Voor u begint: Inlezen

Zorg ervoor dat u eerst alle informatie over de mogelijkheden voor het opladen van uw elektrische auto heeft doorgenomen. Daarna kunt u gebruik maken van ons stappenplan.

Een elektrische auto opladen kan op verschillende manieren. De meest veilige en snelste manier is om de auto op te laden via een laadpaal. Het is belangrijk om van te voren te weten hoeveel fasen uw aansluiting is en hoeveel fasen uw elektrische auto kan opladen. Een elektrische auto kan namelijk óf op 1-fase óf op 3-fase geladen worden.

Stappenplan voor het installeren van een laadpaal

Een laadpaal installeren in 6 stappen!

Een elektrische auto kan óf op 1-fase óf op 3-fase geladen worden. Deze informatie kunt u opvragen bij de autoverkoper. Het soort laadpaal en eventuele aanpassingen in de meterkast en aansluiting zijn hiervan afhankelijk. Ga pas over op aanschaf van een elektrische auto, als u weet welke mogelijkheden uw elektriciteitsaansluiting heeft om uw auto op te laden. Een elektrische auto kan via uw bestaande stopcontact, via een laadpaal op uw bestaande aansluiting of via een laadpaal op een nieuwe aansluiting worden opgeladen.

Aparte aansluiting

Kiest u voor een aparte aansluiting voor uw laadpaal? Dit zijn de laadtijden per aansluiting.

Bestaande aansluiting

Kiest u voor een aanpassing op uw bestaande aansluiting. Dit zijn de laadtijden per aansluiting.

* De laadtijden zijn theoretisch bepaald op basis van een 64 KW accu en afhankelijk van diverse omstandigheden

U kunt bij uw netbeheerder de aansluitwaarde controleren van uw aansluiting. Deze informatie heeft u nodig om te kunnen bepalen of er een aanpassing uitgevoerd moet worden.

Tijd om de elektrische auto te bestellen. U heeft de verschillende offertes afgewogen en informatie over uw aansluiting en meter ingewonnen bij de netbeheerder.

Zelf een laadpaal kopen

Er zijn veel verschillende webshops en winkels waar u zelf een laadpaal kunt kopen. U moet zelf de laadpaal installeren of dit laten doen door een installateur. Hieronder vindt u een aantal webshops.

Laadpaal laten installeren

Steeds meer installatiebedrijven hebben ook laadpalen in hun assortiment. Een installatiebedrijf regelt de aanschaf en installatie van een laadpaal. Daarnaast kunnen zij u adviseren over de mogelijkheden van het opladen. Zoek een installateur van laadpalen in uw regio.

Zoek producten

Verzwaren aansluiting

Als uw aansluiting niet voldoende capaciteit heeft, vraag dan een verzwaring van de aansluiting aan bij uw netbeheerder. Er wordt gratis een slimme meter geplaatst tijdens de verzwaring.

Nieuwe aansluiting

Als u een aparte aansluiting voor uw laadpaal wil, vraag dan een nieuwe aansluiting aan bij uw netbeheerder. Op de nieuwe aansluiting wordt standaard gratis een slimme meter geplaatst.

Slimme meter

Bij Smart Charging (slim laden) of Load Balancing heeft u een slimme meter (versie 4.0 of hoger) nodig. De netbeheerder kan deze voor u installeren als u hierover niet beschikt.

Gefeliciteerd! U bent de trotse bezitter van een laadpaal en kan uw elektrische auto opladen!

  • Was deze pagina nuttig?
  • ja   nee
Deel deze pagina..