laadpaal installeren

Installeren van een laadpaal

Een laadpaal installeer je in 7 stappen! Zorg ervoor dat je eerst alle informatie over de mogelijkheden voor het opladen van de elektrische auto hebt doorgenomen. Daarna kun je gebruik maken van dit stappenplan.

1 of 3 fasen opladen

Vraag bij de verkoper van de elektrische auto hoe de auto opgeladen moet worden. Dit kan namelijk op verschillende manieren: 1-fase of 3-fase. Het soort laadpaal en de eventuele aanpassingen in de meterkast zijn hiervan afhankelijk.

Ga dus pas over op de aanschaf van een elektrische auto, als je weet welke mogelijkheden de aansluiting in de meterkast heeft om de elektrische auto op te laden.

Laadtijden elektrische auto

Aparte aansluiting

Kies je voor een aparte aansluiting voor de laadpaal? Dit zijn de laadtijden per aansluiting.

Bestaande aansluiting

Kies je voor een laadpaal op de bestaande aansluiting. Dit zijn de laadtijden per aansluiting.

Opmerking: De laadtijden in dit artikel zijn theoretisch en afhankelijk van diverse omstandigheden (uitgaande van een accu met een vermogen 64 KW)

Controleer de capaciteit van de aansluiting en de meter (voor slim laden) in de meterkast. Neem hiervoor contact op met je netbeheerder. Deze informatie is belangrijk om te bepalen of er een aanpassing nodig is.

Tijd om de elektrische auto te bestellen. Je hebt de verschillende offertes vergeleken en de informatie over de aansluiting en meter ingewonnen bij de netbeheerder.

Vanaf 1 juli 2020 kun je subsidie krijgen op de aanschaf van je nieuwe of tweedehandse elektrische auto. Deze subsidie kun je aanvragen nadat de je koop- of leaseovereenkomst heb gesloten.

Zelf een laadpaal kopen: webshops

Als je een laadpaal via een webshop besteld moet je de laadpaal meestal zelf installeren. De groepenkast aanpassen doe je dan ook zelf of laat je door een installateur doen.

Installateurs van laadpalen

Een laadpaal kopen en aansluiten kun je het beste laten doen door een specialist. Veel installatiebedrijven zijn gespecialiseerd in het installeren van laadpalen. Zij passen de groepenkast ook aan.

Verzwaren van de aansluiting

Als de capaciteit van de aansluiting in de meterkast niet voldoende is, vraag je een verzwaring van de aansluiting aan bij de netbeheerder. Een slimme meter zit gratis bij deze aanpassing in. Een slimme meter kan belangrijk zijn voor slim laden.

Nieuwe (aparte) aansluiting aanvragen

Als je een aparte aansluiting voor het opladen van de elektrische auto wil, vraag dan een nieuwe aansluiting aan bij de netbeheerder. Ook hierbij is de plaatsing van een slimme meter inbegrepen. Een nieuwe aansluiting vraag je aan op mijnaansluiting.nl.

Verlaagd tarief laadpalen

Mogelijk kun je gebruik maken van het verlaagd tarief op de energiebelasting voor het energieverbruik op deze aansluiting. Neem hiervoor contact op met je energieleverancier.

Slimme meter

Als je gebruik gaat maken van Smart Charging (slim laden) of Load Balancing heb je altijd een slimme meter (versie 4.0 of hoger) nodig. Informatie over de meter in de meterkast of het aanvragen van een slimme meter kan bij de netbeheerder.

Opmerking: De doorlooptijd bij de netbeheerder kan oplopen tot enkele maanden. Het kan dus verstandig zijn om eerst de laadpaal te kopen en de groepenkast aan te (laten) passen.

Gefeliciteerd! Je bent nu de trotse bezitter van een laadpaal en kan jouw elektrische auto opladen!

  • Nuttige pagina?
  • 56   29
Deel deze pagina..