Energiecoöperaties
Energiecoöperaties zijn in opkomst. Op dit moment zijn er bijna 400 energiecoöperaties opgericht in Nederland. Binnen al deze lokale duurzame initiatieven werken mensen samen om hun gemeente, wijk of straat te verduurzamen.

Energiecoöperaties zijn initiatieven van een groep particulieren die samen energie opwekken, inkopen of besparen. Zij wekken gezamenlijk energie op met een zonnedak, zonnepark of windmolen. Een energiecoöperatie kan ook een eigenaar zijn van de opwekinstallatie zijn, groene stroom verkopen aan haar leden of energiebespaarprojecten organiseren.

Er zijn een aantal handige websites en instanties die u kunnen helpen bij het opstarten van een energiecoöperatie. Een voorbeeld hiervan is Hieropgewekt.nl of Nudge.nl. U kunt vaak ook terecht bij uw energieleverancier.

Veel energiecoöperaties maken gebruik van de postcoderoosregeling. De postcoderoos is een afgebakend gebied waarbinnen een lokale energiecoöperatie haar deelnemers kan werven. De leden van een energiecoöperatie krijgen een korting op de energiebelasting.

Indien er voldoende leden zijn wordt er een productie-installatie gerealiseerd op de afgesproken plek. De postcoderoos wordt bepaald door deze plek.

Een energiecoöperaties die gebruikt maakt van de postcoderoosregeling heeft meestal een zuivere terugleveraansluiting of een virtuele aansluiting (MLOEA) nodig. Deze kan aangevraagd worden de netbeheerder. De ZON-installatie of WIND-installatie wordt aangesloten op één van deze aansluitingen.

Energiecoöperaties in Nederland

  • Was deze pagina nuttig?
  • ja   nee
Deel deze pagina..