15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 16)
 • Auteur
  Berichten
 • #66698
  Thijs
  Bijdrager

  Welke energieleverancier betaald de hoogste terugleververgoeding? Ik weet dat Greenchoice tot op heden een margeregeling hanteert die inhoudt dat je tot 1000 kWh teveel geproduceerde stroom evenveel terugkrijgt als je tarief dus 21 à 22 cent, mits digitale meter. Welke leverancier doet dit ook en misschien wel tot 5000 kWh of zelfs onbeperkt? Ben heel benieuwd!

  Attachments:
  You must be logged in to view attached files.
  #68652
  van Ginkel
  Bijdrager

  Nuon betaald mij 0,47 inclusief alles.

  #68655
  jacqueline
  Bijdrager

  @johnvang,

  Betaal jij dan ook voor de afgenomen elektriciteit € 0,47. De gemiddelde elektraprijs varieert tussen de € 0,21 en € 0,26 (afhankelijk welke leverancier je hebt). € 0,47 is wel erg hoog. Moet er geen nulletje tussen zitten (€ 0,047 alleen leveringstarief, zonder belasting en btw).

  #68671
  van Ginkel
  Bijdrager

  Voor het terug leveren van 615 kwh kreeg ik 289,58 vergoed.

  #68672
  Thijs
  Bijdrager

  Was dit misschien inclusief teveel betaalde voorschotten? 47 cent lijkt mij niet mogelijk.

  #68674
  jacqueline
  Bijdrager

  @johnvang,

  Thijs,

  Ik denk dat het inderdaad met de voorschotten te maken heeft. Nuon verrekend de teruggeleverde kWh op hun jaarnota’s.
  Dit staat zelfs op hun eigen site met voorbeelden erbij.
  Ze praten in hun voorbeelden over € 0,22 per kWh

  zie link:

  http://www.nuon.nl/zonnepanelen/salderen.jsp

  #70109
  Manders
  Bijdrager

  De Nuon rekent alleen de energiebelasting van de verbruikte KWH na aftrek van teruglevering aan het net.
  Verder vergoedt ze € 0,07 per KWH en sinds kort een bonus van maximaal € 0,02.
  Daarbij komt nu de trouwe klantenkorting van 5% voor elektriciteit en 3 % voor gas oplopend tot 25 %.

  #70251
  jldbnl
  Bijdrager

  Je mag dan bij NUON Groen met Zonbonus voordeeltje krijgen met de elektriciteit, maar je betaald met vastrecht en het aardgas de hoofdprijs!
  Ten op zichte van mijn kontrakt is het vastrecht €1,25/mnd en stroom €1,75/mnd gas meer, bovendien is aardgas €0,04/m3 duurder.
  De eletriciteit is is ook nog €0,015 duurder, boeit mij niet zo, omdat ik iets meer produceer dan mijn gebruik
  Dus €3,-/mnd is dus €36,- per jaar en met 2500 m3/j ook €100, samen €136,-
  Eigenlijk €136,- betalen om ipv €0,07 maar liefst €0,09 voor een Kwh terug te beuren.
  Tel uit je winst!

  Wil je echt op de prijzen besparen, ga dan naar een prijsvergelijker.

  #70385
  ZwolleZon
  Bijdrager

  Bij mijn beste weten is Greenchoice hierin uniek, met hun 1000kwh aan volledige terugleververgoeding voor overcapaciteit.

  Ik heb onze installatie op ~95 procent van ons verbruik aangeschaft. Gezien onze recente gezinsuitbreiding vermoed ik dat de afname alleen maar toenemen (aan de andere kant; je wordt toch bewuster van verbruik als je die zwarte platen op je dak hebt liggen)

  Ik zou persoonlijk mijn installatie er niet op aanschaffen, (qua overcapaciteit) Het risico dat bij het nieuwe salderingsbeleid de regels hiervoor worden aangepast is te groot voor mij.

  Het zal zich dan toch enten op de energiebelasting, waarbij je terugverdienmodel er een stuk minder gunstig uitziet als je deze overcapaciteit meeneemt. De ‘nette overgangsregeling’ zal zich naar mijn inzicht wel eens juist op overcapaciteit kunnen toespitsen.

  Maar goed, ik speel nogal graag op zeker, dus wellicht dat je mijn advies moet negeren 🙂

  #70388
  Thijs
  Bijdrager

  Klopt inderdaad. Je kunt beter niets of niet teveel overproductie hebben. Zeker met het oog op versobering salderingsregels. In mijn geval (4500 Wp geïnstalleerd) had ik een jaarlijkse opbrengst verwacht van 3800 tot 4000 kWh of wel 85 tot 90% van het systeem. Echter, in de praktijk ligt de opbrengst rond de 4700 – 4800 kWh per jaar. Gevolg: overproductie. Vooralsnog blij dat ik van de margeregel bij Greenchoice gebruik kan maken. Voor de toekomst wil ik het overschot inzetten om het gasverbruik te verlagen bijv. met een straalkacheltje. Misschien zijn er nog andere inventieve mogelijkheden.

  #70391
  jldbnl
  Bijdrager

  Ik had mijn panelen aangeschaft voor een produktie 100% van mijn gebruik.
  Na ruim een jaar blijken de panelen ruim 3000 kWh te produceren, terwijl mijn gebruik amper 2800 kWh is.
  Ik wil het overschot van 200 á 300 kWh gaan opstoken met , want dat scheelt aardgas.

  #70987
  Manders
  Bijdrager

  Je investering met zonnepanelen is eenmalig te noemen wanneer je een gevorderde leeftijd hebt bereikt. De kosten zijn alle betaald voor de aanschaf, de subsidie is geind en wat er verder gaat geschieden in de nabije toekomst is koffiedik kijken. Ik heb bewust ruim 20 % meer capaciteit aangeschaft om later na 20 jaar pas uit te komen op mijn dagelijks gebruik bij afname van de opwekcapaciteit van de zonnepanelen. Nu we toch met zijn allen langer moeten blijven wonen op ons huidige woonadres maakt het mij ook niet meer uit wat de regering later gaat besluiten over aanpassen saldering met het oog erop dat zij aan hun afgesproken klimaatverplichting niet gaan voldoen en daardoor om een boete van Europa te voorkomen ons, leveranciers van groene stroom, hard nodig heeft.

  #71522
  Paul Scholten
  Bijdrager

  Ik heb gehoord dat de belasting je kan gaan beschouwen als bedrijf als je terug levert.
  En dat je in dat geval een aanslag van ze kan verwachten.
  Kan iemand mij meer vertellen?
  Vr.lijke groet,

  Paul

  #71548
  Jan
  Bijdrager

  Dit heb ik gevonden:
  Wie als particulier met zonnepanelen energie teruglevert aan het netwerk, is volgens de Belastingdienst ondernemer. Naar aanleiding van een uitspraak van het Europese Hof stelde staatssecretaris Weekers van Financiën dat mensen die via zonnepanelen energie opwekken, en tegen betaling terug leveren aan de energieleverancier, voor de btw als ondernemer worden aangemerkt.
  De overheid publiceerde al een document met de meest gestelde vragen en antwoorden. In het document staat onder andere dat de Belastingdienst ervan uit gaat dat particuliere eigenaren van zonnepanelen onder de Kleine-ondernemersregeling vallen en alleen belasting hoeven te betalen over de terug geleverde stroom als het af te dragen btw-bedrag hoger is dan € 1.345,- .
  In de praktijk bereiken particulieren dit bedrag niet. Consumenten die de btw van de aanschaf en de installatie van zonnepanelen terug willen vragen, moeten zich bij de Belastingdienst wel melden als ondernemer.

  #71577

  Het slimst kun je je bij de belastingdienst melden als ondernemer en meteen bij je eerste aangifte van BTW, waarbij je de BTW op je nieuwe panelen terugvraagt, vrijstelling van administratieve verplichtingen vragen. Die krijg je per 31 december van het lopende jaar. Tot die 31 december moet je aangifte doen van BTW op je geproduceerde stroom, de som van wat je zelf gebruikt en teruglevert. Daarna houdt het op. Als je je niet als ondernemer meldt, verreken je gewoon stroomprijs en BTW met je leverancier (afnemer!) en valt de belastingdienst je niet lastig.

  Van de netto stroomprijs van € 0,23 per kWh die iedereen betaalt, is ongeveer € 0,13 verbruiksheffing. Dat bespaar je als je zelf je energie opwekt en als je saldeert, dat wil zeggen teruggeleverde energie als de zon schijnt wegstrepen tegen afgenomen energie ‘s avonds en ‘s winters. Salderen mag nog een paar jaar voor het deel dat je zelf verbruikt. Als je meer produceert dan je verbruikt, krijg je over dat overschot een “redelijke” vergoeding. Die varieert per leverancier/afnemer van kale stroomprijs van ongeveer € 0,06 per kWh plus eventueel BTW tot ongeveer € 0,09 per kWh bij de beste relatie. Het teruggeven van de heffing door Greenchoice is wettelijk niet toegestaan. Het verhaal gaat, maar op hun website staat alleen dat ze slechte en goede jaren met elkaar kunnen salderen. Ik heb ook nog geen afrekening gezien waar Greenchoice voor een overschot van 1000kWh € 230 betaalde.

  Mocht je echt structureel teveel stroom produceren, dan kun je misschien een kabeltje naar de buren leggen en jouw overtollige kWh’en tegen een concurrerende prijs verkopen. Het opstoken om aardgas uit te sparen, lijkt niet gunstig. Tenslotte kost een kubieke meter aardgas nog geen 65 cent en daar zit voor 10 kWh energie in. Dan krijg je dus hooguit € 0,065 per kWh. Dan is het nog slimmer een verwarming met warmtepomp in te schakelen. Met een voldoende warmtebron kun je dan met elke kWh elektriciteit voor de pomp zo’n 3 kWh warmte krijgen. Dan moet natuurlijk wel die saldering in stand blijven zodat je met elektriciteit in de zomer warmte in de winter kunt maken.

15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 16)
 • Het onderwerp ‘Terugleververgoeding voor teveel geproduceerde elektriciteit’ is gesloten voor nieuwe reacties.
Deel deze pagina..