Voor u begint: oriëntatie

Hieronder vindt u alles wat u moet weten voordat u gaat starten met het installeren van een zonneboiler.

Een zonneboiler kost tussen de € 2000,- en € 5000,-, afhankelijk van het soort en de inhoud van de zonneboiler en het aantal collectoren dat u nodig heeft.

Er zijn verschillende soorten zonneboilers op de markt verkrijgbaar. De meestvoorkomende is de standaard zonneboiler. Deze bestaat uit een zonnepaneel en apart boilervat die worden gekoppeld aan een HR-ketel. En zijn nog 3 andere variaties mogelijk.

De terugverdientijd is afhankelijk van het gasverbruik dat u bespaart en het tarief dat u betaalt per m³ gas. Gemiddeld ligt de terugverdientijd op 13 jaar.

Voorbeeld: U bespaart met uw zonneboiler 250 m³ aan gas per jaar en u hebt € 2.500 betaald voor de aanschaf en installatie van een zonneboiler. U betaalt 65 cent per m³. De terugverdientijd ligt in dit voorbeeld dan op 15 jaar.

Subsidie voor bedrijven

Voor de aanschaf van een zonneboiler zijn volop subsidiemogelijkheden. Voor bedrijven zijn er de landelijke subsidies zoals: EIA, VAMIL, MIA en de SDE+. Meer informatie over deze subsidies vindt u op de website van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Subsidie voor particulieren

Ook particulieren kunnen sinds januari 2016 gebruik maken van een subsidieregeling voor de aanschaf van een zonneboiler. Bijvoorbeeld de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE)

Lokale subsidies

Mogelijk zijn er ook lokale subsidies beschikbaar. Via uw gemeente of provincie gaat u na of er een lopende subsidie is. Ook vindt u op energiesubsidiewijzer.nl informatie over beschikbare subsidies.

Energiebespaarlening

U hebt geen eigen vermogen om een zonneboiler aan te schaffen? Dan hebt u nog de mogelijkheid om een duurzame lening af te sluiten. Een voorbeeld hier van is de Energiebespaarlening.

Met een zonneboiler wekt u geen elektriciteit op, maar verwarmt u uw water. Er is daarom geen sprake van salderen of terugleveren. U hoeft de zonneboiler dan ook niet te melden bij uw netbeheerder.

Onderhoud zonneboiler

Een zonneboiler vergt enig onderhoud. Vaak is een jaarlijkse check noodzakelijk. U kunt het beste een onderhoudscontract afsluiten met een installateur van zonneboilers.

Verzekering zonneboiler

Een verzekering afsluiten voor uw zonneboiler kan in sommige gevallen handig zijn. Vooral bij platte daken is de kans op schade aanwezig als er sprake is van bijvoorbeeld harde windstoten.

Een zonneboiler kan meestal probleemloos geplaatst worden, zonder aanpassingen aan uw elektriciteitsaansluiting in de meterkast. Overleg met uw installateur of uw aansluiting voldoende capaciteit heeft of dat deze misschien verzwaard moet worden. Een eventuele verzwaring van de aansluiting kunt u aanvragen bij uw netbeheerder.

Er zijn al vele Lokale Duurzame Energie-initiatieven (Energiecoöperaties) in Nederland actief. De één richt zich meer op besparing, terwijl de ander zich richt op de opwekking van duurzame energie. Er is een grote kans dat er een al een initiatief gestart waar u ook gebruik van kunt maken. Informeer hiernaar bij uw gemeente, buurthuis of Vereniging Van Eigenaren.

+ Lagere energiekosten
+ Geen vergunning nodig                              
+ Lage aanschafkosten
+ Subsidiemogelijkheden
+ Korte terugverdientijd
+ Onuitputtelijke energiebron
+ Verhoging woningwaarde

Lange terugverdientijd

Bron: Milieucentraal

U kunt nu bepalen welke voor- of nadelen het aanschaffen van een zonneboiler voor u heeft en of dit voor u een juiste keuze is om zelf energie op te wekken. Wilt u weten of een andere manier van energie beter bij uw situatie past dan kunt u zich verder oriënteren.

Stappenplan voor installeren zonneboiler

Een zonneboiler installeren op uw dak in 3 stappen! Als u zich voldoende heeft georiënteerd dan kunt u onderstaande stappenplan gebruiken. U weet dan zeker dat u geen informatie mist of belangrijke stappen overslaat.

Het is verstandig om meerdere offertes bij verschillende installateurs op te vragen. Om het u makkelijker te maken, hebben wij per regio een overzicht gemaakt van bedrijven die eventueel een zonneboiler kunnen leveren en plaatsen.

Waar moet u nog meer opletten?

  • Wat wilt u verwarmen, kraanwater, uw woning of beide?
  • Hoeveel liter warm water gebruikt u per dag?
  • Wilt u volledig overstappen op zonne-energie of gebruikt u de zonneboiler als bijverwarming?
  • Wat is uw budget?

Lopende subsidies vraagt u op via de gemeente of provincie. Ook kan energiesubsidiewijzer.nl u verder helpen en zijn er mogelijkheden om een duurzame lening af te sluiten. Een voorbeeld hiervan is de Energiebespaarlening.

Gefeliciteerd! U bent de trotse bezitter van een zonneboiler.

  • Was deze pagina nuttig?
  • ja   nee
Deel deze pagina: