Voor u begint: oriëntatie

Hieronder vindt u alles wat u moet weten voordat u gaat starten met het installeren van een zonneboiler.

Een zonneboiler kost tussen de € 2000,- en € 5000,-, afhankelijk van het soort en de inhoud van de zonneboiler en het aantal collectoren dat u nodig heeft.

Er zijn verschillende soorten zonneboilers op de markt verkrijgbaar. De meestvoorkomende is de standaard zonneboiler. Deze bestaat uit een zonnepaneel en apart boilervat die worden gekoppeld aan een HR-ketel. En zijn nog 3 andere variaties:

Soorten zonneboilers

De terugverdientijd is afhankelijk van het gasverbruik dat u bespaart en het tarief dat u betaalt per m³ gas. Gemiddeld ligt de terugverdientijd op 13 jaar.

Voorbeeld: U bespaart met uw zonneboiler 250 m³ aan gas per jaar en u hebt € 2.500 betaald voor de aanschaf en installatie van een zonneboiler. U betaalt 65 cent per m³. De terugverdientijd ligt in dit voorbeeld dan op 15 jaar.

Subsidie voor bedrijven
Voor de aanschaf van een zonneboiler zijn volop subsidiemogelijkheden. Voor bedrijven zijn er de landelijke subsidies zoals: EIA, VAMIL, MIA en de SDE+. Meer informatie over deze subsidies vindt u op de website van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Subsidie voor particulieren
Ook particulieren kunnen sinds januari 2016 gebruik maken van een subsidieregeling voor de aanschaf van een zonneboiler. Lees hier meer over de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE)

Lokale subsidies
Mogelijk zijn er ook lokale subsidies beschikbaar. Via uw gemeente of provincie gaat u na of er een lopende subsidie is. Ook vindt u op energiesubsidiewijzer.nl informatie over beschikbare subsidies.

Energiebespaarlening
U hebt geen eigen vermogen om een zonneboiler aan te schaffen? Dan hebt u nog de mogelijkheid om een duurzame lening af te sluiten. Een voorbeeld hier van is de Energiebespaarlening.

Met een zonneboiler wekt u geen elektriciteit op, maar verwarmt u uw water. Er is daarom geen sprake van salderen of terugleveren. U hoeft de zonneboiler dan ook niet te melden bij uw netbeheerder.

Onderhoud zonneboiler

Een zonneboiler vergt enig onderhoud. Vaak is een jaarlijkse check noodzakelijk. U kunt het beste een onderhoudscontract afsluiten met een installateur van zonneboilers.

Verzekering zonneboiler

Een verzekering afsluiten voor uw zonneboiler kan in sommige gevallen handig zijn. Vooral bij platte daken is de kans op schade aanwezig als er sprake is van bijvoorbeeld harde windstoten.

Een zonneboiler kan meestal probleemloos geplaatst worden, zonder aanpassingen aan uw elektriciteitsaansluiting in de meterkast. Overleg met uw installateur of uw aansluiting voldoende capaciteit heeft  of dat deze misschien verzwaard moet worden. Een eventuele verzwaring van de aansluiting kunt u aanvragen bij uw netbeheerder.

Verzwaring aanvragen bij Enexis

Er zijn al vele Lokale Duurzame Energie-initiatieven (LDE’s) in Nederland actief. De één richt zich meer op besparing, terwijl de ander zich richt op de opwekking van duurzame energie. Er is een grote kans dat er een al een initiatief gestart waar u ook gebruik van kunt maken. Informeer hiernaar bij uw gemeente, buurthuis of Vereniging Van Eigenaren.

Lokale Duurzame Energie-initiatieven in uw buurt!

+ Lagere energiekosten
+ Geen vergunning nodig                              
+ Lage aanschafkosten
+ Subsidiemogelijkheden
+ Korte terugverdientijd
+ Onuitputtelijke energiebron
+ Verhoging woningwaarde

Lange terugverdientijd

Bron: Milieucentraal

U kunt nu bepalen welke voor- of nadelen het aanschaffen van een zonneboiler voor u heeft en of dit voor u een juiste keuze is om zelf energie op te wekken. Weet u het niet zeker? Het forum is de uitgelezen plek om advies te vragen aan mensen die u voorgingen en al zelf energie opwekken.

Stappenplan installeren zonneboiler

 

Wilt u weten of een andere manier van energie beter bij uw situatie past dan kunt u zich verder oriënteren.

Verder oriënteren

Stappenplan voor installeren zonneboiler

Een zonneboiler installeren op uw dak in 3 stappen! Als u zich voldoende heeft georiënteerd dan kunt u onderstaande stappenplan gebruiken. U weet dan zeker dat u geen informatie mist of belangrijke stappen overslaat.

Het is verstandig om meerdere offertes bij verschillende installateurs op te vragen. Om het u makkelijker te maken, hebben wij per regio een overzicht gemaakt van bedrijven die eventueel een zonneboiler kunnen leveren en plaatsen.

Installatiebedrijf in uw regio

 

Waar moet u nog meer opletten?

  • Wat wilt u verwarmen, kraanwater, uw woning of beide?
  • Hoeveel liter warm water gebruikt u per dag?
  • Wilt u volledig overstappen op zonne-energie of gebruikt u de zonneboiler als bijverwarming?
  • Wat is uw budget?

Lopende subsidies vraagt u op via de gemeente of provincie. Ook kan energiesubsidiewijzer.nl u verder helpen en zijn er mogelijkheden om een duurzame lening af te sluiten. Een voorbeeld hiervan is de Energiebespaarlening.

Investeringssubsidie aanvragen

Gefeliciteerd! U bent de trotse bezitter van zonnepanelen en gaat nu uw eigen energie opwekken. Informeer ook anderen over uw ervaringen met het opwekken van energie op ons forum. Help hen om het juiste bedrijf en zonnepaneel te vinden, en laat uw beoordeling en recensie achter op onze website:

Beoordeel uw bedrijf

 

Op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van duurzaam? Volg ons op Twitter en Facebook!

  • Was deze pagina nuttig?
  • ja   nee
Deel deze pagina: