10 berichten aan het bekijken - 1 tot 10 (van in totaal 10)
 • Auteur
  Berichten
 • #87819
  Harm Hovinga
  Deelnemer

  Bij ons in Marum wordt een Zonnepark van 8 MWP gebouwd door Solarfield. Hierdoor wordt m.i. het kabelnetwerk van Enexis zwaar belast en is de vraag of op zonnehoogtij dagen die levering wel allemaal op het net past. Als particulier lever ik ook stroom terug en met mij vele andere dorpsbewoners

  Mijn vraag is, wat gebeurt er bij een overbelasting van het net, worden de particulieren dan eerder geblokkeerd om terug te leveren middels de slimme meter, dan een zonnepark? Of zijn die volledig gescheiden systemen?
  Ik heb dit jaar al vaak gezien, dat ‘s middags het opwekcurvea van mijn zonnepanelen volledig instortte naar bijna 0, ondanks dat de zon volop scheen. En ze staan vol op zuid

  #87823
  sunnylover
  Deelnemer

  Dit zonnepark zal op het middenspanningsnet worden aangesloten. U zit met u huis en panelen aangesloten op het laagspanningsnet. U zult om die reden geen last hebben van dit zonnepark.

  #87865

  Goed om te weten! Bedankt Sunnylover

  #87905

  meneer sunnylover doet het in zijn antwoord voorkomen alsof het laagspanningsnet gescheiden is van het middenspanningsnet.
  dit is niet waar. alle niveaus van het net zijn onderling verbonden (door trafo’s). als een particulier stroom over heeft en die teruglevert dan gaat de stroom het net op tot het een verbruiker gevonden heeft. het net kan niks onthouden en MOET die stroom kwijt. in extreme gevallen, bij heel veel teruglevering, zou deze stroom zelfs de hoogspanning van 480 KV kunnen voeden. maar dat gebeurt alleen als er op lager niveau geen verbruiker voldoende zou afnemen.
  kortom als u er geen last van heeft is dat omdat het net goed gemanaged (kan) worden. maar als het net hier en daar een te kort aan capaciteit heeft wordt (in de nabije toekomst) wel degelijk geknepen via uw slimme meter.
  dit probleem wordt een stuk kleiner (beter te managen) als heel europa stroom van elkaar kan afnemen en toeleveren. want als het bij ons niet waait is er ergens anders in europa wel wind. evenzo voor de zon. maar nog steeds mot het net dan wel overal voldoende capaciteit hebben.

  #87909
  sunnylover
  Deelnemer

  @ Barend; Jee, natuurlijk zit het laagspanningsnet uiteindelijk via Transformatoren aan het hoogspanningsnet. Maar het congestie management van Tennet weet waar hun hotspots zitten dus ook dit zonneparkje heeft geen enkel invloed op wat de consument kan leveren. Al jaren dumpt Duitsland elektriciteit van hun windmolens en zonneparken in NL BE en Fra. Voor de huishoudens heeft dit naar mijn beste weten in NL nog nooit consequenties gehad. Behalve als er een helikopter tegen een hoogspanningsleiding vliegt… Straks als een groot deel elektrisch rijdt en hun auto bij hun werk opladen, zal men maar wat blij zijn met extra opwek door particulieren, dan blijft de spanning optimaal in woonwijken, terwijl er meer stroom nodig is op industrie terreinen en kantoorparken om al die auto accus op te laden. Ik voorzie geen problemen voor de consument, behalve voor netwerk bedrijven die heel wat extra capaciteit naar bedrijfsterreinen en kantoorparken moet gaan leggen.

  Het van het gas afgaan heeft ook als bijwerking dat in huishoudens nog meer stroom wordt verbruikt. Alle opwek door particulieren wordt straks direct in het laagspanningsnet verbruikt…
  Ik voorzie geen problemen voor particulieren die stroom opwekken.

  #87910
  sunnylover
  Deelnemer

  @ Harm, het inzakken van de zonnestroomproductie van jouw installatie (op zonnige dagen) zou kunnen komen doordat jouw zonnestroom transformator minder capaciteit heeft dan jouw zonnepanelen kunnen opwekken, dan kan het gebeuren dat de trafo tijdelijk de productie afkapt.

  Link door moderator verwijdert ivm 404-error

  #87911
  Jan
  Deelnemer

  Toch had Duitsland enkele jaren geleden grote problemen met windenergie toen het stormde.
  Het hele net dreigde in te storten. Grote paniek.
  Men heeft dat, naar verluid, weten te voorkomen door groot gebruikers te vragen hun gebruik drastisch te verminderen.
  Helaas heb ik daar later niets meer over vernomen.

  #87925
  Harm Hovinga
  Deelnemer

  Bedankt Sunnylover voor je reacties. Dus als ik het goed begrijp, stort mijn systeem in, omdat de omvormer (SMA3000TL) het totale vermogen van mijn 12 255W zonnepanelen niet helemaal aan kan na 12 uur (“high noon”).

  #87926
  sunnylover
  Deelnemer

  @ Harm, ik weet niet wat voor panelen jij op dak hebt liggen maar 12x 255 = 3060 maar sommige panelen hebben een positieve afwijking tot 5% dan wordt het 3060wp plus 165Wp is 3225Wp. Maar instorten van de opbrengst is iets anders dan dat de omvormer er helemaal mee ophoudt. Voor elke graad boven de 20 graden van de panelen neemt de productie met ongeveer een halve procent af; op warme dagen kan je paneel zomaar 60 graden warm worden, dat kan een verlies opleveren 20% van je totale vermogen.
  Dan is er de factor van kabels nog; op jouw vermogen (3060W)is een kabel naar de meterkast van 2,5 QMM met een maximale lengte van 10-12 meter acceptabel een langere kabel bij dezelfde diameter levert een spanningsval van meer dan 3 procent op, dat kan ook een probleem voor de productie betekenen.

  #88547
  sunnylover
  Deelnemer

  uit het nieuws artikel 23-01-19 op deze site: ¨Consumenten kunnen gewoon installeren
  Het gaat hierbij alleen om grote aansluitingen (vanaf 3×80 A). Consumenten die zonnepanelen willen plaatsen, kunnen die probleemloos installeren. De elektriciteit wordt bij dergelijke installaties (vaak) niet direct op het elektriciteitsnet teruggeleverd en hebben daarom minder invloed op het net. Bij vermogens vanaf 55 KW wordt geadviseerd om eerst contact op te nemen met de netbeheerder, om de beschikbaarheid van netcapaciteit te controleren.¨

  ¨

10 berichten aan het bekijken - 1 tot 10 (van in totaal 10)
 • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.