Voor u begint: oriëntatie

Hieronder vindt u alles wat u moet weten voordat u gaat starten met het plaatsen van een HRe-ketel.

Kosten HRe-ketel
De aanschaf van een HRe-ketel is een forse investering: het kost u ongeveer € 11.000,-. Ten opzichte van een normale CV-ketel neemt het jaarlijks gasverbruik door de HRe-ketel ongeveer met 60 m3 per persoon toe.

Rendement HRe-ketel
Op jaarbasis kan er met een HRe-ketel ongeveer 2300 kWh aan stroom opgewekt (bij een gasverbruik van 1600 m3). De terugverdientijd is in dit geval ongeveer 20 jaar. Is uw gasverbruik hoger dan 1600 m3 per jaar? Dan wordt de doorlooptijd korter.

Voorbeeld: Uw gasverbruik is 5000 m3. U wekt dan gedurende het stookseizoen 6900 kWh op. De terugverdientijd is 8 jaar. (Per 1600 m3 wordt ongeveer 2300 kWh opgewekt)

 

Een HRe-ketel is niet rendabel voor huishoudens met een lager gasverbruik dan 1600 m3.

Een HRe-ketel heeft ongeveer dezelfde afmeting als een normale combiketel. Er is geen extra ruimte nodig om de ketel te plaatsen. De HRe-ketel weegt wel zwaarder dan de normale ketel en heeft daarom een sterkere achterwand nodig. Ook zorgt de HRe-ketel voor meer trilling en geluid.

Subsidie HRe-ketel
Er is op dit moment geen landelijke subsidie beschikbaar. Raadpleeg uw gemeente of provincie voor mogelijke lokale subsidies. Ook op de website energiesubsidiewijzer.nl vindt u actuele informatie over beschikbare subsidies.

Lening voor HRe-ketel
Er zijn ook mogelijkheden om een duurzame lening af te sluiten. Een voorbeeld hier van is de Energiebespaarlening.

Het onderhoud van een HRe-ketel is net zo belangrijk als het onderhoud van een CV-ketel. Het onderhoudscontract sluit u in de meeste gevallen af met de installateur van uw HRe-ketel. De gemiddelde prijs voor onderhoud van een HRe-ketel ligt vaak iets hoger dan die van een normale ketel.

Om energie te kunnen terugleveren is het van belang dat uw meter hiervoor geschikt. U controleert dit bij uw netbeheerder. Is Enexis uw netbeheerder? Controleer of uw huidige meter geschikt is voor teruglevering.

+ Lagere CO2-uitstoot
+ Lagere nota elektriciteit
+ Geen extra ruimte nodig
+ Geen vergunning nodig
+ Eigen opwek elektriciteit

 Hoge aanschafkosten
 Hoge installatiekosten
 Hogere onderhoudskosten
 Geen landelijke subsidie
 Energie nodig voor opwek

U kunt nu bepalen welke voor- of nadelen het aanschaffen van een HRe-ketel voor u heeft, en of dit voor u een juiste keuze is om zelf energie op te wekken. Bent u niet zeker? Het forum is de uitgelezen plek om advies te vragen aan mensen die u voorgingen. Hebt u besloten om over te gaan op het aanschaffen van een HRe-ketel? Ga dan naar de volgende stap.

Wilt u weten of een andere manier van energie beter bij uw situatie past? Oriënteert u zich dan verder.

Stappenplan voor de HRe-ketel

Een HRe-ketel installeren in 4 stappen! Als u zich voldoende heeft georiënteerd dan kunt u onderstaande stappenplan gebruiken. U weet dan zeker dat u geen informatie mist of belangrijke stappen overslaat.

De installatie van een HRe-ketel is maatwerk. Wij adviseren daarom om advies in te winnen bij verschillende gespecialiseerde bedrijven. Vraag uw installateur hierbij naar zijn HRe-opleiding en de Gaskeur HRe. De installateur kan u ook informeren over de benodigde capaciteit van uw hoofdaansluiting. Als u de hoogte van uw aansluitwaarde niet weet, dan vraagt u deze op bij uw netbeheerder.

Waar moet u nog meer opletten?

  • Productgarantie
  • Onderhoudscontract

Informeer bij uw gemeente en provincie welke mogelijkheden er zijn om de aanschaf van uw Hre-ketel te subsidiëren. Als de aanschaf sterk afhankelijk is van de aangevraagde subsidie dan is het raadzaam om de order pas te tekenen ná ontvangst van de subsidie.

Aanmelden teruglevering

Op www.energieleveren.nl meldt u uw HRe-ketel aan voor teruglevering. Na uw aanmelding beoordeelt uw netbeheerder of uw meter geschikt is voor registratie van teruglevering. U krijgt bericht over de geschiktheid van uw meter en de mogelijkheden om deze eventueel te vervangen. Enexis vervangt uw meter kosteloos als deze niet geschikt is voor de registratie van teruglevering. De doorlooptijd hiervan is maximaal 6 weken.

Wijzigen aansluiting

Als uw aansluiting niet voldoende capaciteit heeft kunt u deze laten verzwaren. Uw installateur kan u informeren over de benodigde capaciteit.

Gefeliciteerd! U bent de trotse bezitter van een HRe-ketel. U gaat nu uw woning energiezuinig verwarmen en eigen energie opwekken. Informeer ook anderen over uw ervaringen met het opwekken van energie op ons forum.

Op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van duurzaam? Volg ons op Twitter en Facebook!

  • Was deze pagina nuttig?
  • ja   nee
Deel deze pagina: