Windenergie

Voor u begint: Inlezen

Zorg ervoor dat u eerst alle informatie over de mogelijkheden voor het installeren van een windmolen heeft doorgenomen. Daarna kunt u gebruik maken van ons stappenplan.

Een windmolen (of windturbine) laten installeren is een enorme opgave en vergt de nodige expertise. Er zijn grofweg 3 soorten windmolens op de Nederlandse markt verkrijgen.

Stappenplan voor het installeren van een windmolen

Een windmolen realiseren in 8 stappen!

Informeer uzelf

Voordat u offertes opvraagt is het verstandig om zelf eerst voorinformatie te verzamelen. Zo kunt u via Windatlas de geschiktheid van de locatie alvast checken en op onze website recensies en ratings van installatiebedrijven inzien. Informeer uzelf over de verschillende windmolens die er zijn.

Vergelijk meerdere offertes

Benader meerdere (erkende) installatiebedrijven voor het uitvragen van offertes. De meeste installatiebedrijven komen fysiek langs om de mogelijkheden te bespreken. Zoek een installateur van windmolens bij u in de buurt.

Controleer bij uw netbeheerder de aansluitwaarde van uw aansluiting en de geschiktheid van uw elektriciteitsmeter. Deze informatie heeft u nodig om te kunnen bepalen of er een aanpassing uitgevoerd moet worden.

Neem contact op met uw gemeente om de aanvraag van de benodigde vergunningen te starten. Nadat u de vergunningen hebt gekregen, geeft u de installateur opdracht voor het realiseren van uw windmolen. In alle gevallen is er een bouwvergunning nodig en in sommige gevallen zelfs een milieuvergunning. De procedures voor het aanvragen en verkrijgen van een vergunning zijn vaak langdradig. Vraag de vergunning(en) dus op tijd aan.

Vraag de SDE+ subsidie aan bij RVO, indien u hier gebruik van wilt maken. Informeer ook bij uw gemeente of er een lokale subsidie beschikbaar is.

Tijd om de windmolen te bestellen. U heeft de verschillende offertes afgewogen en informatie over uw aansluiting en meter ingewonnen bij de netbeheerder. Ook de vergunning(en) en subsidie zijn aangevraagd.

Wijzigen aansluiting

Als uw aansluiting niet voldoende capaciteit heeft kunt u deze laten verzwaren door uw netbeheerder. Er wordt gratis een nieuwe (slimme) elektriciteitsmeter geplaatst die de teruglevering kan registreren.

Vervangen elektriciteitsmeter

Als uw elektriciteitsmeter niet geschikt is voor de teruglevering, dan kunt een vervangende meter aanvragen bij uw netbeheerder. Enexis Netbeheer vervangt de meter gratis binnen +/- 4 weken

Brutoproductiemeter aanvragen

Voor deelname aan de SDE+ subsidie dient de productie van de windmolen geregistreerd te worden door een brutoproductiemeter. Voor kleinverbruikersaansluitingen (t/m 3x80A) kunt u een brutoproductiemeter aanvragen via Enexis Netbeheer (of uw eigen netbeheerder). De kosten voor het installeren van een brutoproductiemeter zijn € 72,60.

Aanmelden teruglevering

Meld uw windmolen aan bij uw netbeheerder. De netbeheerder registreert het nominale vermogen (Kilowatt) van de windmolen in het hun aansluitregister. Met deze gegevens kan de netbeheerder bijhouden waar eventueel uitbreidingen of andere aanpassingen aan het elektriciteitsnetwerk noodzakelijk zijn.

Gefeliciteerd! U bent de trotse bezitter van een windmolen!

Let op! U kunt mogelijk de btw terugvragen op de aanschaf en installatie van uw windmolen. Het terugvragen van de btw doet u bij de Belastingdienst.

  • Nuttige pagina?
  • 15   13
Deel deze pagina..