7 berichten aan het bekijken - 1 tot 7 (van in totaal 7)
 • Auteur
  Berichten
 • #58546
  Adeo
  Deelnemer

  ‘Zonneboer’ krijgt fiscus op zijn dak
  DVHN | Gepubliceerd op 30 mei 2014, 07:00
  Laatst bijgewerkt op 30 mei 2014, 15:48

  COEVORDEN – Duizenden kopers van zonnepanelen hebben een forse naheffingsaanslag btw ontvangen. Ze moeten binnen een paar weken meer dan 5000 euro overmaken aan de Belastingdienst.

  Het Europese Hof van Justitie bepaalde 20 juni vorig jaar dat kopers van zonnepanelen de voor aanschaf en installatie betaalde btw terug kunnen vragen. Een voordeeltje dat kan oplopen tot meer dan 1000 euro. Ze moeten zich dan wel als ondernemer aanmelden bij de Belastingdienst.

  Voor het eventueel leveren van stroom aan het net dragen de ‘zonneboeren’ btw af, alle betaalde btw krijgen ze terug. De fiscus kan een zogenoemde ontheffing van administratieve verplichtingen verlenen. Dat moet voorkomen dat bezitters van kleine aantallen zonnepanelen elk kwartaal opnieuw een btw-aangifte moeten indienen.

  Tot dusver hebben zich in totaal 36.000 kopers van zonnepanelen als ondernemer gemeld bij de Belastingdienst. Zo’n 3000 van hen hebben een naheffing btw ontvangen over het eerste kwartaal. Het gaat steeds om 5000 euro btw, plus 161 euro voor het te laat betalen en niet tijdig doen van aangifte.

  Volgens de Belastingdienst hebben rond de 14.000 van de 36.000 ‘zonneboeren’ een ontheffing van administratieve verplichtingen, de rest moet aangifte doen. De 3000 die de naheffing hebben gekregen, zijn volgens een zegsman simpelweg in gebreke gebleven. ,,Wie het niet met de naheffing eens is, moet maar bezwaar maken.”

  Lang niet iedereen kan zomaar 5.161 euro missen. Bovendien is volgens Maaike Zwiers van Zwiers aangifte- en belastingadvies in Coevorden de fiscus op vermoedelijk grote schaal zelf in de fout gegaan. ,,Zeker tien van mijn klanten hebben eerder hun btw terugontvangen én een ontheffing van administratieve verplichtingen gekregen. Toch zitten ook zij nu met zo’n naheffing. Erg vervelend.”

  #62311
  sunnylover
  Deelnemer

  3 juli 2014

  En intussen…. terwijl half Nederland lekker ergens op een strand gaat liggen bakken, is onze wakkere minister van Economische Zaken bezig met zijn plannetjes om mensen met zonnepanelen straks lekker te gaan uitmelken. “Straks” is voor hem zo snel mogelijk na 2019, maar wie weet in het hart van de minster al vandaag. Het kan namelijk niet zo zijn dat men gratis energie geniet. Bloed, zweet en tranen, daar zijn gewone burgers voor bestemd, althans dat hebben regenten en hun spindocters het volk eeuwenlang ingepompt.
  Wat doet die minister? Hij heeft een proef gestart “om het gezamenlijk opwekken van duurzame energie door middel van zonnepanelen of windmolens aantrekkelijker te maken”. Klinkt dat niet sympathiek en duurzaam? Ja toch! “De minister wil de teugels laten vieren.” Fantastisch toch, wat een kerel, die minister! En dan komt het:
  “…Minister Kamp wil de teugels laten vieren voor tien kleine projecten, waarbij een grens van maximaal vijfhonderd aansluitingen wordt genoemd, en tien grote projecten die maximaal tienduizend aansluitingen verzorgen. Zo zouden de deelnemende projecten opgewekte stroom voortaan in kleinere eenheden kunnen afrekenen, bijvoorbeeld per kwartier.
  …..Deelnemers aan de proef mogen voortaan ook hun energieprijzen dynamisch gaan berekenen. Zo kan de stroom goedkoper worden als bijvoorbeeld de zon veel schijnt of als het harder waait. Ook mag het netbeheer bij de kleinere projecten in eigen handen blijven.”.
  “….Deelnemers aan de proef mogen voortaan ook hun energieprijzen dynamisch gaan berekenen. Zo kan de stroom goedkoper worden als bijvoorbeeld de zon veel schijnt of als het harder waait.”
  “…..In 2019 zal de proef geëvalueerd worden . . . . . . . .Indien de resultaten positief zijn overweegt de minister om de wetgeving ten aanzien van decentraal opgewekte energie structureel te wijzigen.”
  Hier staat dus dat de minister in de praktijk door energieboeren (de “deelnemers”) (u denkt toch niet dat de minister met “deelnemers” gewone burgers bedoelt, neenee een burger is een ‘aansluiting”) laat uitzoeken hoe goed slimme meters met variabele tarieven kunnen omgaan. Als er teveel aan zonnestroom wordt teruggeleverd mogen de terugleververgoedingen omlaag.
  Op dit moment werkt zonnestroom als volgt. Een zonnepanelenbezitter levert bijvoorbeeld in de zomer 100 kWh stroom terug aan het net. Hij verrekent dit broekzak-vestzak met de aankoop van dezelfde hoeveelheid stroom in de winter. Dit principe heet “salderen”. Voordeel voor de zonnepanelenbezitter: 23 euro. De staat vangt niks.
  Als de minister zijn zin krijgt wordt na 2019 het plaatje als volgt: De zonnepanelenbezitter levert in de zomer 100 kWh zonnestroom terug aan het net. Hij krijgt hiervoor 3 cent per kWh (variabel tarief, hoog aanbod zonnestroom = lage vergoeding). Het energiebedrijf verkoopt deze stroom aan de buurman voor een kale 3 cent (hoera, zon = lage prijzen), en de minister vangt 17 cent belasting per kWh. In de winter koopt de zonnepanelenbezitter 100 kWh stroom waarvoor hij dan bijvoorbeeld 25 ct/kWh betaal (variabel tarief, “ja meneer, er staat een smerige kolencentrale voor u te puffen, dat is vies en u betaalt dat”).
  Bingo voor de minister. Hij vertelt in newspeak dat hij volop met zijn plannetjes bezig is terwijl u en ik lekker aan het strand liggen te bakken. Ik ga me daar ernstig in energieopslag verdiepen.
  De minister doet ondertussen ook zijn stinkende best om de slimme meter door de strot van brave burgers te duwen. Die meter is zijn voornaamste wapen om het door hem verfoeide terugleveren van stroom zodanig te regelen dat de zonnepanelenbezitter straks zijn verdiende hondenfooi krijgt en hij de volle mep aan energiebelasting. Wie meet die weet!

  bron: tweakers.net (met dank voor de tip aan Yur en wouterlood.com)

  #62312
  jacqueline
  Deelnemer

  Omzetbelasting op zonnepanelen nageheven?
  Het afgelopen half jaar hebben veel mensen zich (alsnog) bij de Belastingdienst gemeld als ondernemer voor de omzetbelasting als gevolg van hun investering in zonnepanelen. De omzetbelasting die in de aanschafkosten van de panelen is begrepen, kunnen zij immers op grond van het zogenaamde Fuchs-arrest terugvragen bij de Belastingdienst.
  Een verplichting die bij dit ondernemerschap hoort, is het invullen en indienen van de aangifte omzetbelasting. De eerste aangifte was veelal een papieren aangifte. Daarbij word je direct geattendeerd op de verplichting om de aangifte in te dienen. Vervolgens diende de aangifte over de volgende periode te worden ingeleverd via de site van de Belastingdienst, indien daar in ieder geval nog geen ontheffing voor was verleend.
  En dat had niet iedereen in de gaten met als gevolg dat dus niet (tijdig) aangifte werd gedaan. Dat was voor de Belastingdienst reden om (hoge) naheffingsaanslagen met boetes op te leggen. Veel mensen zijn daarvan geschrokken, maar via het tijdig indienen van een bezwaar en het vragen om uitstel van betaling kon in beginsel de belasting zelf wel worden teruggedraaid. De boete voor het niet tijdig indienen van de aangifte bleef echter staan. Want die was immers te laat ingediend en te laat blijft te laat.
  Hieruit blijkt maar, dat je alert moet zijn op je verplichtingen jegens de Belastingdienst. Een foutje is snel gemaakt en kan leiden tot onvoorziene, hoge kosten.

  #75078
  Pieter
  Deelnemer

  Wat vinden jullie van het nieuwe idee van Google om, via Google Maps, te zien of het loont zonnepanelen op je dak te zetten. Ze meten als het ware de zon inval via berekeningen of zo. Ze noemen het Project Sunroof. Ik weet niet precies hoe en wat, maar ze geven ook gelijk opties aan voor zonnepaneel leveranciers. Ze krijgen de kleine zonnepaneelinstallateurs het weer een stukje moeilijker. Daarbij zijn de Google maps foto’s niet up to date. Misschien staat er nu wel een hoge boom naast je huis.

  #75111
  Adeo
  Deelnemer

  Pieter, 2 jaar geleden was er al een bedrijf dat via Google Maps je een voorstel doet aangaande plaatsing panelen met daarbij de te verwachten opbrengst.
  Maar je hebt gelijk, Google is ook niet helemaal up to date, in ons geval zie ik nog steeds onze voormalige woning.

  #75112
  Mia
  Deelnemer

  Is dat net zoiets als Zonatlas.nl? Want dat idee is niet heel erg vernieuwend volgens mij.

  #81507
  yesmin
  Deelnemer

  heb nooit subsidie aan ge vraagt ook niet de btw terug
  maar moet nu wel meer gemeente belasting betalen van wegen de panelen die op mijn plat dak staan
  ben dan ook aan het denken om die dingen er maar weer af te halen
  want mijn huis is echt geen € 20.000,= meer waard door dat er panelen op staan
  die trouwens er af gaan als ik dit huis mocht verkopen

7 berichten aan het bekijken - 1 tot 7 (van in totaal 7)
 • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.