stappenplan-zonnepanelen-checklist
Voor u begint: oriëntatie

Hieronder vindt u alles wat u moet weten voordat u gaat starten met het plaatsen van zonnepanelen.

Met onze rendementscalculator berekent u eenvoudig of het plaatsen van zonnepanelen voor u de beste optie is. Deze rekenhulp biedt u meer inzicht in de opbrengst uw panelen. Daarnaast laat de berekening ook zien hoe u een bijdrage levert aan duurzaamheid, en worden diverse termen uitgelegd, waarmee u te maken krijgt. Na uw berekening kunt u gelijk een overzicht raadplegen van installateurs en leveranciers in uw regio.

Subsidie
Voor de aanschaf van zonnepanelen bestaan vaak subsidies. Via uw gemeente of provincie gaat u na of er een lopende subsidie is. Ook vindt u op energiesubsidiewijzer.nl informatie over beschikbare subsidies.

Energiebespaarlening
U hebt geen eigen vermogen om zonnepanelen aan te schaffen? Dan hebt u nog de mogelijkheid om een duurzame lening af te sluiten. Een voorbeeld hier van is de Energiebespaarlening.

Wanneer u zonnepanelen laat installeren, kunt u vanaf dat moment door de belastingdienst worden aangemerkt als (kleine) ondernemer voor de btw. Hierdoor kunt u de btw over de aanschaf van uw zonnepanelen terugvragen. In onze kennisbank leest u precies hoe u de btw terugvraagt.

Als u energie gaat terugleveren dan wordt dit door uw energieleverancier op de jaarafrekening verrekend met uw afgenomen energie. Dit heet salderen. Op dit moment wordt er onbeperkt gesaldeerd. Dit houdt in dat uw energieleverancier alle teruggeleverde elektriciteit moet verrekenen met de door uw afgenomen energie uit het net.

Het laatste nieuws over salderen.

De omvormer is een belangrijk onderdeel van uw installatie en vereist daarom extra aandacht bij de keuze van uw zonnepanelen. Zo is de technische levensduur van een omvormer vaak korter (10 jaar) dan die van de zonnepanelen (25 jaar). Houd er rekening mee dat u de omvormer tussentijds moet vervangen.

Om energie te kunnen terugleveren is het van belang dat uw meter geschikt is voor het verwerken van teruglevering. Ook moet uw hoofdzekering voldoende capaciteit hebben voor de zonnepanelen. Als Enexis uw netbeheerder is kunt u dit hieronder controleren.

Is Enexis niet uw netbeheerder? Raadpleeg dan uw eigen netbeheerder.

Er zijn al vele Lokale Duurzame Energie-initiatieven (LDE’s) in Nederland actief. De één richt zich meer op besparing, terwijl de ander zich richt op de opwekking van duurzame energie. Er is een grote kans dat er een al een initiatief gestart waar u ook gebruik van kunt maken. Informeer hiernaar bij uw gemeente, buurthuis of Vereniging Van Eigenaren.

+ lagere energierekening
+ groene energie (minder uitstoot van CO2)
+ zonlicht is gratis en raakt niet op
+ volledig salderen
+ (meestal geen vergunning nodig
+ (relatief) lage aanschafkosten
+ relatief korte terugverdientijd (5 tot 10 jaar)

U kunt nu bepalen welke voor- of nadelen het aanschaffen van zonnepanelen voor u heeft en of dit voor u een juiste keuze is om zelf energie op te wekken. Twijfelt u nog? Het forum is de uitgelezen plek om advies te vragen aan mensen die u voor gingen en al energie opwekken. Als u overgaat tot het aanschaffen van zonnepanelen, gebruik dan het onderstaande stappenplan. Zo weet u zeker dat u geen stap overslaat.

Wilt u weten of een andere manier van energie beter bij uw situatie past? Oriënteert u zich dan verder.

Stappenplan voor zonnepanelen

Zonnepanelen op uw dak in 5 stappen! Als u zich voldoende heeft georiënteerd dan kunt u onderstaande stappenplan gebruiken. U weet dan zeker dat u geen informatie mist of belangrijke stappen overslaat.

Het is verstandig om meerdere offertes bij verschillende installateurs op te vragen. Om het u makkelijker te maken, hebben wij per regio een overzicht gemaakt van bedrijven die zonnepanelen leveren en plaatsen.

Zonnepanelen kiezen
Zonnepanelen zijn er in vele soorten en maten. Op onze website vindt u een uitgebreide selectie van de zonnepanelen die in Nederland geplaatst worden. U vindt naast technische informatie ook beoordelingen van mensen die al zonnepanelen hebben geplaatst. Op deze manier bepaalt u eenvoudig welk zonnepaneel het beste bij uw situatie past.

Omvormer kiezen
De omvormer is het hart van uw installatie en vereist extra aandacht bij de keuze van uw zonnepanelen. Kies altijd voor een kwalitatief hoogwaardig product. Op onze website is ook een uitgebreide selectie van omvormers aanwezig. Deze selectie geeft u meer inzicht in de technische specificaties van de omvormers. Ook zijn ze beoordeeld door andere bezoekers van zelfenergieproduceren.nl.

Waar moet u nog meer opletten?

  • Soort zonnecel
  • Productgarantie omvormer en zonnepanelen
  • Verzekeringsmogelijkheden
  • Onderhoudscontract
  • Certificering van de installateur

Lopende subsidies vraagt u op via de gemeente of provincie. Ook kan energiesubsidiewijzer.nl u verder helpen en zijn er mogelijkheden om een duurzame lening af te sluiten. Een voorbeeld hiervan is de Energiebespaarlening.

Meer informatie over subsidies leest u in onze kennisbank.

Op www.energieleveren.nl meldt u uw zonnepanelen aan voor teruglevering. Na uw aanmelding beoordeelt uw netbeheerder of uw meter geschikt is voor registratie van teruglevering. U krijgt bericht over de geschiktheid van uw meter en de mogelijkheden om deze eventueel te vervangen.

Enexis vervangt uw meter kosteloos als deze niet geschikt is voor de registratie van teruglevering. De doorlooptijd hiervan is maximaal 6 weken. Is Enexis niet uw netbeheerder? Neem dan contact op met uw eigen netbeheerder voor het verkrijgen van advies over uw elektriciteitsmeter. Op www.eancodeboek.nl controleert u wie uw netbeheerder is.

Waarom aanmelden?
Uw netbeheerder is verantwoordelijk voor het elektriciteitsnet in uw regio. Om de kwaliteit van het net te waarborgen en spanningspieken en storingen te voorkomen, vragen wij u vriendelijk om een melding te maken van het vermogen van uw zonnepanelen. Dit geldt ook als u uw huidige installatie gaat uitbreiden.

Als u zonnepanelen hebt geïnstalleerd, dan kunt u de btw terugvragen op de aanschaf van uw zonnepanelen. In onze kennisbank leest u hoe u btw terugvraagt.

Gefeliciteerd! U bent de trotse bezitter van zonnepanelen en gaat nu uw eigen energie opwekken. Informeer ook anderen over uw ervaringen met het opwekken van energie op ons forum. Help hen om het juiste bedrijf en zonnepaneel te vinden, en laat uw beoordeling en recensie achter op onze website:

Op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van duurzaam? Volg ons op Twitter en Facebook!

  • Was deze pagina nuttig?
  • ja   nee
Deel deze pagina: