Voor u begint: oriënteren

Hieronder vindt u alles wat u moet weten voordat u gaat starten met het installeren van een windmolen.

De aanschafprijs voor een windmolen is sterk afhankelijk van het soort windmolen. Er zijn grofweg 3 soorten windmolens op de markt verkrijgbaar. Een mini windmolen (die op het dak kan worden geïnstalleerd), een kleine windmolen, zoals EAZ Wind levert of een grote windmolen.

Mini windmolen

Een mini windmolen kost tussen de 600 en 3000 euro en heeft meestal een windsterkte van 5,5 m/s nodig. Dit komt eigenlijk alleen in de kustgebieden voor. Binnen de technische levensduur (20 jaar) van deze windmolen wordt de aanschaf ervan meestal niet terugverdiend. De windmolen kan in de tuin geplaatst worden, maar er zijn ook versies die op de nok van uw woning geplaatst kunnen worden. De aanschaf van deze windmolen is eigenlijk alleen interessant vanuit milieuoverwegingen. De opgewekte stroom met deze mini windmolen kost tussen de 25 en 35 cent per kWh.

Kleine windmolen

De kleine windmolen van EAZ Wind kost rond de 40.000 euro. De levensduur van deze kleine windmolen is langer dan 20 jaar. Afhankelijk van de locatie kan de kleine windmolen 35.000 kWh per jaar produceren. De geschatte terugverdientijd ligt tussen de 6 en 10 jaar (incl. SDE+ subsidie). Bij een windsnelheid van 7,2 m/s is het nominale vermogen 10 KW.

Grote windmolen

Een grote windmolen is voor particulieren niet haalbaar. Deze hebben we daarom verder niet meegenomen op deze website.

In stedelijke gebieden is het belangrijk dat de windmolen op een minimale hoogte van 20 meter wordt geplaatst. Dit bij voorkeur in een windrijk gebied. Op onderstaande windkaart kunt u nazien of een windmolen op uw locatie gunstig is.

Voor het plaatsen van een kleine windmolen is vaak een vergunning nodig. Welke vergunningen hiervoor nodig zijn en welke procedures u moet doorlopen verschilt per gemeente. Het is daarom verstandig om hiervoor in een vroeg stadium contact op te nemen met uw gemeente.

Subsidie

Voor de aanschaf van de kleine windmolen kan gebruik worden gemaakt voor SDE+ subsidie. Deze subsidie wordt uitgegeven door het Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Er zijn jaarlijks meerdere subsidierondes waar u zich kunt inschrijven. Via de gemeente of provincie is er wellicht ook nog een mogelijkheid om subsidie te verkrijgen. Via de website energiesubsidiewijzer.nl kunt u nazien of er een subsidie beschikbaar is.

Duurzame lening

Daarnaast zijn er mogelijkheden om een duurzame lening af te sluiten. Een voorbeeld hiervan is de Energiebespaarlening.

Voor eigenaren van zonnepanelen is er een mogelijkheid tot het terugvragen van de btw over de aanschaf. Of dit voor de aanschaf van een windmolen ook geldt, is niet geheel duidelijk. Wij adviseren u daarom contact op te nemen met de Belastingdienst.

Als u energie gaat terugleveren dan wordt dit door uw energieleverancier op de jaarafrekening verrekend met uw afgenomen energie. Dit heet salderen. Op dit moment wordt er onbeperkt gesaldeerd. Dit houdt in dat uw energieleverancier alle teruggeleverde elektriciteit moet verrekenen met de door uw afgenomen energie uit het net. De salderingsregeling is alleen beschikbaar voor aansluitingen t/m 3×80 ampère (kleinverbruik).

Om energie te kunnen terugleveren is het van belang dat uw meter geschikt is voor het verwerken van teruglevering. Ook moet uw hoofdzekering voldoende capaciteit hebben voor de windmolen. Uw installateur kan u informeren over de aansluitwaarde die u nodig heeft.

Als u de kleine windmolen door een leverancier of installateur laat plaatsen dan sluit u meestal een onderhoudscontract met dezelfde partij af. Als u de kleine windmolen zelf aansluit dan is het mogelijk om een onderhoudscontract bij een specialist af te sluiten. U kunt de windmolen natuurlijk ook zelf onderhouden.

Er zijn al vele lokale duurzame energie-initiatieven in Nederland actief. De ene energiecoöperatie richt zich meer op besparing, terwijl de ander zich richt op de opwekking van duurzame energie. Er is een grote kans dat er een al een initiatief gestart waar u ook gebruik van kunt maken. Informeer hiernaar bij uw gemeente, buurthuis of Vereniging Van Eigenaren.

 Hoge aanschafkosten
 Hoge installatiekosten
 Lastige procedures
 Meerdere vergunningen nodig
 Weinig subsidiemogelijkheden
 Alleen in windrijke omgeving
 Lange terugverdientijd

+ Lagere energierekening
+ Minder Co2-uitstoot
+ Eigen opwek elektriciteit

U kunt nu bepalen welke voor- of nadelen het aanschaffen van een windmolen voor u heeft en of dit voor u een juiste keuze is om zelf energie op te wekken. Wilt u weten of een andere manier van energie beter bij uw situatie past, dan kunt u zich verder oriënteren.

Stappenplan voor een windmolen

Een kleine windmolen realiseren in 5 stappen! Als u zich voldoende heeft georiënteerd dan kunt u onderstaande stappenplan gebruiken. U weet dan zeker dat u geen informatie mist of belangrijke stappen overslaat.

De installatie van een windmolen is per type verschillend. Sommige windmolens kunt u zelf installeren, maar meestal is dit maatwerk. Wij adviseren daarom om verschillende gespecialiseerde bedrijven langs te laten komen. De installateur informeert u ook over de benodigde capaciteit die uw hoofdaansluiting nodig heeft. Waar moet u nog meer opletten?

  • Productgarantie
  • Onderhoudscontract

Installateurs van windmolens

Neem contact op met uw gemeente om de aanvraag van de benodigde vergunningen te starten. Nadat u de vergunningen hebt gekregen, geeft u de installateur opdracht voor het realiseren van uw kleine windmolen.

Als er subsidiemogelijkheden zijn voor het aanschaffen van een kleine windmolen, vraag deze dan nu aan. Als de aanschaf sterk afhankelijk is van de aangevraagde subsidie, dan is het raadzaam om de order pas te tekenen ná ontvangst van de subsidie.

Aanmelden teruglevering

Op energieleveren.nl meldt u uw windmolen aan voor teruglevering. Na uw aanmelding beoordeelt uw netbeheerder of uw meter geschikt is voor registratie van teruglevering. U krijgt bericht over de geschiktheid van uw meter en de mogelijkheden om deze eventueel te vervangen. Enexis vervangt uw meter kosteloos als deze niet geschikt is voor de registratie van teruglevering. De doorlooptijd hiervan is maximaal 6 weken.

Wijzigen aansluiting

Als uw aansluiting niet voldoende capaciteit heeft kunt u deze laten verzwaren. Uw installateur kan u informeren over de benodigde capaciteit.

Gefeliciteerd! U bent de trotse bezitter van een windmolen en gaat nu uw eigen energie opwekken.

  • Was deze pagina nuttig?
  • ja   nee
Deel deze pagina: