stappenplan-zonnepanelen-checklist

Stappenplan voor het installeren van zonnepanelen

Zonnepanelen op jouw dak in 8 stappen! Zorg ervoor dat je eerst alle informatie over de mogelijkheden voor installeren van zonnepanelen hebt doorgenomen. Daarna kun je gebruik maken van dit stappenplan.

Een offerte is maatwerk!

Benader meerdere (erkende) installatiebedrijven voor het uitvragen van offertes. De meeste installatiebedrijven komen fysiek langs om de mogelijkheden te bespreken op basis van jouw persoonlijke situatie. Zoek een installateur van zonnepanelen bij jou in de buurt. Dit scheelt een hoop onnodige CO2-uitstoot en is voor de nazorg een stuk handiger.

Subsidie aanvragen

Vraag bij jouw gemeente of provincie na of er subsidiemogelijkheden zijn voor het plaatsen van zonnepanelen. Op dit moment zijn er geen landelijke subsidies beschikbaar. Laat je ook informeren over de salderingsregeling.

Informatie over de meterkast

Controleer bij de netbeheerder of de aansluiting en de meter in de meterkast geschikt zijn. Deze informatie heb je nodig om te kunnen bepalen of er later een aanpassing nodig is.

Tijd om te bestellen! 

Nadat je meerdere offertes hebt vergeleken en recensies hebt gelezen van installatiebedrijven in jouw buurt, is het tijd om de zonnepanelen te bestellen.

Wijzigen aansluiting

Als de capaciteit van de aansluiting in de meterkast niet voldoende is, vraag je een verzwaring van de aansluiting aan bij de netbeheerder. Een nieuwe (slimme) digitale meter zit gratis bij deze aanpassing in. Je weet zodoende zeker dat de teruglevering geregistreerd wordt.

Vervangen elektriciteitsmeter

Als de meter in de meterkast niet geschikt is voor het terugleveren, dan vraag je een vervangende meter aan bij de netbeheerder. Meestal vervangt de netbeheerder deze gratis als je energie opwekt (of gaat opwekken) met zonnepanelen.

Opmerking: De doorlooptijd bij de netbeheerder kan oplopen tot enkele weken. Het kan dus verstandig zijn om eerst de zonnepanelen te bestellen en de groepenkast aan te (laten) passen.

Aanmelden voor teruglevering

Zonnepanelen aanmelden kan vooraf of binnen 2 maanden nadat deze geplaatst zijn. Je meldt de zonnepanelen eenvoudig aan via energieleveren.nl. De netbeheerder ontvangt deze informatie en verwerkt dit in het aansluitregister. Noteer alvast het meternummer van de elektrameter en houd je factuur van de zonnepanelen bij de hand.

Waarom aanmelden?

Het aanmelden van zonnepanelen is kort gezegd, belangrijk voor een stabiel elektriciteitsnetwerk. Meer weten?

Gefeliciteerd! Je bent de trotse bezitter van zonnepanelen.

Btw terugvragen

Meestal kun je de btw op de aanschaf en installatie van de zonnepanelen terugvragen. Het terugvragen van de btw doe je bij de Belastingdienst.

  • Nuttige pagina?
  • 109   21
Deel deze pagina..