10 berichten aan het bekijken - 1 tot 10 (van in totaal 10)
 • Auteur
  Berichten
 • #40796
  Kruizenga
  Deelnemer

  Ik was afgelopen zomer in gesprek tot de ontdekking gekomen dat de zonnepanelen ook schoongemaakt moeten worden. Ik heb daar een telescoopstok met een special borstel/doek voor aangeschaft. Eens per kwartaal haal ik het stof eraf. Je ziet aan de doeken hoe vies de panelen worden. Aanrader: Maaik ze af en toe schoon. Het is nuttig. Ze staan bij mij op Oost en 13 panelen hebben ongeveer 2500 kw opgeleverd. Mooi en nuttig. Goede investering geweest,
  .Joop

  #41844
  EdjeV
  Deelnemer

  Dus het verhaal dat ze vanaf 10 graden schuinstand schoonregenen is niet helemaal correct?
  Was ik al bang voor als ik al zie hoe vies de ramen worden 🙂
  Dan ook maar een paar keer per jaar het dak op, want ze moeten wel hun best blijven doen daarboven.

  #46448
  Zonnefuut
  Deelnemer

  Voor zover ik weet kun je je panelen beter NIET schoonmaken. De kan op beschading is best groot. Ook moet je ze niet schoonmaken als er sneeuw op ligt. Gewoon later liggen en wachten tot het gedooid is. De schade door weghalen en schoonmaken is vaak groter dan even een paar dagen weinig opbrengst door sneeuw of dat de panelen even niet helemaal schoon zijn.

  #46453
  R. van Dipten
  Deelnemer

  Schijnt ook dat een glazenwasser die dit soort service aanbiedt dan wel met gedemineraliseerd water moet werken anders blijven er vlekken achter op de panelen.

  #46454
  Stijn Haarhuis
  Deelnemer

  Dat is per paneel verschillend.

  Elk merk paneel heeft andere voorwaarden kwa schoonmaken/ onderhouden.

  #56058
  Brun
  Deelnemer

  Helemaal niet schoonhouden lijkt me niet verstandig. Met name in de loop van de winter blijft er wat water in de onderrand van de panelen staan, waardoor een rand groene aanslag van enkele centimeters breed ontstaat. Dat moet de productie hinderen. Wel voorzichtig zijn met schoonmaken: uitsluitend schoon water en een zacht doekje gebruiken. Verwijderen van sneeuw of stuifmeel zet weinig zoden aan de dijk, is mijn ervaring. Ik heb 24 panelen op een plat dak, ze staan onder een hoek van 15 graden.

  #58520
  EdjeV
  Deelnemer

  Misschien is die dakhoek net de bottleneck.
  Bij mij staan ze ook onder 15 graden en ik had na bijna een jaar een flinke groene rand onderaan de panelen. Toch maar even voorzichtig gesopt. Gewoon met autowasmiddel. Ik kan nergens vinden (en kan mij het ook niet voorstellen) dat dit kwaad kan voor coatings.
  Verder nog wat vogelpoep maar dat was niet van een heel jaar, dus dat regent wel weg.

  #71781
  Anoniem

  Hallo,

  Ik hoor verschillende verhalen over het reinigen van zonnepanelen en het verhogen van het rendement. Heeft iemand hier al ervaring mee en tips over hoe vaak dit dan moet gebeuren? Als ik naar mijn dakvenster kijk dan raakt deze vies en wordt dat niet door regen en/of hagel schoongespoeld.

  Gr. Huib

  #71787
  ZEP
  Sleutelbeheerder

  Beste @pino41,

  Ik heb uw topic verplaatst naar de bestaande topic. Hier worden al tips gegeven voor het onderhouden van uw zonnepanelen.
  Tevens geven wij u tips voor het schoonmaken.

  Groet,
  Arnold

  #92077
  Barry de Leeuw
  Deelnemer

  Ik zie dat dit topic al heel oud is, maar is er inmiddels meer duidelijk over het risico van beschadiging tegenover het hogere rendement van zonnepanelen wanneer ze zijn schoongemaakt?

10 berichten aan het bekijken - 1 tot 10 (van in totaal 10)
 • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.