Energiecoöperaties
Energiecoöperaties zijn de laatste jaren enorm in opkomst. Op dit moment zijn er bijna 550 energiecoöperaties opgericht in Nederland. Binnen al deze lokale duurzame initiatieven werken mensen samen om hun gemeente, wijk of straat te verduurzamen.

Wat is een energiecoöperatie?

Een energiecoöperatie is een initiatief van een groep particulieren die samen energie opwekken, inkopen of besparen met een zonnedak, zonnepark of windmolen. Een energiecoöperatie kan ook een eigenaar van de elektriciteitsopwekker zijn, groene stroom verkopen aan haar leden of projecten organiseren om energie te besparen.

Energiecoöperaties en de Postcoderoosregeling

Veel energiecoöperaties maken gebruik van de Postcoderoosregeling. Een postcoderoos is een afgebakend gebied waarbinnen een lokale energiecoöperatie haar leden kan werven. Deze leden krijgen dan een korting op de energiebelasting. Als er voldoende leden zijn wordt er een elektriciteitsopwekker gerealiseerd op de afgesproken plek, meestal is dit een zonnedak of zonnepark. De plek van deze elektriciteitsopwekker bepaalt dan de “postcoderoos”.

Zuivere teruglevering

Energiecoöperaties die deelnemen aan de Postcoderoosregeling hebben een zuivere terugleveraansluiting of een virtuele aansluiting (MLOEA) nodig. De energiecoöperatie vraagt deze aan bij de netbeheerder. De zonnepanelen of windmolen moet rechtstreeks op een virtuele- of zuivere terugleveraansluiting aangesloten zijn.

Er zijn een aantal handige websites en instanties die je kunnen helpen bij het opstarten van of in contact komen met een energiecoöperatie. Voorbeelden hiervan zijn Hieropgewekt.nl of Nudge.nl. Ook jouw energieleverancier kan je waarschijnlijk verder helpen.

Energiecoöperaties in Nederland

Klik op de provincie op het kaartje om naar alle lokale duurzame initiatieven en energiecoöperaties in deze provincie te gaan.

  • Nuttige pagina?
  • 20   4
Deel deze pagina..