stappenplan-zonnepanelen-checklist

Voor u begint: oriëntatie

Hieronder vindt u alles wat u moet weten voordat u gaat starten met het installeren van zonnepanelen.

Om te controleren of uw dak geschikt is voor het plaatsen van zonnepanelen kunt u gebruik maken van de Zonatlas.

Zonnepanelen worden steeds goedkoper. De prijs van zonnepanelen wordt vaak vergeleken op basis van het vermogen van de zonnepanelen. Het vermogen wordt uitgedrukt in Watt Piek (Wp). De prijs is daarnaast afhankelijk van het aantal zonnepanelen dat u koopt. Onderstaand overzicht is de prijs in 2018, inclusief installatie.

AantalPrijs per WattpiekVermogen (Wp)TotaalprijsOpbrengst per jaar
6€ 1,741600€ 2800€ 280
10€ 1,632700€ 4200€ 470
18€ 1,504850€ 7300€ 850

Met onze rendementscalculator berekent u eenvoudig of het plaatsen van zonnepanelen voor u de beste optie is. Deze rekenhulp biedt u meer inzicht in de opbrengst uw panelen. Daarnaast laat de berekening ook zien hoe u een bijdrage levert aan duurzaamheid. Na uw berekening kunt u gelijk een overzicht raadplegen van installateurs en leveranciers in uw regio.

Het is verstandig om meerdere offertes bij verschillende installateurs op te vragen. Om het u makkelijker te maken, hebben wij per regio een overzicht gemaakt van bedrijven die zonnepanelen leveren en plaatsen.

Installateurs van zonnepanelen

Zonnepanelen kiezen

Zonnepanelen zijn er in vele soorten en maten. Polykristallijn, monokristalijn en dunne film (CIS) zonnepanelen zijn de bekendste. Allemaal hebben ze hun voor- en nadelen.

Waar moet u op letten?

  • Soort zonnecel
  • Productgarantie omvormer en zonnepanelen
  • Verzekeringsmogelijkheden
  • Onderhoudscontract
  • Certificering van de installateur

Omvormer kiezen

De omvormer is het hart van uw installatie en vereist extra aandacht bij de keuze van uw zonnepanelen. De technische levensduur van een omvormer vaak korter (10 jaar) dan die van de zonnepanelen (25 jaar). Houd er rekening mee dat u de omvormer tussentijds moet vervangen. Kies altijd voor een kwalitatief hoogwaardig product.

Subsidie

Voor de aanschaf van zonnepanelen bestaan vaak lokale subsidies. Via uw gemeente of provincie gaat u na of er een lopende subsidie is. Ook vindt u op energiesubsidiewijzer.nl informatie over beschikbare subsidies.

Energiebespaarlening

U hebt geen eigen vermogen om zonnepanelen aan te schaffen? Dan hebt u nog de mogelijkheid om een duurzame lening af te sluiten. Een voorbeeld hier van is de Energiebespaarlening.

Wanneer u zonnepanelen laat installeren, kunt u vanaf dat moment door de belastingdienst worden aangemerkt als (kleine) ondernemer voor de btw. Hierdoor kunt u de btw over de aanschaf van uw zonnepanelen terugvragen. In onze kennisbank leest u precies hoe u de btw terugvraagt.

Als u energie gaat terugleveren dan wordt dit door uw energieleverancier op de jaarafrekening verrekend met uw afgenomen energie. Dit heet salderen. De huidige salderingsregeling is tot 2020 gegarandeerd.

Onderhoud zonnepanelen

Zonnepanelen vergen niet heel veel onderhoud, mits de installatie goed is geplaatst. Af en toe moeten de zonnepalen wel schoongemaakt worden. Af en toe een installatiecheck kan nooit kwaad. In sommige gevallen is monitoring van uw zonnepanelen inbegrepen in de garantieperiode van uw installateur.

Verzekering zonnepanelen

Een verzekering afsluiten voor uw zonnepanelen kan in sommige gevallen handig zijn. Vooral bij platte daken is de kans op schade aanwezig als er sprake is van bijvoorbeeld harde windstoten.

Om energie te kunnen terugleveren is het van belang dat uw meter geschikt is voor het verwerken van teruglevering. Ook moet uw hoofdzekering voldoende capaciteit hebben voor de zonnepanelen.

Er zijn al vele lokale duurzame energie-initiatieven in Nederland actief. De ene energiecoöperatie richt zich meer op besparing, terwijl de ander zich richt op de opwekking van duurzame energie. Er is een grote kans dat er een al een initiatief gestart waar u ook gebruik van kunt maken. Informeer hiernaar bij uw gemeente, buurthuis of Vereniging Van Eigenaren.

+ lagere energierekening
+ groene energie (minder uitstoot van CO2)
+ zonlicht is gratis en raakt niet op
+ volledig salderen
+ (meestal geen vergunning nodig
+ (relatief) lage aanschafkosten
+ relatief korte terugverdientijd (5 tot 10 jaar)

U kunt nu bepalen welke voor- of nadelen het aanschaffen van zonnepanelen voor u heeft en of dit voor u een juiste keuze is om zelf energie op te wekken. Wilt u weten of een andere manier van energie beter bij uw situatie past, dan kunt u zich verder oriënteren.

Stappenplan voor installeren zonnepanelen

Zonnepanelen op uw dak in 5 stappen! Als u zich voldoende heeft georiënteerd dan kunt u onderstaande stappenplan gebruiken. U weet dan zeker dat u geen informatie mist of belangrijke stappen overslaat.

Het is verstandig om meerdere offertes bij verschillende installateurs op te vragen. Om het u makkelijker te maken, hebben wij per regio een overzicht gemaakt van bedrijven die zonnepanelen installeren en leveren.

Lopende subsidies vraagt u op via de gemeente of provincie. Ook kan energiesubsidiewijzer.nl u verder helpen en zijn er mogelijkheden om een duurzame lening af te sluiten. Een voorbeeld hiervan is de Energiebespaarlening.

Aanmelden teruglevering

Op www.energieleveren.nl meldt u uw zonnepanelen aan voor teruglevering. Na uw aanmelding beoordeelt uw netbeheerder of uw meter geschikt is voor registratie van teruglevering. U krijgt bericht over de geschiktheid van uw meter en de mogelijkheden om deze eventueel te vervangen. Enexis vervangt uw meter kosteloos als deze niet geschikt is voor de registratie van teruglevering. De doorlooptijd hiervan is maximaal 6 weken.

Wijzigen aansluiting

Als uw aansluiting niet voldoende capaciteit heeft kunt u deze laten verzwaren. Uw installateur kan u informeren over de benodigde capaciteit.

Als u zonnepanelen hebt geïnstalleerd, dan kunt u de btw terugvragen op de aanschaf van uw zonnepanelen. In onze kennisbank leest u hoe u btw terugvraagt.

Gefeliciteerd! U bent de trotse bezitter van zonnepanelen.

  • Was deze pagina nuttig?
  • ja   nee
Deel deze pagina: