15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 20)
 • Auteur
  Berichten
 • #50466
  Piet Baudoin
  Bijdrager

  Sinds 10-7-2013 heb ik zonnepanelen op mijn dak. Later op 21-11-2013 heb ik een “Slimme Meter” laten plaatsen. Voorheen kon ik door mijn oude meter gewoon te bekijken iedere dag mijn verbruik bijhouden. Ook het terugdraaien van mijn oude meter werkte erg motiverend.
  Met het plaatsen van een “Slimme Meter” zou alles veel duidelijker, betrouwbaarder en ook dagelijks eenvoudig bij te houden zijn. Niets is minder waar!!
  Ik heb Enexis gebeld om dagelijks mijn verbruik te kunnen uitlezen en bijhouden. Volgens Enexis was dat niet mogelijk, ik werd hiervoor doorverwezen naar mijn energieleverancier. Vervolgens mijn energieleverancier Budget Energie gebeld en daar mijn vraag neergelegd, ik kreeg het antwoord dat dit niet mogelijk was. Een “Slimme Meter” maar voor wie dan eigenlijk?
  Betrouwbaar: volgens mijn “Slimme meter” heb ik vanaf 21-11-2013 slechts 27 kWh terug geleverd aan het net. Volgens mijn omvormer heb ik vanaf die datum 93.46 kWh opgewekt!
  Of ik snap er niks van of mijn “Slimme meter” is wel heel erg “Slim”? (…maar niet voor de verbruiker). Wie kan mij informeren over ervaringen en/of oplossingen?

  #50467
  h.j.hiddink
  Bijdrager

  Ook ik heb dezelfde vraag, waarom zit er een verschil in de meting van de omvormers en de “slimme meter”????

  #50471
  Megat
  Bijdrager

  Zowel de oude als de nieuwe meter houden bij wat het openbare net in- of uitgaat. Alle kWh die je gelijktijdig verbruikt met opwekking door je zonneset, worden door de meter niet geregistreerd.
  Voorbeeld:
  -Tijdens je dagje strand levert je set 20 kW op, terwijl je niets verbruikte. Een oude meter is dan 20 kWh terug gedraaid en een slimme heeft geregistreerd dat je 20 kWh hebt geleverd. De meter op de omvormer staat 20 kW hoger.
  -Je zonneset heeft op een zonnige dag 20 kW opgewekt, terwijl je electrische boiler van 4 kW 5 uren stond op te warmen. Zowel een oude als een nieuwe meter zullen niets registreren, omdat er gelijktijdig net zoveel werd opgewekt als verbruikt. De meterstand op de omvormer is wel 20 kW opgehoogd.
  – Op een regenachtige winterdag heb je 1 kW opgewekt. Omdat er allerlei elektrische apparatuur aan stond, heb je 20 kW verbruikt. Zowel een oude meter als een nieuwe meter zal 20-1= 19 kW zijn opgelopen. De meter op de omvormer is met 1 opgehoogd.
  Op de omvormer meet je dus alles wat opgewekt werd. Op de meter in de meterkast alleen wat er in of uit het net gegaan is.

  Groet
  Megat

  #74922
  Jan
  Bijdrager

  Inderdaad is een slimme meter slim voor derden, niet voor de gebruiker.
  Wanneer de saldering is afgeschaft is er geen lol meer aan.
  Voor je gebruik betaal je de volle mep, voor teuglevering een schijntje.
  Het is niet slim om een slimme meter aan te schaffen, wanneer je zonnepanelen hebt.
  Maar daar kwam ik te laat achter.

  #74924
  jacqueline
  Bijdrager

  @Jan,

  Het weigeren van de slimme meter is een persoonlijke keuze. Het plaatsen van de slimme meter is een markt faciliterend initiatief van ons kabinet. Om de vrije energieleverancier switch te vergemakkelijken is de slimme meter uit de hoed getoverd. Bij de switch ging vaak veel fout met de meterstanden. De energieleveranciers gaven geen werkelijke standen op en daarom moest de netbeheerder schatten. De netbeheerders zijn daarna opgezadeld om dit klusje te klaren. Inzage van energiecijfers mag alleen met toestemming van de de klant. Als je dat niet wil dan wordt er niets met de standen gedaan. Na een aantal dagen worden de meetregisters bij de netbeheerders geleegd. Niemand kan dan meer aan de uur of kwartier gegevens uit het verleden komen.

  Ik heb zelf een slimme meter en die geeft mij wel veel inzicht in mijn energieverbruik. Ik heb slimmemeter portal toestemming gegeven de gegevens op te vragen.

  Ik weet ook dat ik nu na 2020 nog maat 7 eurocent voor mijn terug geleverde energie van mijn leverancier krijg (als de plannen doorgaan). T.o.v. vandaag is dat 35% minder.

  Maar!!!!

  Dat wil niet zeggen dat iemand die geen slimme meter heeft dat zelfde lot niet ondergaat. Er liggen nu al plannen om een forfaitair systeem te bedenken voor mensen die een slimme meter weigeren en over zonnepanelen beschikken. Hoe werkt dat? Aantal panelen op dak x maximale opbrengst per paneel x netto rendement (gunstigste ligging = 85%) x 50% teruglevering (hoge aanname natuurlijk).

  Bij mij zou dat zijn:

  11 x 250 x 85% x 50% = 1.170 kWh

  Te vorderen belasting = 1.170 x 0,18 (0,25 – 0,07) = € 211,00

  In werkelijkheid mis ik straks € 174,00.
  Het weigeren kost mij dus € 37,00 per jaar meer.

  Het zijn plannen, maar er gaat echt wel iets komen voor de weigeraars.

  #74970
  Fran
  Bijdrager

  Mijn ervaring met de slimme meter is gemengd. Opbrengst en verbruik zonnepanelen op zich wel goed te volgen op de meter.houdt maandelijks de standen bij en heb zo een overzicht van opbrengst versusverbruik. Wel een opmerkelijk ervaring met het gasverbruik. Verbruik en aflezen niet zo’n probleem, behalve op de knieën dan om de stand af te lezen.
  Wat mij wel opviel is dat er verbruik is tijdens onze vakanties terwijl er niemand in huis is geweest. Thermostaat teruggedraaid op nul. Dit gebeurd zowel tijdens de voorjaarsvakanties in mei juni als tijdens de najaarsvakantie in september. Volgens Enexis zou dit te maken kunnen hebben met verlaging gasdruk tijdens langere periode niet in gebruik.
  Vreemd verhaal, je verbruikt of niet.het gaat meestal om ongeveer 6 kuub gas.ik noteer de stand pal voor we weg gaan en meteen als we terugkomen. Na het noteren standen geen verbruik meer gemaakt van b.v. Warm water.heeft iemand anders ook deze ervaringen?

  #75114
  Mia_B
  Bijdrager

  Het is met de slimme meter volgens mij juist de bedoeling dat je niet meer op je knietjes voor de meter hoeft te liggen. Je kunt meer dan genoeg apparatuur vinden om je slimme meter mee uit te lezen en welke vorm dan ook. Breng dit samen met je uitlezing van je omvormer samen en je hebt je binnen-installatie doorgelicht.

  6 kub lijkt me aardig wat. Kun je ook zien op welke dagen dat dan verbruikt is als je je monitoring checkt?

  #75155
  jacqueline
  Bijdrager

  @Fran,

  De gasmeter doet alleen waarvoor hij gemaakt is. Het registreren van het verbruik. Als er afname is dan zal de meter dit registreren. Ik heb een slimme meter en kan mijn gasverbruik per uur uitlezen. 2 jaar geleden heb ik een nieuwe HR ketel gekregen. In de weken dat ik op vakantie ben, is mijn verbruik 0 m3. Mijn oude ketel echter had een zogenaamde ‘warmtepot’. Dit is een apparaatje dat een kleine hoeveelheid warmwater op temperatuur houd. Als je warmwater tapt dan heb je snel warmwater. Zonder ‘warmtepot’ duurt het langer voordat je warmwater hebt. In de 2 weken dat ik weg was, zag ik om de paar uur een beetje gas was verbruikt. Omgerekend op jaarbasis was dit 160 m3. per dag dus 0,43 m3. Als je 2 weken op vakantie bent dan kan dit 6,1 m3. Ik verwacht dat jouw CV ketel ook over een degelijk systeem beschikt. Het verhaal over de gasdruk kan je vergeten.

  #75383
  jldbnl
  Bijdrager

  [quote]Verbruik en aflezen niet zo’n probleem, behalve op de knieën dan om de stand af te lezen.[/quote]
  Had je net zo goed de ferrarismeter kunnen behouden.
  Dan denk ik voor die slimme meter van “gebukt is genomen

  #75486
  Jan
  Bijdrager

  De slimme meter is gewoon dom zoals alles dom is.

  Om je verbruik te meten als je zonnepanelen hebt heb je wel een extra meter nodig. Dit wil zeggen dat je moet kunnen meten wat de opbrengst is van je omvormer, dit kan je evt aflezen op de omvormer maar deze telt niet het eigen verbruik van de omvormer in rust.

  Wat heb je nodig. Een meter in de meterkast groep voor de panelen. Deze meter geeft je dan de opwek weer en telt vanzelf de eigen verbruik van de omvormer er weer af zodat je een netto opwek waarde hebt. Bij geen meter maar wel op de omvormer afleesbaar kan het ook maar is de waarde dus eigenlijk niet correct.

  Slimme meter. 4 telwerken T1/T2 en -T1/-T2
  zonnepanelen meter. 1 telwerk noemen we x1

  De rest is lagere school rekenwerk. Om je dagelijkse verbruik, let op verbruik is je netto verbruik los van de opwek of afname, te kunnen bepalen moeten we wat rekenen.

  Dit ziet er als volgt uit.
  (T1+T2)+ x1 – (-T1+-T2) minus de gelijke standen van de dag ervoor.
  ofwel.: (verbruik 1 plus verbruik 2) plus opwek min (terug 1 + terug 2) = verbruik. (tov de standen van de dag ervoor.)

  voorbeeld in (willekeurige)getallen.
  waarde gisteren. 10 5 3 7 12 = T1 T2 -T1 -T2 X1
  waarde vandaag.. 13 8 4 11 19 = T1 T2 -T1 -T2 X1
  uitkomst.: (3+3)+7-(1+4) is dan 6+7-5=8
  je dag verbruik zou dan 8 Kwh zijn.
  afgenomen in dag 3
  afgenomen in nacht 3
  terug geleverd in dag 4
  terug geleverd in nacht 1
  opgewekt deze dag 7
  direct verbruik van je opwek is het verschil tussen afgenomen en terug geleverd in dit geval 2.

  Dit soort waarden kan je dan in Exel zetten en daarmee dan grafieken of lijsten maken. Ik doe dit zelf per dag op een vaste tijd en verbruik zo maand uitslagen van het verbruik in dag, nacht en opwek per dag welke weer in een losse opwek lijst staan. Kortom je kan ermee de gekste dingen doen.
  Een regel uit mijn Exel lijst staat hieronder.
  =SOM((C526-C525)+(D526-D525)+(G526-G525)-(E526-E525)-(F526-F525))/B526
  Hier doen we deze rekenslag met de dagwaarde van ervoor c=T1 d=T2 g=x(opwek) e=-T1 f=-T2
  mochten we nu een keer een dag overslaan in de lijst dan kunnen we de opgenomen waarde invullen in de dag waar we zijn en in de som om tot een gemiddelde te komen staan daar nog B526, dit is het aantal dagen wat normaal dan 1 is maar dan bijvoorbeeld 4 zou worden wat de uitkomst van de som gaat delen door 4 om tot een dagwaarde te komen in die lijst.

  Je kan dit ook helemaal gaan automatiseren zodat je alleen uitkomsten krijgt maar dit is erg nadelig, en waarom.
  Juist door handmatig de waarden op te nemen en in te voeren blijf je alert op dingen in je verbruik zowel wat de stroom aangaat maar ook zo bij het gas, neem je het lokale weer meer bij gas krijg je een beeld van je woning wat verlies aangaat bij je gasverbruik maar ook hoeveel extra kost die harde wind vandaag tov gisteren gelijke temperatuur maar geen wind, hier zal je nog van opkijken wat de wind alleen doet.
  Wij doet dit al enige jaren en ik kan met zekerheid van minder dan 25Kwh vertellen wat de jaarrekening zal worden en bij gas is dit net zo, al moeten we daar rekenen met een koude of zachte winter. Ervaring doet leren maar bijbetalen hebben we nog nooit hoeven doen terwijl omwille van het goed inschatten van het verbruik en op de uitkomst van het bedrag zetten we 10% marge welke de evt koudere winter gaat goedmaken op de jaarrekening. Teruggaven worden weer gebruikt voor isolatie of zonnepanelen investeringen.

  Kortom het is allemaal niet zo moeilijk daarom hebben wij de slimme digitale meter dan ook administratief uit laten zetten. De leverancier hoeft niet te weten wat mijn verbruik is om dat zichtbaar voor 3.5 euro/mnd aan mij te vertellen op een hippe website. Nee dat kunnen we zelf wel.
  Ter info standaard staat de uitlezing door de leverancier op aan. Wat veel leveranciers weer vergeten te vertellen is dat je dan mooi per maand voor dat inzichtelijk mag betalen terwijl je juist bezig was te besparen om centjes over te houden. Do the match.

  #75488
  jacqueline
  Bijdrager

  @jan,

  Natuurlijk kan je zelf de meterstanden van de slimme meter aflezen en in een spreadsheet stoppen.
  Dat staat los van de instelling van de slimme meter (administratief aan of uit).
  Ik zelf heb een gratis monitoringsprogramma (www.slimmemeterportal.nl). Daarmee kan ik de dag verbruiken van T1, T2, T3 en T4 aflezen.
  Ik heb 1,5 jaar geleden van alle telwerken exact om 00:00 uur de meterstanden opgenomen (ook achter de komma). Daarna worden de meterstanden elke dag verhoogd met het dag verbruik. Er treden geen nadelige verbruiken op. Als ik de meterstanden nu om 00:00 opneem, komen deze precies overeen met de meterstanden in mijn spreadsheet.
  Daarnaast neem ik ook dagelijks de brutometer van mijn panelen op. Die gegevens vaan in een monitoringsprogramma en zie ik keurig wat ik gebruik (zie plaatje). Daarvoor gebruik ik ook de zelfde formule die jij noemt.

  Ik ben het niet eens dat de leverancier niet hoeft te weten wat jij verbruikt. Hij is verantwoordelijk voor het verzamelen van de meterstand voor zijn jaarrekening (en bij switchen en bij verhuizingen). Jouw leverancier komt echt jouw meter niet opnemen. Als hij geen standen krijgt, dan gaat hij schatten en dat is altijd fout. Dan zal hij ze aan jou moeten vragen en er op vertrouwen dat de doorgegeven verbruiken goed zijn. Bij verschillen krijg je daardoor alleen maar ellende.

  Attachments:
  You must be logged in to view attached files.
  #75521
  Mia_B
  Bijdrager

  Klopt het dat je energieleverancier geld mag vragen voor dat tweemaandelijks overzicht? Of bedoel je dat niet Jan? Volgens mij is dit van de overheid een verplichting dat zij dit soort overzichten moeten versturen. En gebruik maken van een “hippe website” is ook niet verplicht. Volgens mij kun je beter gewoon een apparaat op je P1 poort aansluiten en deze data zelf uit je slimme meter halen. Op die manier hoef je ook niet te stoeien met je excel. Ik snap je berekeningen overigens helemaal Jan, maar mijn hemel… wat leg je dat omslachtig uit haha 😛 Je eigen verbruik berekenen is inderdaad niet zo lastig.

  Opwek (50 kWh) minus teruglevering (30 kWh) + verbruik uit het net (40 kWh) = totaal eigen verbruik (60 kWh)

  Opwek = omvormer
  Teruglevering = T3 en T4 van je meter
  Verbruik uit het net = T1 en T2 van je meter

  #75522
  Mia_B
  Bijdrager

  @jldbnl, je kunt met de slimme meter toch gewoon je standen op afstand uitlezen, via de p1? Waarom ga je dan gebukt? Haha.

  #75746
  bart
  Bijdrager

  EEn tijdje geleden de app Anna geinstalleerd, en kan mijn verbruik en teruggave per dag aflezen,een een profiel instellen.
  Ook het gasverbruik.
  Werkt pas na 10 dagen tijdsduur voor aanmelden.

  #75749
  Jan
  Bijdrager

  Ik gebruik alhier een losse unit die mij grafieken geeft en Exel die het exact en over meerdere jaren weergeeft. Ik doe dit al jarenlang.

  Een aantal leveranciers rekenen voor het gebruik van hun website dus een klein maandbedrag (besparen en gelijk weer uitgeven) en je moet ze toestemming geven om iedere keer de meter uit te lezen, en de leverancier hoeft niet te weten wat ik elke dag verbruik. Hier is het totaal dat rekenen we af, klaar. (vandaar administratief uit)
  Ik geef dus zelf door aan de leverancier wat de standen zijn, zoals ik dat altijd en al jaren lang doe, standen van exact 1 jaar.

  Bij verschillende websites (die hippe websites) kan je dan leuk inzien hoe het allemaal gaat, mensen vergeten dat ze met het gebruik van die website toestemming geven aan dat bedrijf (zoals slimmemeterportal) om hun meter uit te mogen lezen, en zo is er een derde partij die commercieel belang heeft bij jou cijfers.
  Van onze meterstanden gaat niets buiten de deur maar blijft alle data intern op onze eigen servers en bouwen onze eigen statistieken ermee.

15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 20)
 • Het onderwerp ‘Is "Slimme Meter" wel zo slim?’ is gesloten voor nieuwe reacties.
Deel deze pagina..