Tags: 

10 berichten aan het bekijken - 1 tot 10 (van in totaal 10)
  • Auteur
    Berichten
  • #80920
    Schayik
    Deelnemer
      @vanschayik

      Het is een verschil of er betaald moet worden voor overproductie, dus wat er netto overblijft na verbruik minus teruglevering of de volle mep van uitsluitend teruglevering. Daarnaast is dubbele belasting rekenen op stroom in de overproductie de reinste vorm van oplichting, dus belastingen heffen op overproductie en belastingen heffen bij aflevering van deze productie op een ander adres. Ik ruik daarmee voer voor juristen….. Nederland kan nooit voldoen aan de uitstoot normen en daarmee moeten we blij zijn dat particulieren hun steentje bijdragen en daarom de regeling lekker zo houden, ook na 2020!!!!!

      #80930
      Jan Jaco van Rijn
      Deelnemer
        @janjaco

        Mijn vraag/ opmerking is redelijk eenvoudig :
        1- Van wie is de zon.
        2- Wie is de baas van mijn zonnepanelen.
        3- Waarom zou mijn elektriciteit uit mijn zonnepanelen die met mijn particuliere investering en mijn bijdrage aan vermindering van CO2 belast moeten worden.
        4- Als de overheid echt meent dat we het millieu moeten ontlasten is bezinning waarschijnlijk het eerste wat bij de ambtsdragers moet gebeuren.
        5- Als mijn vrijwillige bijdrage en investering door politieke onzin voor mij een kostenpost gaat worden, staat de grofvuilophaal auto de volgende dag voor de deur.
        6- Eerst lokken en erna de val dichtklappen is een criminele handeling.
        7- Subsidie verstrekken en op termijn terug laten betalen is een afbetalings regeling die niet vermeld is.
        8- Valse voorlichting of reclame is een strafbaar feit ook voor de overheid die de wet moet handhaven.
        Mogelijk is de verwording van de rechtsstaat verder dan we in de gaten hebben, of maakt politiek recht wat krom is.
        Jaco.

        #81415
        Anoniem

          Salderen maakt zonnepanelen rendabel. Zou de saldering versoberd of zelfs afgeschaft worden, dan gaan de bedrijven die zonnepanelen leveren en/of installeren failliet, omdat niemand dan nog zonnepanelen koopt. Wat de meesten zich niet realiseren is, dat de energiebesparing gemiddeld 7% meer bedraagt dan men op het eerste gezicht zou vermoeden. Bij het transport van een energiecentrale naar de consument gaat een deel van de energie verloren vanwege de weerstand in de elektriciteitskabels en transformatoren, soms is het verlies meer, soms minder, want het hangt af van de afstand, oftewel de lengte van de kabels. Maar gemiddeld is het 7%. Simpel gezegd, voor elke kWh die we uit het stopcontact trekken, moet de energiecentrale 1,07 kWh produceren. Misschien lijkt dit niet veel, maar bij een jaarverbruik van 3500 kWh voor een gemiddeld huishouden gaat er dan wel 245 kWh verloren. Bij teruglevering gaat de zonnestroom niet helemaal terug naar de energiecentrale, maar komt bij de omliggende adressen in dezelfde straat terecht, zonder transportverlies! Thuisopslag in de vorm van een groot aantal accu’s is onrendabel. Bij elke laad en ontlaad cyclus gaat er ook een deel van de energie verloren. Om de winterperiode te overbruggen moeten we honderden kWh kunnen opslaan. De kosten van zo’n enorm opslagsysteem zijn zó hoog, dat zonnestroom onbetaalbaar wordt. Bij het afschaffen van salderen steelt de overheid. We leveren in de zomer veel terug, en de overheid wil dan alleen de kale prijs zonder energiebelasting aan ons terugbetalen maar als we ons in de zomer geproduceerde overschot in de winter terug nemen, incasseert de overheid de energiebelasting, terwijl die overheid over de door ons teruggeleverde energie tijdens de zomer ook al belasting incasseert als die bij onze buren via de meter binnenkomt. Ik noem dat gelegaliseerde diefstal.

          #81417
          Scholte Lubberink
          Deelnemer
            @bennyschl

            Eind 2015 waren er volgens het PIR ruim 300.000 zonnestroom installaties in Nederland. Er zijn ruim 7,6 miljoen woningen in Nederland en dat houdt dat op nog geen 4% van de woningen zonnepanelen zijn aangebracht. Waar het om gaat is dat er in 1e instantie veel meer zonne-energie opgewekt moet gaan worden dus er is nog een lange weg te gaan. In het Energieakkoord wordt uitgegaan van één miljoen huishoudens en MKB bedrijven en in dit tempo gaan we dat al niet halen, dus hoezo “overproductie”? De salderingsregeling is een bewezen stimulans voor aanschaf van zonnepanelen door particulieren en de consequentie is dat voor een deel van de opgewekte zonnestroom het net als opslagbuffer fungeert als gevolg van intermittency. De voortdurende discussie over de houdbaarheid van de salderingsregeling -hoofdzakelijk ingegeven door derving van energiebelastinginkomsten- leidt ook nu al tot investeringsuitval. Dat producenten van opslagsystemen er nu ook nog een schepje bovenop doen is bijzonder kwalijk. Laat men eerst voldragen én voor de particulier betaalbare technologie ontwikkelen die geleidelijk aan in een duurzame energieproductie kan worden ingepast, zonder de goedwillende energie”prosument” op voorhand al te straffen met een verlaagde opbrengst van zijn zonne-energiesysteem waardoor de investering niet meer rendeert.

            #81419
            Henk Daalder Pak de Wind
            Deelnemer
              @henkdaalderpakdewind

              Beste Enexis, stop met het promoten van afschaffen van Salderen.
              Jullie zijn slechts beheerder van het openbare net.
              Ons net is een openbare weg voor stroom

              WIJ, burgers hebben ons net zelf betaalt, blijf dus met je tengels van Salderen af, en doe je werk.
              Enexis gedraagt zich als een opslag maffia
              [Link verwijderd door moderator ivm 404-error]

              #81824
              Schuldink
              Deelnemer
                @bort0

                Hier wordt klare tasl gesproken.
                Wat dacht je wat wat komt.
                Het extra goedkope (valt reuze tegen)nachttarief wordt afgeschaft en omgezet in dag tarief
                Dat levert het volgende
                Het nacht tarief wordt juist duurder gemaak zodat meer mensen overdag meer gaan gebruiken
                Hiermee voorkom je overbelasting in teruggave
                Potverdirie lees ik dat in heerhugowaard het energiebedrijf bij overbelasting de zonnepanelen gaat afschakelen!!!
                Het zal de jouwe maar wezen.
                Met nachttarief duurder maken en dagtarief naar rato goedkoper los je het probleem in 1 keer op.
                Dit zet tenminste zoden aan de dijk. Echter dit is slim en dat begrijpen ze daar vast niet.

                Centraal door de energiebedrijven accu plants plaatsen. Kunnen ze zelf het overtollige opslaan en een perfect beheer van de accus. Maar dit is ook slim dus doen we dat niet want dan jagen we de kostprijs omhoog en daar kun je beter de eindgebruiker mee opzadelen

                Nog een tip
                Als je nee een schakelaar maakt die meet of er voldoende zon aanwezig is dan schakel je dan de wasmachine of andere apparaten in. Dan haal je de piek ook weg en gebruik je alle opgewekte energie zelf. Dat zet ook weer zoden aan de dik.
                Echter dat willen ze niet.
                Wij wekken straks zelf de stroom op die zij ons weer duurder verkopen. En daarvoor ben je de slimme meter nodig.
                Slim he? Dus met de handen over elkaar geld verdien.
                Hoe zei lenin het ook al weer.
                Wij hangen ze op aan het touw dat zij zelf aan ons geleverd hebben.
                Bert

                #81827
                Robert Groot
                Deelnemer
                  @robert-groot

                  Beste lezers,

                  het moge allang bekend zij dat onze overheid meer waarde hecht aan de economie dan aan de leefomgeving van haar eigen burgers.
                  De subsidie op kleine auto’s verdween snel toen de burgers gemotiveerd werden een klein zuinog autootje aan te schaffen.
                  De lobbyisten van energie bedrijven klagen bij onze overheid dat hun zaken zo slecht gaan en dus schaffen we de salderingsregeling af om mensen te ontmoedigen om zonnepanelen te plaatsen. Op een dag zal de kerncentrale in Borsele een keer sluiten. De burgers werden voorgespiegeld dat kernenergie zeer goedkoop te produceren was maar drie keer raden wie de ontmanteling van de centrale en de kosten van de opslag van het nucleaire materiaal mag gaan betalen. Ga er maar niet vanuit dat de gebruikers (lees : de aluminiumindustrie) dit gaat betalen alhoewel ze jarenlang goedkope energie hebben afgenomen. Delta is inmiddels bijna failliet dus de eigenaar betaalt zeker niet! Dat dit standaard zo werkt zie je ook bij de isotopenfabriek in Petten. Ook dat bedrijf heeft geen geld om hun rommel op te ruimen en hebben dit probleem net bij u en ik neergelegd. mijn conclusie is al enige tijd dat de sturende overheid niet functioneert door lobbygroepen en economische belangen. Als u hierover een vraag stelt aan de overheid zal ze u communiceren dat dit besloten is door een democratisch proces.
                  Mag ik u de afhandeling van de door aardgaswinning ontstane schade in Groningen nog even voor de geest laten halen? 10% van het gereserveerde bedrag wordt besteed aan het herstellen van de schade, de overige 90% waren overige kosten:) Heeft onze gekozen overheid belang bij het beperken van de CO2 uitstoot?
                  Een slecht klimaatakkoord ondertekenen is één (zie artikel op ZEP dat Parijs niet voldoende is) ,het uitvoeren is een ander verhaal. Overheden beloven standaard veel te doen maar komen hun woorden in de internationale politiek bijna nooit na! Bovendien is onze overheid wispelturig : een ingevoerde maatregel wordt binnen korte tijd weer afgeschaft als deze succesvol bleek. Ga er dus maar vanuit dat de politiek de salderingsregeling binnenkort afschaft om de grote energiebedrijven een gunst te verlenen. Overproductie van electriciteit bestaat immers niet in NL! We kunnen een tijdelijk overschot immers makkelijk opslaan door water op te pompen en deze energie later te gebruiken. Ook boven mijn mening staan prima alternatieven waar grote bedrijven geen geld aan verdienen en die dus zeker niet ingevoerd worden. Zullen we het nu even over slimme meters gaan hebben? Zou de minister die verantwoordelijk is voor deze miljardeninvestering (wie betaalt dit????) elke dag een minuut voor deze meter gaan liggen om de meterstanden te noteren?? Zou de minister denken dat wij als burgers dat wel gaan doen? Jammer van uw zuurverdiende centjes en opnieuw een vertrouwensbreuk met de politiek. Overigens staan hier 18 zonnepanelen op dak en kan ik via een zelfbouwproject de energie opbrengst en het verbruik keurig aflezen op mijn mobiel. Zo gek ben ik dan ook maar weer om m’n spaarcentjes hier in te stoppen.
                  Want ik zie het als burger van dit dichtbevolkte land als plicht om minder energie te gaan verbruiken.

                  #83159
                  Mia
                  Deelnemer
                    @mortyr

                    Overschat het aandeel zonne-energie niet. Dat is nog geen 1 procent van de totale energiebehoefte die Nederland heeft. We gaan sowieso steeds meer energie gebruiken en dat moet allemaal gedekt worden met duurzame opwekking. In den beginsel is het dus belangrijk om grote slagen te maken en die maak je door simpelweg minder energie te gebruiken.

                    Ik heb laatst in een onderzoek gelezen dat juist bezitters van zonnepanelen ‘vergeten’ zuinig te zijn met energie, omdat ze toch voldoende zonnepanelen hebben en er gesaldeerd wordt. Dat kan mijn inziens nooit de bedoeling zijn. Gedragsverandering is belangrijk. Ook de industrie zal hierin enorm kunnen en moeten bijdragen. Tevens moeten we eens gaan letten op onze consumptie van bijvoorbeeld vlees en andere soorten voedsel. Alleen op die manier verminderen we energieverbruik en gaan we het klimaat “redden”. Niet door steeds meer energieopwek en maar grootschalig te blijven gebruiken en dat te compenseren met een zonnepaneel.

                    Groetjes, Mia

                    #83435
                    powerstation
                    Deelnemer
                      @powerstation

                      Hoi een vraag,
                      sinds jan dit jaar hebben wij zonnepanelen en een slimme meter met nachttarief.
                      voor heen deden we de vaatwasser en de wasmachiene pas draaien na 21;00 ivm het goedkope tarief.
                      Nu hebben we toch een discussie wat nu eigenlijk rendabeler is.
                      Ik zeg over dag wassen zeker als we veel op wekken ( dan kan de was ook buiten drogen. We hebben sowieso geen droger ). Daarbij gebruik je de opgewekte stroom wat in mijn idee eigenlijk niks kost.
                      Als je savond gaat wassen lever je de stroom terug ( krijg je geld terug, maar nooit zo veel wat je op heb gebracht)
                      Mijn vrouw daar in tegen heeft het argumenet de stroom die je gebruikt na 2100 is goedkoper dus we spelen eigen gelijk als we over dag terug leveren.
                      Hoe zit het u wat is beter gebruiken of terug leveren en tegen een lager tarief weer gebruiken.

                      #83436
                      Mia
                      Deelnemer
                        @mortyr

                        Hoi @powerstation,

                        Op dit moment wordt alle energie die je teruglevert gesaldeerd. Je krijgt dus dezelfde vergoeding als je betaald. Het maakt dus eigenlijk niet uit wat je doet, of ‘s avonds wassen, of overdag. Niettemin kan het geen kwaad, om het verbruiksgedrag aan te passen naar dat van je eigen opwek. Dit omdat, dan ook echt je eigen duurzame stroom gebruikt en dat voelt toch een stuk duurzamer als de “grijs/groene” stroom die je van je energieleverancier krijgt.

                        Buiten dat, dreigt de salderingsregeling ná 2020 te veranderen (hoe precies weet niemand) en dan heb je alvast je verbruiksgedrag aangepast. Uiteindelijk is het dus beter om je eigen energie meteen te gebruiken.

                        Dubbeltarief is sowieso waar niet meer voordelig, omdat je significant meer in het laag tarief moet verbruiken om hier voordeel uit te halen. Als je dat al lukt hebben we het over een paar euro per jaar. Dus overstappen naar enkeltarief is misschien ook nog een overweging waard.

                        Groetjes, Mia

                      10 berichten aan het bekijken - 1 tot 10 (van in totaal 10)
                      • Het onderwerp ‘Salderen of overproductie.’ is gesloten voor nieuwe reacties.