2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
 • Auteur
  Berichten
 • #92067
  Erwin van Rens
  Deelnemer

  Hallo Allemaal,

  Zoals bekend is het nieuwe, definitieve wetsontwerp salderen naar de 2e kamer gestuurd. Naar alle waarschijnlijkheid zal de kamer dit aannemen.

  Naar mijn mening is dit nog steeds een erg slechte regeling voor particulieren met zonnepanelen of andere stroom opwekkers. Punt blijft, over zo’n 10 jaar zal het overgrote deel van de stroom die je opwekt tegen een klein bedrag aan de energieleverancier verkocht worden, en zal je zelf veel duurder je stroom moeten inkopen. Het wetsvoorstel gaat er van uit dat een groot deel van je oipbrengst direct gebruikt kan worden, maar dat is maar zeer beperkt het geval. Niemand lkan vooraf inschatten wanneer het zonnig wordt, en dan precies op dat moment de wasmachine of vaatwasser aanzetten. Je inductieplaat zal je ongeveer een half uur voor het eten moeten gebruiken, en niemand weet of op dat moment de zon schijnt. Dus het zelf gebruiken van je eigen opgewekte stroom zal maar zeer bep[erkt kunnen, zlefs als je maar 6 paneeltjes hebt liggen.
  De meesten van ons willen ook graag de overdag opgewekte stroom ‘s avonds gebruiken voor verlichting, en in veel gevallen ook de ‘s zomers opgewekte stroom ‘s winters gebruiken voor de warmtepomp. Het gaat niet over ‘terugverdientijd’ van 7, 8 of 9 jaar, maar over kunnen gebruiken wat je opwekt. Niemand heeft zich de afgelopen 40 jaar zorgen gemaakt over de terugverdientijd van een CV ketel, of van een Airco, of van een A+++ koelkast t.o.v. een C- exemplaar.
  De Overheid wil ons graag allemaal van het gas af, en aan de duurzame energie, echter als je dan al duurzame energie opwekt, kan je die niet in de winte rgebruiken om je huis mee te verwarmen..

  Naar mijn idee is deze regeling ook strijdig met het grondwettelijk beginsel van gelijkheid. Zakelijke opwekkers krijgen namelijk voor lke teruggeleverde KwH niet allen de afgesproken KwH prijs van de energieleverancier, maar ook een vaste vergoeding daar bovenop van de staat, waardoor het verschil tussen teruggeleverde KwH en uit het net gehaalde KwH een stuk kleiner wordt. Maar zelfs met 20KWP op je dak kan je hier nog geen gebruik van maken, want je zal ook een 80A aansluiting moeten hebbe

  Ik zou graag willen peilen of er interesse is voor een burger-initiatief (minimaal 40.000 handtekeningen, maar er zijn vast veel meer eigenaren van panelen dan dit aantal) om een alternatieve salderingsregeling voor te stellen waarbij:

  – Op jaarbasis de opgewekte en afgenomen KWH’s verrekend mogen worden
  – Indien er een poitief saldo (meer afgenomen dan opgewekt) over blijft, wordt daar gewoon de contractprijs voor betaald aan de energieleverancier
  – Indien er een negatief saldo (meer opgewekt dan afgenomen) over blijft, wordt daar de contract KwH prijs voor betaald door de energieleverancier
  – Over een negatief saldo wordt geen BTW aan de particulier betaald
  – vermindering energiebelasting kan alleen indien er energiebelasting betaald wordt (dus alleen bij een positief saldo)

  Dit leidt niet tot een enorme opbrengst van teruggeleverde KwH’s, maar wel optimaal gebruik van je eigen opgewekte stroom.

  #132683
  Reinder Groote
  Deelnemer

  Als ik 2000 kWh gebruik en 1000 kWh gebruik, betaal ik BTW, energiebelasting en ODE over de 1000 kWh die ik gebruik.
  De andere 1000 kWh die ik niet gebruik gaat naar een ander en die betaald daarover de stroomprijs, BTW, energiebelasting en ODE
  Over de volle 2000 kWh wordt alles betaald.
  Het kost de overheid geen cent.
  Salderen is het voorkomen dat ik BTW, energiebelasting en ODE betaal over stroom die ik niet gebruik.
  Maar nu wil de overheid over de 1000 kWh waarover een ander al alle lasten heeft betaald ook van mij nog iets ontvangen door salderen af te schaffen. De overheid wil twee keer alle lasten over dezelfde 1000 kWh.
  De energieleveranciers krijgen van een andere klant voor de door mij opgewekte 1000kWh een goede prijs en daarbovenop moet ik ook een ‘redelijke’vergoeding betalen over dezelfde 1000kWh.
  Ik gebruik maar 1000 kWh en betaal voor 1000 kWh PLUS een ‘redelijke’ stroomprijs voor de leverancier PLUS BTW, energiebelasting en ODE over 1000 kWh die naar een andere klant voor de volle prijs is gegaan.
  Pure diefstal. Voor mij is dan die 1000 kWh duurder dan bij iemand zonder zonnepanelen. Dat is de dank die ik krijg voor de aanschaf en opwekken voor stroom voor een ander die ook de volle prijs betaald.
  De dank die ik krijg voor mijn hulp voor klimaatverbetering.
  Salderen is geen subsidie, salderen afschaffen is pure diefstal.

  Als iemand het bovenstaande kan bestrijden, dan graag. Tot dan blijf ik van mening dat salderen afschaffen pure diefstal is.

2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)
 • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.