Dit onderwerp bevat 4 reacties, heeft 5 stemmen, en is het laatst gewijzigd door  Jaap Voets 2 weken, 2 dagen geleden.

5 berichten aan het bekijken - 1 tot 5 (van in totaal 5)
 • Auteur
  Berichten
 • #85842

  Pete Jensen
  Bijdrager

  Wat een onzin dat de overheid 300 milj. mis loopt.
  Wij hebben als eerste in ons dorp een pv installatie gemonteerd in 2011.
  Alles zelf betaald, zonder een cent subsidie.
  Na 7 jaar is de pv installatie nog lang niet terugverdiend dank zij het feit dat wij maar 9 ct/kw ontvangen voor teruglevering, hoe zo saldering, hoe zo de overheid komt er aan te kort. Wij komen te kort!!!
  Schone beloften (wij lossen alles op) net als met de aardbeving problematiek in Groningen.
  De overheid functioneert als boekhouder voor hun eigen ambities en feestjes en gaat volledig voorbij aan de belangen van de individuele goedwillende bezorgde burger.

  #85875

  sneu dat de ROI niet in zicht is. dat zou nu ong. moeten geburen bij u.
  krijgt u maar 7 ct/kWh ? is dat voor de overcapaciteit die boven uw verbruik uitstijgt, of maakt u alles zelf op ?

  #85877

  Joost Joosten
  Bijdrager

  Spijtig genoeg worden deze discussies vaker ‘vervuild’ door alleen de argumenten die het eigen standpunt ondersteunen te vermelden. De overheid heeft voordeel van burgers die investeren in duurzame energieproductie; de klimaatdoelen komen dichterbij zonder extra kosten, de betalingsbalans verbetert a.g.v. minder import energiedragers etc.
  Zou ZEP eens de hele keten kunnen doorrekenen, inclusief alle neveneffecten?
  Verder is het een drama voor het draagvlak dat de regelingen steeds weer wijzigen. Bedrijven en burgers hebben een betrouwbare overheid nodig (lang lopende regelingen) omdat het om investeringen voor langere tijd gaat.
  Dan maar wat langer nadenken over regelingen, i.p.v. telkens aan de knoppen draaien o.b.v. de politieke waan van de dag.
  Mijn standpunt: salderen met eigen gebruik, en vergoeding overschot variabel o.b.v. vraag en aanbod.

  #85883

  A.E.Olijkan
  Bijdrager

  Geheel mee eens. Mijn dak ligt vol, maar dat is in gedeeltes gegaan. In augustus 2009 begon ik met drie kleine zonnepaneeltjes die in serie op een OK4E micro inverter werden aangesloten. Het vermogen was 95 Wp. Na een jaar kwam er een 215 Wp zonnepaneel bij die de productie verdrievoudigde. Weer een jaar later plaatste ik er nog wat zonnepanelen bij en de laatste drie zonnepanelen plaatste ik vorig jaar in augustus. Er liggen op mijn dak en mijn berging in totaal 22 zonnepanelen van wel zes verschillende soorten. Jaarlijks hou ik een overschot van ongeveer 500 kWh over, waarvoor ik na saldering elf cent per kWh ontvang van Greenchoice.
  In totaal heb ik ongeveer € 4500,- uitgegeven aan zonnepanelen, montage materiaal en inverters. Ruim de helft is terug verdiend, waarbij ik ook nog rekening heb gehouden met renteverlies. Vanaf 2020 zal de opbrengst in geld sterk gaan afnemen, temeer ook, omdat de terugleversubsidie elk jaar verder naar beneden zal worden aangepast. Gezien dit gegeven zou ik als ik nu voor de keuze zou staan om zonnepanelen aan te schaffen, er niet eens meer aan beginnen.

  #85885

  Jaap Voets
  Bijdrager

  Van een superefficiente en mooie regeling naar een draak van een ambtelijke molen. Applausje hoor voor Wiebes!
  Nu wordt de hele administratie gedaan door de electriciteitsleverancier en is er geen moeilijk gedoe, gewoon 4 telwerken uitlezen en wat mee rekenen.
  Hoe gaat dat straks: er komen uiteraard een paar honderd ambtenaren bij, stapels formulieren, een grote IT boer gaat een miljoen of honderd verbranden aan een complex administratiesysteem dat na 5 jaar toch niet helemaal goed werkt en de zonnepanelen bezitter gaat dagen besteden om nog iets van geld terug te krijgen.
  Uiteraard zullen er wat fraudeurs tussen komen te zitten, die voor tigduizend subsidie opstrijken en waar het geld in rook opgaat.

  En waarom ? Om die schandalige 14 cent belasting op een consumententarief van 6 cent per kWh veilig te stellen, dat is 233% belasting bovenop de prijs!
  Na 2 jaar blijkt het toch wel weer duur te worden, moet er weer geld weggepist worden in het buitenland en zal de hele subsidie geschrapt worden.
  De zonnepanelen verkopers houden nog allemaal positieve verhalen, net als klimaatclubje Urgenda, maar wie kan rekenen zal zien dat het totaal zinloos wordt om dan nog panelen neer te leggen.
  Want zelfs als de overheid een keer haar beloftes nakomt, en je met subsidie de eerste 7 jaar genoeg binnenkrijgt om quitte te spelen. Wat gebeurt er daarna?
  Dan ligt je dak vol, gaat de electraboer je misschien 2 of 3 cent per kWh vergoeden als je teruglevert en mag je weer lekker inkopen voor 20 cent als de zon niet schijnt.
  Had je dus net zo goed geen panelen neer kunnen leggen, want dan was je net zo duur uit geweest.
  Thuisbatterij dan? Daar kun je je rendement wat mee verhogen, maar die verdient zich pas na 30 jaar terug. Lijkt me stug dat een batterij zo lang mee gaat.
  Hele branche dus over 3 jaar totaal aan gort, dankzij de “groenste regering” ooit.

5 berichten aan het bekijken - 1 tot 5 (van in totaal 5)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.