stappenplan-zonnepanelen-checklist
Voor u begint: oriëntatie

Hieronder vindt u alles wat u moet weten voordat u gaat starten met het installeren van zonnepanelen.

Om te controleren of uw dak geschikt is voor het plaatsen van zonnepanelen kunt u gebruik maken van de Zonatlas.

>> Is mijn dak geschikt?

Zonnepanelen worden steeds goedkoper. De prijs van zonnepanelen wordt vaak vergeleken op basis van het vermogen van de zonnepanelen. Het vermogen wordt uitgedrukt in Watt Piek (Wp). De prijs is daarnaast afhankelijk van het aantal zonnepanelen dat u koopt. Onderstaand overzicht is de prijs in 2018, inclusief installatie.

AantalPrijs per WattpiekVermogen (Wp)TotaalprijsOpbrengst per jaar
6€ 1,741600€ 2800€ 280
10€ 1,632700€ 4200€ 470
18€ 1,504850€ 7300€ 850

Met onze rendementscalculator berekent u eenvoudig of het plaatsen van zonnepanelen voor u de beste optie is. Deze rekenhulp biedt u meer inzicht in de opbrengst uw panelen. Daarnaast laat de berekening ook zien hoe u een bijdrage levert aan duurzaamheid. Na uw berekening kunt u gelijk een overzicht raadplegen van installateurs en leveranciers in uw regio.

>> Bereken uw rendement

Het is verstandig om meerdere offertes bij verschillende installateurs op te vragen. Om het u makkelijker te maken, hebben wij per regio een overzicht gemaakt van bedrijven die zonnepanelen leveren en plaatsen.

>> Installateurs van zonnepanelen in uw regio

Zonnepanelen kiezen
Zonnepanelen zijn er in vele soorten en maten. Op onze website vindt u een uitgebreide selectie van de zonnepanelen die in Nederland geplaatst worden. U vindt naast technische informatie ook beoordelingen van mensen die al zonnepanelen hebben geplaatst. Op deze manier bepaalt u eenvoudig welk zonnepaneel het beste bij uw situatie past.

Waar moet u nog meer opletten?

  • Soort zonnecel
  • Productgarantie omvormer en zonnepanelen
  • Verzekeringsmogelijkheden
  • Onderhoudscontract
  • Certificering van de installateur

>> Meer over zonnepanelen

>> Kies een zonnepaneel

Omvormer kiezen
De omvormer is het hart van uw installatie en vereist extra aandacht bij de keuze van uw zonnepanelen. De technische levensduur van een omvormer vaak korter (10 jaar) dan die van de zonnepanelen (25 jaar). Houd er rekening mee dat u de omvormer tussentijds moet vervangen. Kies altijd voor een kwalitatief hoogwaardig product. Op onze website is ook een uitgebreide selectie van omvormers aanwezig. Deze selectie geeft u meer inzicht in de technische specificaties van de omvormers. Ook zijn ze beoordeeld door andere bezoekers van zelfenergieproduceren.nl.

>> Meer over de omvormer

>> Kies een omvormer

Subsidie
Voor de aanschaf van zonnepanelen bestaan vaak lokale subsidies. Via uw gemeente of provincie gaat u na of er een lopende subsidie is. Ook vindt u op energiesubsidiewijzer.nl informatie over beschikbare subsidies.

Energiebespaarlening
U hebt geen eigen vermogen om zonnepanelen aan te schaffen? Dan hebt u nog de mogelijkheid om een duurzame lening af te sluiten. Een voorbeeld hier van is de Energiebespaarlening.

>> Doe de subsidiecheck

Wanneer u zonnepanelen laat installeren, kunt u vanaf dat moment door de belastingdienst worden aangemerkt als (kleine) ondernemer voor de btw. Hierdoor kunt u de btw over de aanschaf van uw zonnepanelen terugvragen. In onze kennisbank leest u precies hoe u de btw terugvraagt.

>> Btw terugvragen

Als u energie gaat terugleveren dan wordt dit door uw energieleverancier op de jaarafrekening verrekend met uw afgenomen energie. Dit heet salderen. De huidige salderingsregeling is tot 2020 gegarandeerd.

>> Het laatste nieuws over salderen.

Onderhoud zonnepanelen

Zonnepanelen vergen niet heel veel onderhoud, mits de installatie goed is geplaatst. Af en toe moeten de zonnepalen wel schoongemaakt worden. Af en toe een installatiecheck kan nooit kwaad. In sommige gevallen is monitoring van uw zonnepanelen inbegrepen in de garantieperiode van uw installateur.

>> Uw zonnepanelen onderhouden


Verzekering zonnepanelen

Een verzekering afsluiten voor uw zonnepanelen kan in sommige gevallen handig zijn. Vooral bij platte daken is de kans op schade aanwezig als er sprake is van bijvoorbeeld harde windstoten.

Om energie te kunnen terugleveren is het van belang dat uw meter geschikt is voor het verwerken van teruglevering. Ook moet uw hoofdzekering voldoende capaciteit hebben voor de zonnepanelen. Als Enexis uw netbeheerder is kunt u dit hieronder controleren.

>> Is uw meter geschikt?

>> Aansluitwaarde opvragen

Is Enexis niet uw netbeheerder? Raadpleeg dan uw eigen netbeheerder.

Er zijn al vele Lokale Duurzame Energie-initiatieven (LDE’s) in Nederland actief. De één richt zich meer op besparing, terwijl de ander zich richt op de opwekking van duurzame energie. Er is een grote kans dat er een al een initiatief gestart waar u ook gebruik van kunt maken. Informeer hiernaar bij uw gemeente, buurthuis of Vereniging Van Eigenaren.

>> Lokale Duurzame Energie-initiatieven in uw buurt!

+ lagere energierekening
+ groene energie (minder uitstoot van CO2)
+ zonlicht is gratis en raakt niet op
+ volledig salderen
+ (meestal geen vergunning nodig
+ (relatief) lage aanschafkosten
+ relatief korte terugverdientijd (5 tot 10 jaar)

U kunt nu bepalen welke voor- of nadelen het aanschaffen van zonnepanelen voor u heeft en of dit voor u een juiste keuze is om zelf energie op te wekken. Weet u het niet zeker? Het forum is de uitgelezen plek om advies te vragen aan mensen die u voorgingen en al zelf energie opwekken.

>> Stappenplan installeren zonnepanelen

Wilt u weten of een andere manier van energie beter bij uw situatie past, dan kunt u zich verder oriënteren.

>> Verder oriënteren

Stappenplan voor installeren zonnepanelen

Zonnepanelen op uw dak in 5 stappen! Als u zich voldoende heeft georiënteerd dan kunt u onderstaande stappenplan gebruiken. U weet dan zeker dat u geen informatie mist of belangrijke stappen overslaat.

Het is verstandig om meerdere offertes bij verschillende installateurs op te vragen. Om het u makkelijker te maken, hebben wij per regio een overzicht gemaakt van bedrijven die zonnepanelen installeren en leveren.

>> Installateurs van zonnepanelen in uw regio

Lopende subsidies vraagt u op via de gemeente of provincie. Ook kan energiesubsidiewijzer.nl u verder helpen en zijn er mogelijkheden om een duurzame lening af te sluiten. Een voorbeeld hiervan is de Energiebespaarlening.

>> De de subsidiecheck

Aanmelden teruglevering

Op www.energieleveren.nl meldt u uw zonnepanelen aan voor teruglevering. Na uw aanmelding beoordeelt uw netbeheerder of uw meter geschikt is voor registratie van teruglevering. U krijgt bericht over de geschiktheid van uw meter en de mogelijkheden om deze eventueel te vervangen. Enexis vervangt uw meter kosteloos als deze niet geschikt is voor de registratie van teruglevering. De doorlooptijd hiervan is maximaal 6 weken.

>> Zonnepanelen aanmelden


Wijzigen aansluiting

Als uw aansluiting niet voldoende capaciteit heeft kunt u deze laten verzwaren. Uw installateur kan u informeren over de benodigde capaciteit.

>> Aansluiting verzwaren bij Enexis

Als u zonnepanelen hebt geïnstalleerd, dan kunt u de btw terugvragen op de aanschaf van uw zonnepanelen. In onze kennisbank leest u hoe u btw terugvraagt.

>> Btw terugvragen op uw zonnepanelen

Gefeliciteerd! U bent de trotse bezitter van zonnepanelen en gaat nu uw eigen energie opwekken. Informeer ook anderen over uw ervaringen met het opwekken van energie op ons forum. Help hen om het juiste bedrijf en zonnepaneel te vinden, en laat uw beoordeling en recensie achter op onze website:

>> Uw installateur beoordelen

>> Uw omvormer beoordelen

>> Uw zonnepanelen beoordelen

 

Op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van duurzaam? Volg ons op Twitter en Facebook!

  • Was deze pagina nuttig?
  • ja   nee
Deel deze pagina: