Waarom een zonneboiler?

Een zonneboiler verwarmt het water in huis met behulp van zonne-energie. U bespaart met een standaard zonneboiler ongeveer 250 m³ gas. Dat is goed voor uw portemonnee en het milieu. De prijs van een zonneboiler is relatief hoog. De terugverdientijd van een standaard zonneboiler is gemiddeld 13 jaar. De terugverdientijd is sterk afhankelijk van het tarief dat u voor een kubieke meter gas betaalt. Wilt u ook zelf energie opwekken met behulp van een zonneboiler? Wij raden u aan om onderstaande goed door te nemen en te bepalen of een zonneboiler voor u de beste optie is.

Voor u begint: oriëntatie

Er zijn verschillende soorten zonneboilers. Het is handig als u weet wat de verschillen zijn, hoe ze werken en als u bedenkt welke ruimte in huis en op uw dak nodig is voor het plaatsen ervan.

Bereken uw rendement

De aanschafprijs en installatie van een zonneboiler varieert tussen de € 2.000 en € 5.000. De prijs is sterk afhankelijk van het aantal collectoren dat u nodig hebt en de inhoud van de zonneboiler. De terugverdientijd is afhankelijk van het gasverbruik dat u bespaart en het tarief dat u betaalt per m³ gas. Gemiddeld ligt de terugverdientijd op 13 jaar.

Voorbeeld: U bespaart met uw zonneboiler 250 m³ aan gas per jaar en u hebt € 2.500 betaald voor de aanschaf en installatie van een zonneboiler. U betaalt 65 cent per m³. De terugverdientijd ligt in dit voorbeeld dan op 15 jaar.

Subsidie op zonneboiler

Voor de aanschaf van een zonneboiler zijn volop subsidiemogelijkheden. Voor bedrijven zijn er de landelijke subsidies: EIA, VAMIL, MIA en SDE+. Meer informatie over deze subsidies vindt u op de website van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Ook particulieren kunnen sinds januari 2016 gebruik maken van een subsidieregeling voor de aanschaf van een zonneboiler. Lees hier meer over de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE)

Leningen voor aanschaf zonneboiler

U hebt geen eigen geld om een zonneboiler aan te schaffen? Dan kunt u een duurzame lening afsluiten. Een voorbeeld hier van is de Energiebespaarlening.

Salderen of terugleveren

Met een zonneboiler wekt u geen elektriciteit op, maar verwarmt u uw water. Er is daarom geen sprake van salderen of terugleveren. U hoeft het dan ook niet te melden bij uw netbeheerder als u een zonneboiler laat plaatsen.

Aansluiting geschikt voor zonneboiler

Een zonneboiler kan meestal probleemloos geplaatst worden, zonder aanpassingen aan uw elektriciteitsaansluiting in de meterkast. . Overleg met uw installateur of uw aansluiting voldoende capaciteit heeft  of dat deze misschien verzwaard moet worden.

Lokale Duurzame Energieprojecten

Er zijn al veel Lokale Duurzame Energie-initiatieven (LDE’s) in Nederland. De één richt zich op meer op besparing, terwijl de ander zich richt op het opwekken van duurzame energie. Er is een grote kans dat u zich kunt aansluiten bij een bestaand initiatief. Informeer hiernaar bij uw gemeente, buurthuis of Vereniging Van Eigenaren.

Overzicht voor- en nadelen zonneboiler

+ Lagere energiekosten                                 Lange terugverdientijd
+ Geen vergunning nodig                              
+ Lage aanschafkosten
+ Subsidiemogelijkheden
+ Korte terugverdientijd
+ Onuitputtelijke energiebron
+ Verhoging woningwaarde

Beslissing nemen

Twijfelt u nog of een zonneboiler de juiste keuze is om zelf energie op te wekken? Ons forum is de uitgelezen plek om advies te vragen aan mensen die u voor gingen en al energie besparen. Als u overgaat tot het aanschaffen van een zonneboiler, gebruik dan het onderstaande stappenplan. Zo weet u zeker dat u geen stap overslaat.

Wilt u weten of een andere manier van energie opwekken beter bij uw situatie past? Kijk wat er nog meer mogelijk is.

Stappenplan

Als zich voldoende heeft georiënteerd dan kunt en uw keuze is gevallen op het opwekken van energie met een zonneboiler dan kunt u onderstaande stappenplan gebruiken. U weet dan zeker dat u geen informatie mist of belangrijke stappen overslaat.

Stap 2: Offertes uitvragen: welke zonneboiler?

Het is verstandig om meerdere offertes bij verschillende installateurs op te vragen. Om het u makkelijker te maken, hebben wij per regio een overzicht gemaakt van bedrijven die eventueel een zonneboiler kunnen leveren en plaatsen.

Er zijn 4 soorten zonneboilers . Maak een keuze welk type het beste bij u past.

Waar moet u nog meer opletten?

  • Wat wilt u verwarmen, kraanwater, uw woning of beide?
  • Hoeveel liter warm water gebruikt u per dag?
  • Wilt u volledig overstappen op zonne-energie of gebruikt u de zonneboiler als bijverwarming?
  • Wat is uw budget?

Stap 3: Subsidie of lening aanvragen

Als u kiest voor een zonneboiler, kunt u subsidie of een lening aanvragen. Informeer ook bij uw gemeente of provincie naar subsidiemogelijkheden.

Stap 4: Energie besparen

Gefeliciteerd! U bent de trotse bezitter van een zonneboiler en gaat nu uw water verwarmen en daarmee energie besparen. Informeer ook anderen over uw ervaringen met het besparen van energie op ons forum. Help ze om het juiste bedrijf en zonneboiler te vinden, en laat weten wat u van uw installatiebedrijf vond. Beoordeel uw bedrijf.

Op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van duurzaam? Volg ons op Twitter en Facebook.

  • Was deze pagina nuttig?
  • ja   nee
Deel deze pagina: