3 berichten aan het bekijken - 1 tot 3 (van in totaal 3)
 • Auteur
  Berichten
 • #86276
  Meijler
  Deelnemer

  Afgelopen maand (juli 2018) ontving ik van mijn energieleverancier een energieoverzicht over één maand.
  Omdat dit een wijziging was ten opzichte van voorheen heb ik het één en ander nagezocht op internet.

  Op de website: https://www.consuwijzer.nl/energie/energiemeter/mijn-privacy-bij-de-slimme-meter lees ik het volgende:
  “Volgens de wet mag de netbeheerder uw meterstanden uitlezen:
  – voor uw jaarafrekening
  – eens per maand voor uw maandelijkse verbruik- en kostenoverzicht
  – ….”
  Nu lees ik bij de rijksoverheid op de website het volgende:
  “Wanneer meterstanden uitlezen
  Uw netbeheerder en energieleverancier mogen alleen op de volgende momenten uw meterstanden uitlezen:
  – 1 keer per jaar voor uw jaarlijkse energierekening;
  – 6 keer per jaar voor uw tweemaandelijkse overzichten;”
  Ook op de website https://europadecentraal.nl/praktijkvraag/slimme-energiemeters-welke-europese-regels-zijn-van-toepassing/ onder het kopje:
  Nederland
  In Nederland mogen de meterstanden alleen worden gebruikt worden voor de wettelijke taken van de netbeheerder en energieleverancier. Bijvoorbeeld voor het toesturen van de tweemaandelijkse verbruiksoverzichten en kostenoverzichten. De netbeheerder en leverancier mogen meetgegevens niet aan anderen doorgeven. Het doorgeven van deze gegevens mag alleen als de burger daar zelf nadrukkelijk toestemming voor heeft gegeven.

  Eén en ander lijkt mij niet in overeenstemming met elkaar.

  In (kant en andere) publicaties heb ik over de wijziging nog niets gelezen.

  Wat is nu echt de regelgeving hieromtrent???

  #86355
  Meijler
  Deelnemer

  De vraag had ik ook gesteld aan CONSUWIJZER.
  Inmiddels hebben zij mijn vraag beantwoord met het volgende:

  Uitlezen slimme meter
  De slimme meter en de regelgeving daarover is in verschillende wetten, regelingen en codes geregeld. Hoe vaak de slimme meter mag worden uitgelezen zonder daarvoor toestemming nodig te hebben van de eindafnemer, is geregeld in artikel 7 van het Besluit factuur, verbruiks- en indicatief kostenoverzicht. Tot 1 juli 2018 gold hiervoor een verplichting voor leveranciers om ten minste tweemaandelijks een verbruiks- en indicatief kostenoverzicht te verstrekken aan de eindafnemer. Per 1 juli 2018 is dit gewijzigd naar een maandelijks overzicht. De websites die u noemt, zijn wellicht nog niet aangepast aan deze wijziging.

  Artikel 7 omvat de volgende tekst:

  1 Een leverancier van gas of van elektriciteit verstrekt ten minste iedere maand een verbruiks- en indicatief kostenoverzicht aan een eindafnemer van gas of van elektriciteit die beschikt over een op afstand uitleesbare gas- of elektriciteitsmeter die op afstand wordt uitgelezen. Op verzoek van een eindafnemer kan de frequentie worden verlaagd.

  2 Een leverancier van warmte of van koude verstrekt ten minste iedere maand een verbruiks- en indicatief kostenoverzicht aan een eindafnemer van warmte of van koude die beschikt over een op afstand uitleesbare warmte- of koudemeter die op afstand wordt uitgelezen door middel van een signaal dat verder draagt dan 250 meter. Op verzoek van een eindafnemer kan de frequentie worden verlaagd.

  Derhalve moet de energieleverancier eens per maand een verbruiks- en indicatief kostenoverzicht verstrekken aan de klant.

  #87821

  Waarom zou je eigenlijk een “slimme” (lees: spionage) meter willen? Ja, er komt een wettelijjke verplichting tot het apart registreren van opgenomen en teruggeleverde stroom, maar dat kan ook zonder spionagemogelijkheid: kies dan voor een “domme” digitale electriciteitsmeter. Dus niet een spionagemeter met zogenaamd administratief uitgeschakelde spionageunit, maar een digitale meter waar fysiek geen spionagekastje in zit. De Consumentenbond heeft allang geconstateerd dat er met de spionagemeter niet bespaard wordt, dus waarom zou je…. Tenzij je je wilt laten bespioneren, natuurlijk. Aan je stroommeter kan perfect worden gekeken wanneer je thuis ben en wanneer niet.

3 berichten aan het bekijken - 1 tot 3 (van in totaal 3)
 • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.