4 berichten aan het bekijken - 1 tot 4 (van in totaal 4)
 • Auteur
  Berichten
 • #50755
  Henk Prins
  Bijdrager

  Ik wil op mijn dak met dakkapel in het midden, 16 panelen 250 wp plaatsen, 6 op de dakkapel en aan beide zijden 5. De dakkapel genereert een beetje schaduw, beurtelings rechts en links. Ik kan 2 strings aansluiten op de Growatt, 1 x 6 (dakkapel) en 1 x 10 (beide groepen naast de dakkapel) of ik kan 3 strings maken, 1 x 6 en 2 x 5 en aansluiten op de AEG PV 4600, de enige omvormer die ik ken met 3 aansluitmogelijkheden. Wat is wijsheid

  #50756
  Henk Prins
  Bijdrager

  onderwerp moet natuurlijk zijn Growatt of AEG PV 4600

  #52226
  Fred Hopmans
  Bijdrager

  Hoi @henk-prins,
  Heb je al eens op deze site gekeken bij Bedrijven en Producten? Daar kun je erg veel omvormers vinden, tot zelfs 4 trackers en 9 strings.

  Zie: https://www.zelfenergieproduceren.nl/bedrijven-en-producten/zonnepaneel-omvormers/

  Groet, Fred

  #52229

  Heren,

  In dit soort configuraties gaan de twee kleinere strings van 5 panelen er voor zorgen dat het startmoment en stopmoment van de omvormer ongunstig uitpakt. De (relatief lage) spanning is de bottle-neck.
  De micro-omvormers, of beter nog, de gedeelde oplossing van bijvoorbeeld Solar Edge, waarbij het bepalen van het MPP punt per paneel plaats vindt en het “simpele”omvormen van gelijk naar wissel in de centrale hoofdomvormer gebeurt, geeft een aanzienlijk hogere opbrengst.

  Komt nog bij dat de garantievoorwaarden aanzienlijk gunstiger zijn en je je opbrengst op paneelniveau kunt monitoren!

  Groet,
  Herbert.

4 berichten aan het bekijken - 1 tot 4 (van in totaal 4)
 • Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.
Deel deze pagina..