Waarom een windmolen?

Met een windmolen of windturbine wekt u elektriciteit op die u kunt gebruiken in uw woning. U zorgt voor een forse besparing op uw elektriciteitsverbruik. De aanschafprijs van een windmolen is hoog en wordt meestal niet terugverdiend binnen de technische levensduur. Voor particulieren zijn er nauwelijks subsidiemogelijkheden voor de aanschaf van een kleine windmolen. Enkele gemeenten en provincies verstrekken echter wel subsidies in het kader van lokale klimaatafspraken. Een andere, meer aantrekkelijke optie, is het kopen van windaandelen.

Voor u begint: oriëntatie

Het aanschaffen van een grote windmolen is meestal niet weggelegd voor particulieren. Ook het aanschaffen van een kleine windmolen is een lastige procedure, die veel tijd in beslag neemt en voorbereiding vergt. In dit stappenplan richten wij ons op het aanschaffen van een kleine windmolen.

Bereken het rendement van een windmolen

De aanschafprijs van een kleine windmolen is sterk variërend en kan oplopen van 600 euro naar een paar duizend euro. De windmolens moeten in een windrijke omgeving staan. Kleine windmolens hebben een windsterkte nodig van meer dan 5,5 m/s. Dit komt eigenlijk alleen voor bij de kustgebieden in Nederland. Zelfs bij optimale opbrengst verdient de windmolen zichzelf niet terug binnen de technische levensduur van 20 jaar. Het aanschaffen van een (kleine) windmolen is daarom alleen interessant vanuit milieuoverwegingen. De stroom die opgewekt wordt door een kleine windturbine kost tussen de 25 en 35 cent per kWh.

Beschikbare ruimte voor een kleine windmolen

In stedelijke gebieden is het belangrijk dat de windmolen op een minimale hoogte van 20 meter wordt geplaatst. Dit voorkeur in een windrijk gebied.

Vergunningen en procedures

Voor het plaatsen van een kleine windmolen is vaak een vergunning nodig. Welke vergunningen en procedures hiervoor nodig zijn, verschilt per gemeente. Het is daarom verstandig om hiervoor contact op te nemen met uw gemeente.

Subsidiemogelijkheden aanschaf windmolen

Voor de aanschaf van een kleine windmolen bestaan bijna geen subsidies. Via de gemeente of provincie vraagt u na of er een lopende subsidie is. Ook kan energiesubsidiewijzer.nl u verder helpen. Daarnaast zijn er mogelijkheden om een duurzame lening af te sluiten. Een voorbeeld hier van is de Energiebespaarlening.

Btw terugvragen voor aanschaf windmolen

Voor eigenaren van zonnepanelen is er een mogelijkheid tot het terugvragen van de btw over de aanschaf. Of dit voor de aanschaf van een windmolen ook geldt, is niet geheel duidelijk. Wij adviseren u daarom contact op te nemen met de Belastingdienst.

Onderhoud windmolen

Als u de kleine windmolen door een leverancier of installateur laat plaatsen dan sluit u meestal een onderhoudscontract met dezelfde partij af. Als u de kleine windmolen zelf aansluit dan is het mogelijk om een onderhoudscontract bij een specialist af te sluiten. U kunt de windmolen natuurlijk ook zelf onderhouden.

Aansluiting of meter geschikt voor een windmolen

Om energie te kunnen terugleveren is het van belang dat uw meter geschikt is voor het verwerken van teruglevering. Ook moet uw hoofdzekering voldoende capaciteit hebben voor de kleine windmolen. Als Enexis uw netbeheerder is kunt u dit hieronder controleren.

Is Enexis niet uw netbeheerder? Raadpleeg dan uw eigen netbeheerder.

Lokale Duurzame Energieprojecten

Er zijn al vele Lokale Duurzame Energie-initiatieven (LDE’s) in Nederland actief. De één richt zich meer op besparing, terwijl de ander zich richt op de opwekking van duurzame energie. Er is een grote kans dat er een al een initiatief gestart is waar u ook aan kunt deelnemen. Informeer hiernaar bij uw gemeente, buurthuis of Vereniging Van Eigenaren.

Overzicht voor- en nadelen windmolen

 Hoge aanschafkosten                                  + Lagere energierekening
 Hoge installatiekosten                                  + Minder Co2-uitstoot
 Lastige procedures                                      + Eigen opwek elektriciteit
 Meerdere vergunningen nodig
 Weinig subsidiemogelijkheden
 Alleen in windrijke omgeving
 Lange terugverdientijd

Beslissing nemen

U kunt nu bepalen welke voor- of nadelen het aanschaffen van een windmolen voor u heeft en of dit voor u een juiste keuze is om zelf energie op te wekken. Bent u niet zeker? Het forum is de uitgelezen plek om advies te vragen aan mensen die u voor gingen en al energie opwekken. Als u overgaat tot het aanschaffen van een windmolen kunt u naar de volgende stap.

Wilt u weten of een andere manier van energie beter bij uw situatie past? Oriënteert u zich dan verder.

Stappenplan

Als zich voldoende heeft georiënteerd dan kunt en uw keuze is gevallen op het opwekken van energie met een kleine windmolen dan kunt u onderstaande stappenplan gebruiken. U weet dan zeker dat u geen informatie mist of belangrijke stappen overslaat.

Stap 2: Offertes uitvragen kleine windmolen

De installatie van een windmolen is per type verschillend. Sommige windmolens kunt u zelf installeren, maar meestal is dit maatwerk. Wij adviseren daarom om verschillende gespecialiseerde bedrijven langs te laten komen. De installateur informeert u ook over de benodigde capaciteit die uw hoofdaansluiting nodig heeft. Waar moet u nog meer opletten?

  • Productgarantie
  • Onderhoudscontract

Stap 3: Vergunningen aanvragen kleine windmolen

Neem contact op met uw gemeente om de aanvraag van de benodigde vergunningen te starten. Nadat u de vergunningen hebt gekregen, geeft u de installateur opdracht voor het realiseren van uw kleine windmolen.

Stap 4: Subsidie aanvragen kleine windmolen

Als er subsidiemogelijkheden zijn voor het aanschaffen van een kleine windmolen, vraag deze dan nu aan. Als de aanschaf sterk afhankelijk is van de aangevraagde subsidie, dan is het raadzaam om de order pas te tekenen ná ontvangst van de subsidie.

Stap 5: Aanvragen meter en aanmelden teruglevering kleine windmolen

Op www.energieleveren.nl meldt u uw windmolen aan voor teruglevering. Na uw aanmelding beoordeelt uw netbeheerder of uw meter geschikt is voor registratie van teruglevering. U krijgt bericht over de geschiktheid van uw meter en de mogelijkheden om deze eventueel te vervangen.

Enexis vervangt uw meter kosteloos als deze niet geschikt is voor de registratie van teruglevering. De doorlooptijd hiervan is maximaal 6 weken. Is Enexis niet uw netbeheerder? Neem dan contact op met uw eigen netbeheerder voor het verkrijgen van advies over uw elektriciteitsmeter. Op www.eancodeboek.nl controleert u wie uw netbeheerder is.

Waarom aanmelden?
Uw netbeheerder is verantwoordelijk voor het elektriciteitsnet in uw regio. Om de kwaliteit van het net te waarborgen en spanningspieken en storingen te voorkomen, vragen wij u vriendelijk om een melding te maken van het vermogen van uw windmolen. Dit geldt ook als u uw huidige installatie gaat uitbreiden.

Stap 6: Energie opwekken

Gefeliciteerd! U bent de trotse bezitter van een kleine windmolen en gaat nu uw eigen energie opwekken. Informeer ook anderen over uw ervaringen met het opwekken van energie op ons forum.

Op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van duurzaam? Volg ons op Twitter en Facebook!

  • Was deze pagina nuttig?
  • ja   nee
Deel deze pagina: