2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
 • Auteur
  Berichten
 • #85492
  Mia
  Deelnemer

  Hoi,

  Ik heb naast mijn eigen zonnepanelen, 4 zonnepanelen aangekocht bij Grunneger Power. Deze zonnepanelen zijn onder van het grootste zonnepark in Noord-Nederland (?) Vierverlaten. Een betere investering dan je geld op de spaarrekening laten staan.

  Heeft iemand anders ook nog ervaring met deze constructies?

  Groetjes, Mia

  #85576

  Hoi Mia,

  Financieel natuurlijk een solide investering, en duurzaam en goed voor het klimaat. Maar als het je er om gaat je eigen energiegebruik te dekken of te compenseren, dan stelt het teleur. Met eigen of andermens zonnepanelen kom je hier in de winter ongeveer een kwart van je jaarverbruik aan elektriciteit tekort. Als je dat zou willen compenseren, dan moet je deelnemen in windturbines. Zeker als je ook je gasverbruik voor verwarming in de winter zou willen vervangen door een warmtepomp. In feite zou je met een dorps- of stadsmolen van een paar megawatt, in eigendom van omwonenden, in de postcoderoosregeling je duurzame stroom veel goedkoper, dus met een hoger financieel rendement kunnen krijgen. Ware het niet dat we hier tegen windmolens zijn. Dat windmolens er zijn om de rijken en boeren rijker te maken en dat we daar dus niet aan meedoen. Ook niet als wij als bewoners daar iets mee zouden opschieten. In de Randstad hebben ze nog het excuus dat daar alleen in zee ruimte voor windmolens is. Hier in Groningen is het excuus dat we al genoeg geleden hebben door de gaswinning en dat de energie net zo goed uit de Eemshaven of uit Rusland kan komen. Initiatieven hier om als bewoners gezamenlijk te investeren in duurzame energie, werken alleen als ze door de provincie ondersteund worden. Niet alleen met subsidie, maar ook door investering uit een revolving fund. Daardoor is het toch weer de overheid die zorgt voor verduurzaming en niet de bewoner.

  Ik heb zelf al ruimschoots voorzien in eigen elektriciteit. Maar helaas lukt het mij ook niet in de winter in mijn elektriciteitsbehoefte te voorzien. En helaas zijn batterijen voor opslag van zonne-energie nog niet in zicht. Ik sta op het punt mijn gasketel de deur uit te doen en over te stappen naar verwarming met een warmtepomp. Maar die warmtepomp draait op elektriciteit en mijn zonnepanelen en de mogelijke uitbreiding van zonnepanelen doen het nu juist niet in de winter. Dus doe mij alsjeblieft een stuk windmolen voor verwarming in de winter.

2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
 • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.