stappenplan-zonnepanelen-checklist

Voor u begint: inlezen

Zorg ervoor dat u eerst alle informatie over zonnepanelen heeft doorgenomen. Daarna kunt u gebruik maken van ons stappenplan.

Stappenplan voor installeren zonnepanelen

Zonnepanelen op uw dak in 7 stappen!

Informeer uzelf

Voordat u offertes opvraagt is het verstandig om zelf eerst voorinformatie te verzamelen. Zo kunt u via De Zonatlas de geschiktheid van uw dak alvast checken en op onze website recensies en ratings van installatiebedrijven inzien.

Vergelijk meerdere offertes

Benader meerdere (erkende) installatiebedrijven voor het uitvragen van offertes. De meeste installatiebedrijven komen fysiek langs om de mogelijkheden te bespreken. Zoek een installateur van zonnepanelen bij u in de buurt.

Zoek producten in uw regio

Subsidie bij uw gemeente

Vraag bij uw gemeente na of er subsidiemogelijkheden zijn voor het plaatsen van zonnepanelen. Op dit moment zijn er geen landelijke subsidies.

Duurzaamheidslening

In veel provincies kunt u gebruik maken van een duurzaamheidslening voor de financiering van uw zonnepanelen.

Controleer bij uw netbeheerder de aansluitwaarde van uw aansluiting en de geschiktheid van uw elektriciteitsmeter. Deze informatie heeft u nodig om te kunnen bepalen of er een aanpassing uitgevoerd moet worden.

Tijd om de zonnepanelen te bestellen. U heeft de verschillende offertes afgewogen en informatie over uw aansluiting en meter ingewonnen bij de netbeheerder.

Wijzigen aansluiting

Als uw aansluiting niet voldoende capaciteit heeft kunt u deze laten verzwaren door uw netbeheerder. Er wordt gratis een nieuwe (slimme) elektriciteitsmeter geplaatst die de teruglevering kan registreren.

Vervangen elektriciteitsmeter

Als uw elektriciteitsmeter niet geschikt is voor de zonnepanelen, dan kunt een vervangende meter aanvragen bij uw netbeheerder. Enexis vervangt de meter gratis binnen +/- 4 weken.

Aanmelden teruglevering

Meldt uw zonnepanelen aan bij uw netbeheerder. De netbeheerder registreert het vermogen (Wattpiek) van de zonnepanelen in het Productie Installatie Register (PIR). Met deze gegevens kan de netbeheerder bijhouden waar eventueel uitbreidingen of onderhoud aan het elektriciteitsnetwerk noodzakelijk is.

Gefeliciteerd! U bent de trotse bezitter van zonnepanelen.

Let op! U kunt de btw terugvragen op de aanschaf en installatie van uw zonnepanelen. Het terugvragen van de btw doet u bij de Belastingdienst.

  • Was deze pagina nuttig?
  • ja   nee
Deel deze pagina: