samen-energie-opwekken
Op dit moment zijn er bijna 400 energiecoöperaties opgericht in Nederland. Binnen al deze lokale duurzame initiatieven werken mensen samen om hun gemeente, wijk of straat te verduurzamen.

Wat is een energiecoöperatie?

Een energiecoöperatie is een groep particulieren die samen energie opwekken, inkopen of besparen. Zij wekken gezamenlijk energie op met een zonnedak, zonnepark of windmolen. Een energiecoöperatie kan ook een eigenaar zijn van de productie-installatie zijn, groene stroom verkopen aan haar leden of energiebespaarprojecten organiseren.

Energiecoöperaties in Nederland

Drenthe (19)

Flevoland (6)

Friesland (53)

Gelderlnd (54)

Groningen (29)

Limburg (14)

N-Brabant (53)

N-Holland (58)

Overijssel (22)

Utrecht (26)

Zeeland (9)

Z-Holland (46)

Handige websites voor energiecoöperaties

Er zijn een aantal handige websites en instanties die u kunnen helpen bij het opstarten van een energiecoöperatie. Een voorbeeld hiervan is Hieropgewekt.nl of Nudge.nl. U kunt vaak ook terecht bij uw energieleverancier.

Postcoderoosregeling

Vaak wordt bij het oprichten van een energieproject gebruik gemaakt van de Postcoderoosregeling. Deze regeling is een financiële steun voor het realiseren van een duurzaam project zoals een zonnepark, windmolen of zonnedak. Een energiecoöperatie of VVE kan hier gebruik van maken.

  • Was deze pagina nuttig?
  • ja   nee
Deel deze pagina..