stappenplan-zonnepanelen-checklist

Voor u begint: inlezen

Zorg ervoor dat u eerst alle informatie over zonnepanelen heeft doorgenomen. Daarna kunt u gebruik maken van ons stappenplan.

Bij het installeren van zonnepanelen komt veel kijken. U vindt hier veel handige informatie om te weten, voordat u overgaat tot het kopen van zonnepanelen.

Stappenplan voor installeren zonnepanelen

Zonnepanelen op uw dak in 7 stappen!

Informeer uzelf

Voordat u offertes opvraagt is het verstandig om zelf eerst voorinformatie te verzamelen. Zo kunt u via De Zonatlas de geschiktheid van uw dak alvast checken en op onze website recensies en ratings van installatiebedrijven inzien.

Vergelijk meerdere offertes

Benader meerdere (erkende) installatiebedrijven voor het uitvragen van offertes. De meeste installatiebedrijven komen fysiek langs om de mogelijkheden te bespreken. Zoek een installateur van zonnepanelen bij u in de buurt.

Zoek producten

Subsidie bij uw gemeente

Vraag bij uw gemeente na of er subsidiemogelijkheden zijn voor het plaatsen van zonnepanelen. Op dit moment zijn er geen landelijke subsidies beschikbaar.

Controleer bij uw netbeheerder de aansluitwaarde van uw aansluiting en de geschiktheid van uw elektriciteitsmeter. Deze informatie heeft u nodig om te kunnen bepalen of er een aanpassing uitgevoerd moet worden.

Tijd om de zonnepanelen te bestellen. U heeft de verschillende offertes afgewogen en informatie over uw aansluiting en meter ingewonnen bij de netbeheerder.

Wijzigen aansluiting

Als uw aansluiting niet voldoende capaciteit heeft kunt u deze laten verzwaren door uw netbeheerder. Er wordt gratis een nieuwe (slimme) elektriciteitsmeter geplaatst tijdens de verzwaring, die de teruglevering kan registreren.

Vervangen elektriciteitsmeter

Als uw elektriciteitsmeter niet geschikt is voor de teruglevering, dan kunt een vervangende meter aanvragen bij uw netbeheerder. Enexis Netbeheer vervangt de meter gratis binnen +/- 4 weken.

Aanmelden teruglevering

Meld uw zonnepanelen aan bij uw netbeheerder. De netbeheerder registreert het vermogen (Wattpiek) van de zonnepanelen in haar aansluitregister. Met deze gegevens kan de netbeheerder bijhouden waar eventueel uitbreidingen of andere aanpassingen aan het elektriciteitsnetwerk noodzakelijk zijn.

Gefeliciteerd! U bent de trotse bezitter van zonnepanelen.

Let op! U kunt de btw terugvragen op de aanschaf en installatie van uw zonnepanelen. Het terugvragen van de btw doet u bij de Belastingdienst.

  • Was deze pagina nuttig?
  • ja   nee
Deel deze pagina..