Waarom een HRe-ketel?

Een HRe-ketel is een elektrische hoogrendementsketel die naast het verwarmen van uw woning en water ook elektriciteit opwekt. Op het moment dat de ketel aanslaat, maakt de geïntegreerde heteluchtmotor stroom. Deze stroom kan meteen worden gebruikt in huis. De zogenaamde stirlingmotor heeft meestal een vermogen van 1000 Watt. De HRe-ketel zorgt voor een licht hoger gasverbruik en een flinke besparing op het elektriciteitsverbruik. De aanschafprijs is relatief hoog. De terugverdientijd is sterk afhankelijk van het gasverbruik.

Voor u begint: oriëntatie

Het aanschaffen van een HRe-ketel wordt alleen geadviseerd als uw huidige CV-ketel aan vervanging toe is, en bij een gasverbruik van minimaal 1600 m3. Hoe hoger uw gasverbruik, hoe korter de terugverdientijd. Lees meer informatie over de HRe-ketel.

Bereken het rendement van een HRe-ketel

De aanschaf van een HRe-ketel is een forse investering: het kost u ongeveer € 11.000,-. Dit is inclusief montage en btw. Ten opzichte van een normale CV-ketel neemt het jaarlijks gasverbruik door de HRe-ketel ongeveer met 60 m3 per persoon toe. Op jaarbasis wordt er door de HRe-ketel ongeveer 2300 kWh aan stroom opgewekt (bij een gasverbruik van 1600 m3). De terugverdientijd is in dit geval ongeveer 20 jaar. Is uw gasverbruik hoger dan 1600 m3 per jaar? Dan wordt de doorlooptijd korter.

Voorbeeld: Uw gasverbruik is 5000 m3. U wekt dan gedurende het stookseizoen 6900 kWh op. De terugverdientijd is 8 jaar. (Per 1600 m3 wordt ongeveer 2300 kWh opgewekt)

Beschikbare ruimte installatie HRe-ketel

Een HRe-ketel heeft ongeveer dezelfde afmeting als een normale combiketel. Er is geen extra ruimte nodig om de ketel te plaatsen. De HRe-ketel weegt wel zwaarder dan de normale ketel en heeft daarom een sterkere achterwand nodig. Ook zorgt de HRe-ketel voor meer trilling en geluid.

Subsidie op een HRe-ketel

Voor de aanschaf van een HRe-ketel bestaan regelmatig lokale subsidies. Via de gemeente of provincie vraagt u na of er een lopende subsidie is. Ook kan energiesubsidiewijzer.nl u verder helpen. Er zijn ook mogelijkheden om een duurzame lening af te sluiten. Een voorbeeld hier van is de Energiebespaarlening. Het huren van een warmtepompinstallatie behoort nog niet tot de mogelijkheden, maar moet niet worden uitgesloten in de toekomst.

Btw terugvragen voor aanschaf HRe-ketel

Het is niet duidelijk of er een mogelijkheid is tot het terugvragen van de btw over de aanschaf van een HRe-ketel. Wij adviseren u daarom contact op te nemen met de Belastingdienst.

Onderhoud HRe-ketel

Het onderhoud van een HRe-ketel is net zo belangrijk als het onderhoud van een CV-ketel. Het onderhoudscontract sluit u in de meeste gevallen af met de installateur van uw HRe-ketel. De gemiddelde prijs voor onderhoud van een HRe-ketel ligt vaak iets hoger dan die van een normale ketel.

Meter geschikt voor teruglevering

Om energie te kunnen terugleveren is het van belang dat uw meter hiervoor geschikt. U controleert dit bij uw netbeheerder. Is Enexis uw netbeheerder? Controleer of uw huidige meter geschikt is voor teruglevering.

Overzicht voor- en nadelen HRe-ketel

+ Lagere CO2-uitstoot                             Hoge aanschafkosten
+ Lagere nota elektriciteit                        Hoge installatiekosten
+ Geen extra ruimte nodig                       Hogere onderhoudskosten
+ Geen vergunning nodig                         Geen landelijke subsidie
+ Eigen opwek elektriciteit

Beslissing nemen

U kunt nu bepalen welke voor- of nadelen het aanschaffen van een HRe-ketel voor u heeft, en of dit voor u een juiste keuze is om zelf energie op te wekken. Bent u niet zeker? Het forum is de uitgelezen plek om advies te vragen aan mensen die u voorgingen. Hebt u besloten om over te gaan op het aanschaffen van een HRe-ketel? Ga dan naar de volgende stap.

Wilt u weten of een andere manier van energie beter bij uw situatie past? Oriënteert u zich dan verder.

Stappenplan

Als zich voldoende heeft georiënteerd dan kunt en uw keuze is gevallen op het opwekken van energie met een HRe-ketel dan kunt u onderstaande stappenplan gebruiken. U weet dan zeker dat u geen informatie mist of belangrijke stappen overslaat.

Stap 2: Offertes uitvragen HRe-ketel

De installatie van een HRe-ketel is maatwerk. Wij adviseren daarom om advies in te winnen bij verschillende gespecialiseerde bedrijven. Vraag uw installateur hierbij naar zijn HRe-opleiding en de Gaskeur HRe. De installateur kan u ook informeren over de benodigde capaciteit van uw hoofdaansluiting. Als u de hoogte van uw aansluitwaarde niet weet, dan vraagt u deze op bij uw netbeheerder.

Waar moet u nog meer opletten?

  • Productgarantie
  • Onderhoudscontract

Stap 3: Subsidie aanvragen

Informeer bij uw gemeente en provincie welke mogelijkheden er zijn om de aanschaf van uw Hre-ketel te subsidiëren. Als de aanschaf sterk afhankelijk is van de aangevraagde subsidie dan is het raadzaam om de order pas te tekenen ná ontvangst van de subsidie.

Stap 4: Aanvragen meter en aanmelden teruglevering HR-e ketel

Op www.energieleveren.nl meldt u uw HR-e ketel aan voor teruglevering. Na uw aanmelding beoordeelt uw netbeheerder of uw meter geschikt is voor registratie van teruglevering. U krijgt per e-mail bericht over de geschiktheid van uw meter en de mogelijkheden om deze eventueel te vervangen. De doorlooptijd voor het vervangen van uw meter is maximaal 6 weken. Is Enexis uw netbeheerder? Dan wordt de vervanging kosteloos uitgevoerd.

Is Enexis niet uw netbeheerder?  Dan raden wij u aan om contact op te nemen met uw eigen netbeheerder voor advies over uw elektriciteitsmeter. U vindt uw netbeheerder in het EAN-codeboek.

Waarom aanmelden?
Uw netbeheerder is verantwoordelijk voor het elektriciteitsnet in uw regio. Om de kwaliteit van het net te waarborgen en spanningspieken en storingen te voorkomen, vragen wij u vriendelijk om een melding te maken van het vermogen van uw installatie. Ook als u uw huidige installatie gaat uitbreiden, vragen wij u dit door te geven.

Stap 6: Energie opwekken

Gefeliciteerd! U bent de trotse bezitter van een HRe-ketel. U gaat nu uw woning energiezuinig verwarmen en eigen energie opwekken. Informeer ook anderen over uw ervaringen met het opwekken van energie op ons forum.

Op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van duurzaam? Volg ons op Twitter en Facebook!

  • Was deze pagina nuttig?
  • ja   nee
Deel deze pagina: