken.

  Groet,

  Monique

  #46527
  Piet
  Deelnemer

  Ik had destijds bij installatie van mijn slimme meter de ‘Energie stick’ van enexis gekregen. Dit was een proef, maar gezien dat het bereik van deze stick zeer beperkt is (ik heb houten vloeren en kan nog steeds niet verder dan 4 meter van het kastje verwijderd zijn om updates te krijgen) en daarnaast dat je de stick niet constant in de pc kunt laten zitten (om updates te krijgen moet je de usb stick uit de pc halen en op een knopje drukken). Enexis heeft na een evaluatie de proef ook stopgezet en me daar netjes over geinformeerd.

  gezien dat er geen vervolg op gekomen is ben ik rond gaan kijken. Ik zit er over te denken om de smile van plugwise te nemen . deze gaat op de wifi en vanuit mijn zonnepanelen heb ik reeds al een meter van plugwise waar ik zeer tevreden over ben.

  #46534
  Ab van Roosmalen
  Deelnemer

  Ik dacht met de slimme meter van enexis mijn verbruik en teruglevering in grafiekvorm te kunnen inzien. Het liefst via mijn eigen computer en wifi. Als dat nog niet mogelijk is door in te loggen op bijvoorbeeld iets als: mijnenergieinzicht.enexis.nl Kan dat al? Of is dat binnenkort mogelijk? Zo niet dans is de slimme meter slim voor enexis maar niet voor mij.

  #46536
  Piet
  Deelnemer

  Ja en nee. Ik weet niet of enexis aan het werken is of zal aan een portaal om inzicht te geven in de gedownloade gegevens. Het direct verbinden met de Meter is volgens mij niet mogelijk. de enige verbinding die er in mijn meter zit is een GPRS modem welke enkel gebruikt word om gegevens naar Enexis te sturen.

  echter de huidige generatie slimme meters heeft een uitlees poort. deze poort is door de bewoner te gebruiken voor het uitlezen van de meter. om dit te kunnen doen zijn er de nodige kastjes op de markt die je aan kunt sluiten op deze poort die je vervolgens onder andere via netwerk of wifi kunt benaderen.. let op want er zijn ook varianten op de markt die dat niet kunnen en die een andere constructie hebben.

  dus als gebruiker kun je wel degelijk de informatie uit de meter lezen en dan grafieken produceren, echter niet direct.

  buiten dat is de slimme meter vooral slim omdat hij gegevens terug stuurt naar de netbeheerder en de netbeheerder op afstand mogelijkheden geeft tot het beheren van de aansluiting. meer credits voor slim zijn moet je hem niet geven 😛

  #46537
  Anoniem

  Is dit misschien iets voor jou, enelogic.com ik kan hier dagelijks mijn verbruik en terug levering zien.

  #46543
  Piet
  Deelnemer

  Zelfde concept als al die andere apparaatjes. je moet een stukje hardware aanschaffen dat de meter bij jou thuis uitleest en dat word dan in dit geval naar deze dienst gestuurd om grafiekjes te maken.

  #46546
  Dorank
  Deelnemer

  Ook de plugwise heeft een externe portal (waar jaarlijkse) kosten aan verbonden zijn. Of dit slechts een doorgeef luik is of dat er daadwerkelijk gegevens naar plugwise gaan staat natuurlijk niet in de handleiding. Blijft wel dat de plugwise spullen erg leuk zijn om te monitoren/schakelen.

  Een beetje hobbyist maakt zoiets zelf. De P1 poort is goed beschreven, een serieel naar USB adapter kost een paar EUR op dealextreme (een FT232RL is een goede keuze (vanwege het geinverteerde signaal)). En als je een redelijk energie zuinige raspberryy pi (of mijn favoriet een beaglebone black) gebruikt kan je 24/7 je gebruik met een 11s interval monitoren. Als je dit wilt delen met de buitenwereld kan dat met een website als http://pvoutput.org/

  #46562
  Piet
  Deelnemer

  bij plugwise is er inderdaad een portaal als je je gegevens extern wilt zien. maar buiten dat kun je direct contact maken met het apparaat als je in je eigen netwerk bent. daar heb je geen abbo voornodig (tenminste dat is mijn ervaring na een jaar gebruik). plus als je echt wilt zijn ze ook via XML uit te lezen 😀

  die hobby oplossing klinkt ook goed overigens.

  #46564
  Ab van Roosmalen
  Deelnemer

  Tja deze beer van 74 moet nu toch echt afhaken. Als weg en waterbouwer snap ik er geen reet ( vakjargon voor niets) meer van. Kan het ook in begrijpelijke taal? Enelogic heeft allerlei spul om e.e.a. zelf te doen voor zo’n €100 tjes.

  #46576
  J. Cornelissen
  Deelnemer

  Ik heb sinds maart zonnepanelen en een slimme meter. Alles werkt naar behoren. Ik heb van Greenpower een sunny beam gekregen die mij in staat stelt om bv in de kamer via wifi de teruglever kwh’s dagelijks in te zien. Hij geeft de huidige kwh’s aan, die van gisteren, rendement van de laatste 31 dagen,rendement van de laatste 12 maanden, specifiek jaarrendement, eenheidsvergoeding en en de co2 reductie. Ik heb wel geleerd om zoveel mogelijk stroom te gebruiken als de zonnepanelen stroom leveren. Dan is het rendement het hoogste.Overdag bv de wasmachine, de droger en de vaatwasser gebruiken. Ik kan helaas niet de standen van de slimme meter rechtstreeks op mijn pc krijgen. Het zou fijn zijn als enexis hiervoor een oplossing zou vinden, die ook voor leken zelf te regelen is.Nu neem ik de standen wekelijks op en zet ze in een excell-sheet.

  #46582
  Wim
  Deelnemer

  Ik sluit mij er bij aan om de slimme meter slim te willen gebruiken, zonder veel externe apparaatjes, lankabel inpluggen iets ertussen (zal nodig zijn) en dan naar de router. Om vervolgens de data op de pc/laptop te ontvangen. Daar is die slimme meter toch voor bedacht, althans dat lees ik zo hier en daar? Om de klanten slimmer te laten omgaan met energie.
  Nu heb ik een oude ferrarismeter achter de (Mastervolt Soladin 600) omvormer gehangen. Dat werkt ook maar heeft zijn beperkingen, zoals bijvoorbeeld dal en piek is niet af te lezen.

15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 62)
 • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.