5 berichten aan het bekijken - 1 tot 5 (van in totaal 5)
 • Auteur
  Berichten
 • #80880
  Luc
  Deelnemer

  L.S.

  Sinds enkele weken heb ik zonnepanelen op t dak liggen, en ik heb enige overcapaciteit.
  Bewust voor gekozen ivm mogelijk toekomstige verbouwingen, waarbij vloer en/of -infrarood verwarming ipv gas, een optie is.

  Die verbouwing laat nog even op zich wachten, we moeten nog precies bedenken hoe en wat, en verder is het geld ook gewoon op (bijna, we houden altijd wat achter de hand voor calamiteiten, uiteraard).
  Ben te laat geweest om tegen een heel gunstig tarief te lenen, en tegen 2,5% hoeft t wat mij betreft niet, als ik mn spaarrente van 0,9% ernaast leg, kan ik beter zonnepanelen kopen van dat geld.

  Gisteren is er een slimme meter, zowel voor gas als electrisch geplaatst.

  Grote vraag:

  Hoe gebruik ik mn zonnepanelen zo efficient mogelijk? Gezien ons beider werksituatie (vriendin werkt kantooruren, ik in continuedienst) zijn er opties:

  – Overdag, als de panelen rendement leveren, het wasmasjien en de vaatwasser, droger, gebruiken als ze nodig zijn;

  of

  – Overdag die apparaten zo weinig mogelijk gebruiken, overdag maximaal terugleveren, en snachts die apparaten gebruiken tegen het nachtstroomtarief.

  Onze slimme meter is pas aangesloten, over een aantal weken kan ik zelf wel een conclusie trekken, maar ik hoop dat er iemand met relevante ervaring, alvast een antwoord kan geven.

  #80882
  Hans Reuvers
  Deelnemer

  Als je voor elke kWh die je saldeert hetzelfde krijgt dan wat je er bij je leverancier voor betaald zou je met nachtstroom iets goedkoper uit zijn.
  Wat je terugkrijgt is per leverancier anders en wordt ook nogal eens bijgesteld. Kijk dit dus eerst na bij je huidige leverancier. Ook dit kan een reden zijn om van leverancier te willen wisselen.

  #80884
  sunnylover
  Deelnemer

  Een slimme meter in combinatie met zonnepanelen, dan is het meest economisch om zoveel mogelijk stroomverbruik te verleggen wanneer de zon schijnt.

  Nu de salderingsregeling nog geldt:(Je mag maximaal 5000kwh weg strepen tegen 5000kwh verbruik) heel soms kan dag/ nacht tarief gunstiger zijn, maar dan moet je wel goed gaan rekenen hoeveel je nu meer produceert dan je zelf verbruikt.

  http://www.energieleveranciers.nl/zonnepanelen/terugleververgoeding-zonnepanelen zegt:

  ¨Terugleveren met dag- en nachtstroom
  Huishoudens die dag- en nachtstroom hebben en zonnepanelen op hun dak hebben liggen, worden door sommige leveranciers benadeeld bij het terugleveren. Enkele leveranciers kiezen ervoor om het verbruik apart te salderen voor de piek- en de dalperiode. Omdat zonnepaneeleigenaren overdag veel stroom opwekken en ‘s avonds juist stroom afnemen van hun leverancier, is apart salderen voor hen heel ongunstig. Het loont dus om, voor u zonnepanelen installeert en/of overstapt naar een andere leverancier, goed te kijken naar de regels omtrent salderen.¨

  #81190
  Zonnefuut
  Deelnemer

  Gebruik je overtollige kWh’s om minder gas te gebruiken. Verdiep je maar eens in warmtepompen. Die kunnen bijvoorbeeld uit (ventilatie)lucht warmte halen en zo je huis (mede) verwarmen. Dan gebruik je minder gas, maar dus wel meer elektriciteit (maar die heb je nu toch genoeg).

  #81414
  Pacito
  Deelnemer

  Om minder gas te gebruiken heb ik een hoge rendements houtkachel gekocht. Gebruik nu 6 kuub hout per winter en bespaar ca 1400 kuub gas. Omdat ik electriciteit over had heb ik een IR-paneel laten installeren. Dat gebruikt wel meer electriciteit dan ik over had, maar scheelt weer ca 600 kuub gas.

5 berichten aan het bekijken - 1 tot 5 (van in totaal 5)
 • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.