Energiecoöperaties

Energiecoöperaties zijn de laatste jaren enorm in opkomst. Nederland telt op dit moment er 623 energiecoöperaties. Binnen al deze lokale duurzame initiatieven werken mensen samen om hun gemeente, wijk of straat te verduurzamen.

Wat is een energiecoöperatie?

Een energiecoöperatie is een initiatief van een groep particulieren of bedrijven die samen een energieproject starten om zelf energie op te wekken. Meestal is dit een zonnepark, maar dit kan ook met windenergie of waterkracht zijn. Een energiecoöperatie is ook de eigenaar van de elektriciteitsopwekker, verkoopt groene stroom aan haar leden of verdeelt de opbrengst onder haar leden.

Subsidieregeling energiecoöperatie

Voor energiecoöperaties die samen energie met zonnepanelen, wind of waterkracht opwekken is subsidie beschikbaar vanuit de Subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking (SCE).

Handig om te weten

Er zijn een aantal handige websites en instanties die je kunnen helpen bij het opstarten van of in contact komen met een energiecoöperatie. Voorbeelden hiervan zijn Hieropgewekt.nl of Nudge.nl.

Energiecoöperaties bij jou in de buurt

Klik op de provincie op het kaartje om naar alle lokale duurzame initiatieven en energiecoöperaties in deze provincie te gaan.

  • Nuttige pagina?
  • 20   1
Deel deze pagina!