2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
 • Auteur
  Berichten
 • #137532
  GB
  Deelnemer

  Na de werkzaamheden van de monteur van onze netwerkbeheerder, waarbij hij onze nieuwe groepenkast heeft aangesloten van 1 fase naar 3 fasen en tevens een nieuwe “slimme meter” heeft geïnstalleerd, wilde de omvormer (Zonneplan One) niet meer opstarten en bleven de rode lampjes knipperen. Tevens sprong de aardlekschakelaar er een aantal keer uit. Dit gebeurde niet ineens zoals bij kortsluiting, maar na een 15 a 20 seconden.
  De omvormer bleek defect en we hebben inmiddels een nieuwe aangeschaft. We proberen nu de schade vergoed te krijgen bij de netwerkbeheerder, maar deze heeft de claim afgewezen omdat deze slechts aansprakelijk zegt te zijn voor het werk in de meterkast en niet voor de zaken daarbuiten. Wij kunnen op dit moment niet aantonen of er daadwerkelijk een fout door de monteur gemaakt is, maar feit is dat tijdens de werkzaamheden van de monteur de omvormer uitviel en geen data/stroom meer produceerde (data beschikbaar)
  De via Zonneplan verkregen Error log geeft: Errorcode AC disconnect en de Vendor error code 24 Master phase 1 no grid error en code 73 Slave phase 1 no grid error.
  Weet er hier wellicht iemand wat deze codes betekenen of dat wij met deze data ook feitelijk kunnen aangeven dat de monteur een fout heeft gemaakt of dat de omvormer de geest heeft gegeven bij het opnieuw opstarten na stroomonderbreking (?)
  Zie de upload met datagegevens.

  Bijlagen:
  Je moet inloggen om bijgevoegde betanden te bekijken.
  #137625
  sunnylover
  Deelnemer

  Ik heb dit vaak gehoord, dat na een meter wisseling er in huis elektronica defect raakt. Dit komt omdat de monteurs bijna nooit de moeite nemen om even alle groepen uit te schakelen. Als ze dan bezig gaan met de meter wissel, doen ze dit vaak ook nog onder spanning (ze nemen niet de moeite om de hoofd diazed smelt veiligheid los te draaien. Het gevolg bij het losnemen en weer opnieuw vast zetten van de fasen zijn piekspanningen. Laat het voor de mensen die dit lezen een les zijn en zet zelf alle groepen in de meterkast uit vóórdat de monteur begint met zijn werk. Pas als hij helemaal klaar is de groepen weer aanschakelen.

  Het feit dat de aardlekschakelaar er pas na enkele seconden afschakelt, heeft te maken met het feit dat het power relais in de omvormer vertraagt aanschakelt doordat de elektronica die meet of er spanning wordt gedetecteerd er enkele seconden over doet voordat de omvormer aan het net wordt gekoppeld.

2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
 • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.