Dit onderwerp bevat 4 reacties, heeft 5 stemmen, en is het laatst gewijzigd door  Henk 4 maanden, 3 weken geleden.

5 berichten aan het bekijken - 1 tot 5 (van in totaal 5)
 • Auteur
  Berichten
 • #87454

  P Kessen
  Bijdrager

  Sinds kort draait er bij mij een Solaredge omvormer op 16 glas-glas panelen met 4,27KWh P opbrengst.
  Over de werking en de opbrengst ben ik best tevreden , hoewel ik bij ontstoring kanttekeningen heb.
  Ik heb voor mijn voor het overgrote deel bedraadde IP netwerk een drietal Devolo powerline adapters in gebruik.
  Nu viel me met de installatie enige tijd in gebruik dat een der Devolo’s nukken ging vertonen.
  De installatie is als volgt opgezet:
  1: Hoofdvoeding in meterkast
  2: Secundaire voeding in aangebouwde garage. (*3x4mm2 naar hoofdvoeding 10m Lg)
  3: Omvormer op secundaire voeding.
  Op deze secundaire voeding zit mijn garage , schuur en een aangebouwde serre.
  De Devolo in kwestie zit in de garage. Na diverse escapades waarmee ik niemand mee zal vermoeien ontdekte ik dat wanneer in de Devolo op een andere groep gebruik dan een op de secundaire voeding de problemen opgelost zijn.
  Ergo , het probleem zit in “gras” (HF netvervuiling) uit de Solaredge omvormer.
  De oplossing in mijn geval zou een HF netfilter geschikt voor 25A tussen de omvormer en mijn secundaire voeding , kosten ongeveer Eur 150 ex montage / plaatsing. Door plaatsgebrek in de groepenkast (2) zou er een extra kastje moeten komen waarin dit filter.
  In mijn optiek een actie die Solaredge zou moeten betalen , immers zij dienen veilige apparatuur te leveren die niet interfereert met applicaties in de omgeving waar de omvormer wordt gebruikt.

  Graag hoor ik wat andere gebruikers hiervan vinden , ook ben ik benieuwd of gebruikers vreemde verschijnselen ervaren nadat er panelen en bijbehorende apparatuur is geplaatst..

  #87471

  Joost Joosten
  Bijdrager

  Ja bij mij precies hetzelfde. Ginlong omvormer, i.c.m. devolo

  #87472

  Jan
  Bijdrager

  Een powerline adapter is in feite niet meer dan een illegale breedband zender, die nog steeds door de overheid wordt getolereerd. Ze gebruiken de netbedrading als antenne, waardoor het bereik veel verder is, dan het eigen huis.
  Een goede omvormer zal geen last hebben van HF interferentie. Wanneer er in de buurt een sterke zender aanwezig is, zal die omvormer last hebben van storing. Wanneer iemand met een HF ontvanger en/of zender in de buurt woont, zal hij veel last hebben van powerline adapters. Hij kan dan klagen bij de bevoegde instantie, agentschap telecom, die dan metingen verricht. Mocht de powerline adapter inderdaad storen, dan wordt deze in beslag genomen.

  #87474

  sunnylover
  Bijdrager

  @ kessen De Europese conformiteits-eis (Ongevoeligheidsnormen: EN 50412-2-1:2005) voor die Devolo lan stelt: apparaten die aan deze (Europeese) richtlijn voldoen, kunnen ongewenst gedrag vertonen welke niet overeenstemmen met het gebruik. Er mag geen nadelige beïnvloeding zijn (door de Devolo) op andere apparatuur. Eigenlijk zegt dat de Devolo dus mogelijk niet goed functioneert, maar dat dus wel wettelijk zo is vastgelegd. Je hebt dus waarschijnlijk geen kans al je hier over klacht bij de verkoper of fabrikant in dient, want dan had je de conformiteitseis maar moeten kennen. Wordt vastgesteld dat de Devolo wel op andere apparatuur stoort (van derden) zouden die een claim bij jou kunnen leggen. Lullig maar het gros van apparatuur bedoelt voor consumenten mogen volgens de EU richtlijnen allerlei kuren vertonen maar mogen zelf niet storen. Bij industriële en professioneel gebruikte apparatuur zijn de richtlijnen veel strenger. Maar is het product ook veel duurder.

  #87810

  Henk
  Bijdrager

  Wat me verbaast is dat wordt volstaan met standaard kabel voor solar-omvormers, terwijl voor frequentie-omvormers in de manuals van de (gerenommeerde) fabrikanten het gebruik van EMC-afgeschermde kabels wordt voorgeschreven om RFI-storingen te voorkomen (antenne-werking beperken).

5 berichten aan het bekijken - 1 tot 5 (van in totaal 5)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.